Ο Comandante Che Guevara είναι … μύθος

Τον δολοφόνησε ένας επιλοχίας, το όνομα του οποίου αναφέρει τυπικά η Ιστορία, με τέσσερις σφαίρες στη ζούγκλα της Βολιβίας, και αμέσως έκρυψαν το πτώμα. Και κράτησαν μυστική τη δολοφονία του, από το φόβο μη γίνει τόπος προσκυνήματος. Τελικά, ο δικτάτορας της Βολιβίας είπε πως σκοτώθηκε σε μάχη και αποτεφρώθηκε το σώμα του.

Έκαναν κομμάτια τον νεκρό και έβαλαν τα χέρια του σε βάζο με διάλυμα φορμόλης. Ο δικτάτορας της Αργεντινής έστειλε τρεις πραγματογνώμονες για να διαπιστώσουν αν πράγματι ο πεθαμένος είναι ο Τσε Γκεβάρα. Στην αργεντίνικη αστυνομική ταυτότητα που κρατούσαν στα αρχεία της πατρίδας του υπήρχαν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Τα συνέκριναν με τα κομμένα χέρια και κατέληξαν: Ναι, αυτός είναι.   

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Βρωμοδουλειά του Φιντέλ Κάστρο! Μόνο αυτό; Ατέλειωτες είναι οι τύπου θεωριών συνωμοσίας απόψεις και φήμες που έχουν λεχθεί σχετικά με το χαμό του Τσε Γκεβάρα. Ότι πίσω από τη δολοφονία είναι ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ενήργησε κατόπιν εντολής της Σοβιετικής Ένωσης, είναι ισχυρισμός συναγωνιστή του Τσε.

Πουλάει ακόμα και σήμερα, περισσότερα από 50 χρόνια από το θάνατο του, ο θρυλικός C.C.G. O Comandante Che Guevara. Μια εικόνα ροκ, ποπ. Ένα σύμβολο της επανάστασης. Πεντακάθαρο, Ακηλίδωτο. Αργεντινός, από πλούσια οικογένεια, γιατρός, με προβλήματα υγείας, καβάλησε τη μοτοσυκλέτα να διαδώσει τον σοσιαλισμό. Και βρέθηκε στη γραφική Κούβα που έκανε κόντρα στις ΗΠΑ.

Ο Γκεβάρα γεννήθηκε Ιούνιο του 1928 και πέθανε το 1967, σα σήμερα 9 Οκτωβρίου. Τελικά, αυτό για το οποίο πάλαιψε αποδείχθηκε στην πράξη ένα φιάσκο. Μια φρίκη. Και οι αιώνιοι άσχετοι μιλάνε για χρεοκοπημένες ιδεολογίες. Γιατί βλέπουν ιδεολογίες που αποτυγχάνουν, που διασύρονται κι όχι γραφικούς επαναστάτες οι οποίοι οραματίζονται απίθανα πράγματα, ελπίζουν σε απραγματοποίητα;

Ο Τσε είναι μύθος. Δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Θα γελοιοποιούνταν ο Τσε, θα γκρεμιζόταν το είδωλο της επανάστασης, αν συνέχιζε να ζούσε στην Κούβα του συντρόφου και συναγωνιστή Φιντέλ Κάστρο. Στην Κούβα της δικτατορίας και της πείνας. Στη φώτο Τσε και Κάστρο με αντάρτικη αμφίεση, που δεν την εγκατέλειψαν ποτέ.

Ποια είναι η… ιδεολογία που στα συνθήματα και τα τραγούδια είναι ικανή να καταργήσει την αδικία και τη φτώχεια; Κανένα… όραμα δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πράξη – οι δε οραματιστές ενδιαφέρθηκαν μόνο να φτιάξουν κρατικούς μηχανισμούς για να αναπτύξουν τη ρουφιανιά και να κυνηγούν με φυλακές και εκτοπισμούς άλλους ιδεολόγους.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.