Να κατέβαινε στις εκλογές δέκα χρόνια αργότερα

”Οι πολιτικές του αδελφού μου ήταν τουλάχιστον δέκα μπροστά”. Το είπε στα σοβαρά ο κύριος Ανδρέας Παπανδρέου του Ανδρέα. Ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, της πρώην πρωθυπουργάρας. Το πρώτο που αξίζει να σχολιάσει κανείς, σε σοβαρή πολιτική συζήτηση, είναι ότι δεν καθαρίζεις εύκολα με τα τζάκια.

Τζάκι είναι και το παπανδρέικο, και οι ίδιοι δεν κατεβάζουν τα όπλα. Δεν θεωρούν ότι έκλεισε ο κύκλος τους που ξεκίνησε από τον Γεώργιο Παπανδρέου (1888), τον πατέρα του Ανδρέα (1919 ) και παππού του Τζώρτζ (1952). Και οι τρεις έκαναν πρωθυπουργοί. Το πιο αξιοσημείωτο που μαρτυρά τη δύναμη του τζακιού: Ο Γεώργιος δεν συμπαθούσε τον γιο του Ανδρέα και ο Ανδρέας επίσης δεν είχε καλές σχέσεις με τον γιο του Τζωρτζ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τι σημαίνει τζάκι στην πολιτική; Δεν κάνει καριέρα ο ίδιος ο πολιτικός, αλλά το… όνομα του. Δεν είναι, δηλαδή, τόσο η προσωπικότητα του πολιτικού που συσπειρώνει γύρω του άλλα κομματικά στελέχη, όσο η ακτινοβολία του… ονόματος.

Ο Καβαλιώτης Βασίλης Δανιήλ (1938) έκανε δυο φορές προπονητής στον Παναθηναϊκό (1986-88 και 1990-92). Κάποια στιγμή όταν τον αμφισβήτησαν είπε τη μεγάλη κουβέντα: ”Είμαι εκατό χρόνια μπροστά… ”. Εννοούσε ότι προπονητικά, σε σύγκριση με τους Έλληνες συναδέλφους του, ήταν προχωρημένος.

Αν ο ΓΑΠ (1952), κατά τον πανεπιστημιακό αδελφό του Ανδρέα (1959), γνωστό και ως Αντρίκο, ήταν το λιγώτερο δέκα χρόνια μπροστά, τότε προκύπτει το ερώτημα: Γιατί ο Γιωργάκης επιδίωξε να γίνει πρωθυπουργός το 2004 και το 2007; Δεν έπρεπε να γίνει πρωθυπουργός το 2009, αλλά να περίμενε να κατέβει στις… προσεχείς εκλογές.
Στη φώτο ο δέκα χρόνια μπροστά με τον εκατό χρόνια πίσω.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.