Ο ΣΥΡΙΖΑ σε… vertigo: Έντονο παρασκήνιο με πρόταση να μην στηθούν κάλπες – Κασσελάκης: Καθαρή λύση – Δεν γυρνά ο Τσίπρας

Δραματικές ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να απορρίπτει συμβιβαστική πρόταση για τη μη διενέργεια εκλογών..

Ένα δραματικό παρασκήνιο, που παραπέμπει σε μία απόλυτα ρευστή κατάσταση, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ενδιάμεσα στελέχη, τα οποία δεν έχουν ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου στρατοπέδου (Κασσελάκης – Γεροβασίλη), ζητούν να αποφευχθεί πάση θυσία μία νέα εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση που θα βυθίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια και στη συρρίκνωση.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση αυτή ζητώντας «καθαρή λύση».
Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένη πηγή, αποκάλυψε στο BN ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να επιστρέψει σε ηγετικό ρόλο στο κόμμα και θα επιμείνει στη θέση του να στηρίξει την Όλγα Γεροβασίλη, εάν τελικά διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές.  
Θεωρείται αδιανόητο ο πρώην πρωθυπουργός, που ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποοσοστό άνω του 36% να επιστρέψει σε ένα κόμμα το οποίο κινδυνεύει να επιστρέψει στην ανυπαρξία και την αγωνία της εισόδου στο Κοινοβούλιο.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σε ρόλο – κλειδί ο Φάμελλος

Τα ενδιάμεσα αυτά στελέχη ζητούν την υιοθέτηση ενός άλλου οδικού χάρτη από το 4ο Συνέδριο και την απόρριψη της εισήγησης για τη διενέργεια νέων εσωκομματικών εκλογών.

Ανάμεσα στα στελέχη αυτά, που τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης είναι και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Είμαι πολύ προβληματισμένος από τις εξελίξεις.
Οι ευθύνες κατανέμονται σχεδόν παντού.
Τα μέλη του κόμματος δεν έχουν ευθύνη για αυτή την εξέλιξη που υπάρχει πέρα από ένα vertigo που βλέπω πολλές φορές να εκφράζεται μία τοξικότητα στο διαδίκτυο», σημείωσε ο κ. Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Ο κ. Φάμελλος παρατήρησε πως «σε μία μεγάλη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το αν τα μέλη αποφασίζουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και για το αν υπάρχει επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι δύο απαντήσεις είναι το συνέδριο.
Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στην οποία τα μέλη να αποφασίζουν για την πολιτική και τη λειτουργία του κόμματος.
Απευθείας τα μέλη του κόμματος αποφασίζουν στο συνέδριο.
Αν πρέπει να έχουμε μία ισχυρή δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχύσουμε τη λειτουργία του συνεδρίου».

Συγκεντρώνουν υπογραφές στελεχών

Τα ενδιάμεσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν με κάθε τρόπο την αποφυγή των εσωκομματικών εκλογών, συγκεντρώνουν υπογραφές στελεχών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες είναι πολλοί οι βουλευτές που στηρίζουν το αίτημα Φάμελλου, ανάμεσά τους και ο Νίκος Παππάς.
Τις υπογραφές συγκεντρώνει ο Γιάννη Ραγκούσης.
Τα ουδέτερα στελέχη προσπαθούν να πείσουν τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, όσο και την Όλγα Γεροβασίλη να κάνουν βήματα – πίσω.
Η μεν αντιπρόεδρος της Βουλής δεν θα πρέπει να καταθέσει την υποψηφιότητα της για την αρχηγία του κόμματος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει δεκτές όλες τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Όλγα Γεροβασίλη και να τις συμπεριλάβει στο τελικό κείμενο του 4ου συνεδρίου.

Επιμένει σε εκλογές ο Κασσελάκης – Θέλει «καθαρή λύση»

Τη συμβιβαστική πρόταση των ενδιάμεσων στελεχών για την αποφυγή των εσωκομματικών εκλογών, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να απορρίπτει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.
Στην πρόταση αυτή πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε στην ομιλία του ότι «δεν είναι πρόεδρος υπό προθεσμία και εάν θα βρεθεί αντίπαλος θα γίνει ξανά εκλογή αρχηγού από την βάση», απαντώντας και στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει το Συνέδριο.

«Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί»

Την ίδια ώρα και εν μέσω του Συνεδρίου ο κ. Κασσελάκης έστειλε ένα μάλλον πολωτικό μήνυμα, λέγοντας ότι «στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί».
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Instagram, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε: «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. 
Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Η κοινωνία με έφερε εμένα».
kasselakis_instagram.JPG

Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως «θα μείνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κόμμα 1.000%.
Ακόμα, σε σχετική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Εγώ θέλω να γίνει η μεγάλη ανατροπή.
Κάνω κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα: Aντί να αποφασίσω εγώ το ψηφοδέλτιο, λέω στα μέλη και τους φίλους του κόμματος “αποφασίστε εσείς ποιοι θέλετε να είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα”. Για όσους θεωρούν ότι οι αποφάσεις μου είναι αυταρχικές, το αντίθετο ισχύει. Είμαι εντελώς εγκρατής ως πρόεδρος του κόμματος».

Οθ. Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η εκλογική διαδικασία – Είμαστε σε σοκ

Πρόταση να σταματήσει η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλαδή να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή ως βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτω πρόταση προς το συνέδριο -και ανοιχτή προς συνυπογραφή από όσους θέλουν- να σταματήσει η διαδικασία των εκλογών του προέδρου -ακόμη κι αν δεν αρέσει στο σύντροφο Κασσελάκη που θέλει να αναμετρηθεί, δεν με ενδιαφέρει.
Ζητώ από το Συνέδριο να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, να εκλέξει Κεντρική Επιτροπή, να εκλέξει όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να πάμε σε τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος.
Θα παραμείνω εδώ και θα δουλέψω για την επιτυχία», είπε.
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι μετά την τεράστια εκλογική απώλεια των εθνικών εκλογών που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια, ο χώρος πέρασε στο στάδιο του σοκ και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του θυμού.
«Βιώνουμε ένα θυμό που έχουμε όλοι και επειδή αυτόν δεν μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τους ψηφοφόρους, τον κατευθύνουμε προς τον εαυτό μας και ο ένας προς τον άλλον μας. Έχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας».

Κώστας Αρβανίτης: Προσωπικές ατζέντες τέλος!

Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, δεν μίλησε για την Κεντροαριστερά.
Όσοι θέλουν να πάνε στην Κεντροαριστερά να πάνε να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη και να σου θυμίσω, σύντροφε, ότι η άποψη του κόμματος είναι όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε οι προσωπικές ατζέντες τέλος», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας το λόγο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον Πέτρο Παππά που είχε προηγηθεί.
«Είμαι συνειδητά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, απλό εργαλείο, το κόμμα με έστειλε στην Ευρωβουλή με τον κόσμο.
Η έδρα ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αν δεν μπορώ να εκφράσω το κόμμα, η έδρα επιστρέφει στο κόμμα.
Αυτό το κόμμα που ονειρευτήκαμε, το μεγάλο μας σπίτι, με τα σύμβολά του, με τις σημαίες του και με την ιστορία του», είπε ο ευρωβουλευτής.
«Το σπίτι είναι ανοιχτό όχι κλειστό, όχι να φύγουμε από τις παλιές ομάδες και φράξιες και να δημιουργήσουμε νέους ομάδες και φράξιες και νέα αρχηγόπουλα και νέους ‘προεδρικούς’», σχολίασε.
Ευχαρίστησε τον Στέφανο Κασσελάκη για την τιμή που του έκανε να αναφερθεί προσωπικά σε εκείνον στην εναρκτήρια ομιλία του, σημειώνοντας ότι «όμως ήταν μια συλλογική δουλειά για το κράτους δικαίου».
«Συλλογικά λοιπόν πάμε», τόνισε.

Δείτε live το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

www.bankingnews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.