Ο κορονοϊος, ο οικονομικός Αρμαγεδδών και τα εύλογα ερωτήματα

Ο κορονοϊος, ο οικονομικός Αρμαγεδδών και τα εύλογα ερωτήματα

Ίσως ούτε η λέξη Αρμαγεδδών, δεν θα μπορεί να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην οικονομία σήμερα, με αφορμή τον κορονοϊό και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σίγουρα προέχει η υγεία των πολιτών και ασφαλώς έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι ευαίσθητες ομάδες.

Όμως οι επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού από το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, η ανεργία και η φτώχεια που θα επέλθουν, θα έχουν επιπτώσεις τρομακτικές στο σύνολο του πληθυσμού. Την δεκαετία που μας πέρασε, από το 2010 έως το 2020,δηλαδη από το πρώτο μνημόνιο ,το εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ, κατά 25%. Εφέτος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεπεράσει το 10%, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσει ακόμα και το 20%.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα στο 2020 κατά 12,95%. Οι άνεργοι ξεπέρασαν και πάλι το 1.000.000. Τα έσοδα από τον τουρισμό μέχρι τον Ιούνιο περιορίστηκαν στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 5,6 δις. Δηλαδή χάθηκαν 5 ολόκληρα δισ..

Οι τουρίστες φέτος μέχρι στιγμής, δεν έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ. Ενώ πέρυσι είχαν έρθει στην χώρα μας 33 εκατομμύρια.

Τα έσοδα πέρυσι από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 18δις. ενώ φέτος δεν θα φτάσουν ούτε τα 4 δις.
Φυσικά οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχονται οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης, μάλλον θα πάνε στις καλένδες.

Ας δούμε όμως μερικά συγκριτικά στοιχεία μεταξύ οικονομίας και κορονοϊού, που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, για το πώς έπρεπε να διαχειριστούμε την νέα αυτή κρίση, που με μαθηματική ακρίβεια, στέλνει στα τάρταρα την οικονομία και θα ανοίξει νέο κύκλο οικονομικής ένδειας στους Έλληνες.

Στο σύνολο της ΕΕ, σε πληθυσμό 466,2 εκατομμυρίων, είχαμε 1,7 εκατ. κρούσματα και 160.000 θύματα (0,0034%), ενώ από την γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 380.000 Ευρωπαίοι, παρότι υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα θύματα κάτω των 55 ετών, ήταν κάτω από 1.500, δηλαδή λιγότερο από το 1% του συνόλου των θυμάτων.

Προσέξτε τον συσχετισμό συνολικού πληθυσμού, κρουσμάτων και θυμάτων, στις διάφορες χώρες.

– Γερμανία : πλ. 81,2 εκ / κρούσματα 233 χιλ. / θύματα 9.300
– Γαλλία : πλ. 66,3 εκ / κρούσματα 234 χιλ. / θύματα 30.500
– Ιταλία : πλ. 60,7 εκ / κρούσματα 257 χιλ. / θύματα 35.000
– Ισπανία. : πλ. 46,5 εκ / κρούσματα 386 χιλ. / θύματα 28.800
– Ελλάδα : πλ. 10,8 εκ / κρούσματα 8 χιλ. / θύματα 230

Την ίδια ώρα οι οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη είναι δραματικές και ασφαλώς για την χώρα μας ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν.

Ασφαλώς και θα έπρεπε να προφυλαχθούν οι ευαίσθητες ηλικίες και ασφαλώς θα έπρεπε να υπάρχουν μέτρα καθαριότητας και υγιεινής, στο σύνολο του πληθυσμού. Με μέτρα όμως που έχουν ληφθεί και εξακολουθούν να λαμβάνονται, μήπως φτωχοποιείται το σύνολο του πληθυσμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές από ασθένειες, που μέχρι τώρα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε με μερικά ευρώ, που τώρα πια δεν θα υπάρχουν;

Crashonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.