Ο κύβος ερρίφθη για τις εκλογές! Ψάχνουν ημερομηνία στο Μαξίμου… με τις μικρότερες απώλειες! Τρέχουν τα “κόμματα των σφραγίδων” να στήσουν ψηφοδέλτια μπας και μαζέψουν μεροκάματο

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, αλλά άπαντες δουλεύουν για αυτές. 

Ξαφνικά, μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου περί κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά και περί ξεκάθαρης μη αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, η …ημερήσια διάταξη μετεβλήθη και κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται ο χρόνος διεξαγωγής (πρόωρων) εθνικών εκλογών!

Βεβαίως είχε προηγηθεί η δήλωση Μητσοτάκη περί αστάθειας, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή το Ουκρανικό, την έκρηξη ακρίβειας, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση…, που συνετέλεσε τα μέγιστα στην διαμόρφωση προεκλογικού κλίματος!

Υπό αυτή την έννοια, πολλοί είναι εκείνοι πλέον που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν βγάζει άλλον ένα χειμώνα με τέτοια ακρίβεια!

Παράλληλα, μέσα από την ανάγνωση και ανάλυση των δημοσκοπήσεων, δεν προκύπτει δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ, ούτε στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ούτε  στις δεύτερες που θα επακολουθήσουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προϋποθέτει ποσοστό 38,5% για το πρώτο κόμμα προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Γι’ αυτό άλλωστε έχουν ξεκινήσει και μπαίνουν στο τραπέζι συζητήσεις και σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει πρώτος το κεφάλαιο αυτό, προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις, ζυμώσεις και την συνήθη παραφιλολογία!

Σε όλο αυτό το σκηνικό μοιραία μπαίνει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα μελλοντικής συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ακόμη ίσως και το μείζον θέμα του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, που δεν θα είναι αρχηγός κόμματος, αλλά πιθανόν τεχνοκράτης ή πολιτική προσωπικότητα αυξημένου κύρους! Όλοι δείχνουν τον Στουρνάρα όπως έχει γράψει σχετικά και το edolio5!

Ασφαλώς, όλα αυτά είναι αυθαίρετα σενάρια που η πράξη θα δείξει τι, πότε και πώς θα υλοποιηθεί, με βάση τις συγκυρίες της εποχής, τις πολιτικές ισορροπίες, το πολιτικό κλίμα και την πιθανή όξυνση του μέσα από τελεσίγραφα!

Επιπροσθέτως οι πολιτικοί αρχηγοί «πήραν σβάρνα» πόλεις και χωρίς στο πλαίσιο της πρόωρης προεκλογικής διαδικασίας, ενώ οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και αντί για παραγωγή έργου κάνουν ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, ότι περνάει από το χέρι τους για να επανεκλεγούν, γνωρίζοντας πολλοί εξ αυτών ότι στις εκλογές με απλή αναλογική πιθανότατα θα βρεθούν εκτός κοινοβουλίου!

Υπό το πρίσμα τούτο, με τον κίνδυνο της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας να ελλοχεύει, με την ενεργειακή κρίση να διογκώνεται, με την ακρίβεια να εξαθλιώνει μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν προσφυγή στις κάλπες, για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να εκτονωθούν πολιτικοκοινωνική κρίση και ένταση! Πέρα των “δεξιών πλευρών” της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να υπάρχει η κινητητικότητα για στήσιμο ψηφοδελτίων αφού βλέπουν την ύπαρξη σοβαρού πολιτικού κενού αλλά δεν προκύπτει καμία δυναμική για είσοδο στην βουλή πλην της Ελληνικής Λύσης όπου με βεβαιότητα θα εισέλθει ξανά και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά. Τα υπό ίδρυση δεξιά κόμματα είναι αβέβαιο ότι θα καταφέρουν να προλάβουν να σχηματίσουν ψηφοδέλτια και όσοι εν τέλει το πραγματοποιήσουν θα είναι με “γεμίσματα” χωρίς ουσία μπας και πάρουν κανέναν μεροκάματα από την πιάτσα. 

…διά χειρός Hλία Τσίπα

edolio5

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.