Ο μπουρδελιάρης έγραψε το κορυφαίο βιβλίο του αιώνα του

Πόσοι Έλληνες, αναρωτιέμαι, έχουν διαβάσει το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του προηγούμενου αιώνα. Έστω έχουν ακούσει για το βιβλίο με τον ελληνικότατο τίτλο “Οδυσσέας”. Το έγραψε ο Ιρλανδός Τζαίημς Τζόυς και είναι ας το πούμε ένα κόντρα έπος σ’ εκείνο του Ομήρου. Ο ”Οδυσσέας” στο βιβλίο των 265.000 λέξεων είναι κάποιος Λεοπόλδος στο Δουβλίνο.

Το κορυφαίο αριστούργημα του 20ου αιώνα εκδόθηκε στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου το 1922 και στο εξώφυλλο υπήρχαν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Πρωτοκυκλοφόρησε στη γαλλική πρωτεύουσα διότι είχε απαγορευθεί ως πορνογραφικό στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί; Ο James Augustine Aloysius Joyce, που γεννήθηκε το 1882, επίσης στις 2 Φεβρουαρίου, μισούσε τον καθολικισμό και τις χριστιανικές ενοχές. Απειλούσε τους διώκτες του με την περίφημη φράση “Θα σας πηδήξω με τα γραφτά μου!”.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Δεν είναι δυνατόν ένας συνηθισμένος άνθρωπος να γράφει τέτοιο πράμα, τον “Οδυσσέα”. Για να ρουφήξεις και να καταπιείς αυτό το βιβλίο χρειάζεται, όπως λένε, να ξέρεις ελληνικά, αρχαία βέβαια, και λατινικά. Και να έχεις μια ιδέα για τον Όμηρο και τον Δάντη.

Μπουρδελιάρης ο Τζαίημς Τζόυς, την έβγαζε με τις πόρνες στους οίκους ανοχής, μέχρι που γνώρισε την γυναίκα της ζωής του, μια Νόρα, μια τιποτένια καμαριέρα (1884 -1951), με την οποία έκανε έναν ισορροπημένο γιο και μια ανισόρροπη κόρη, με την οποία είχε σεξουαλικές επαφές. Στη φώτο με την Νόρα.

Έχουν γραφτεί φοβερά πράγματα για την κόρη του, την Λουσία, που είχε πολλούς εραστές, διάσημους κι όχι, με κανέναν δεν τα βρήκε, τελικά δήλωσε λεσβία. Διαγνώστηκε σχιζοφρενής, την έκλεισαν σε ψυχιατρείο κι εκεί πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της, μέχρι να πεθάνει 75 χρονών το 1982.

Η τελευταία επιθυμία της μάνας του ήταν να λάβει την Θεία Κοινωνία. Ο Τζόυς, όμως, είχε απορρίψει τη θρησκεία και αγνόησε την επιθυμία της μητέρας του. ”Μόνο σαν αλήτης δέχομαι να γίνω μέρος αυτού του κοινωνικού κατεστημένου” έγραψε στην Νόρα, η οποία του ζητούσε γάμο κι αυτός είχε και το γάμο έξω από τη ζωή του. Τελικά παντρεύτηκε την Νόρα ύστερα από 27 χρόνια συμβίωσης και… υποψιών. Την κατηγόρησε ότι πήγαινε με τον αδελφό του και μ’ άλλους άνδρες.

Ο Τζαίημς Τζόυς πέθανε το 1941, σα σήμερα 13 Ιανουαρίου. Ο τάφος του είναι στη Ζυρίχη, για να ακούει από τον ζωολογικό κήπο, δίπλα στο νεκροταφείο, να βρυχώνται τα λιοντάρια που τόσο γούσταρε.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.