Ο άνδρας του σήμερα και της νέας εποχής


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών λοιπόν. θεσπίστηκε για τις 19/11, προκειμένου να υπενθυμίζει τη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα στην οικογένεια, το γάμο και τη φροντίδα των παιδιών. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι «Μηδενικές αυτοκτονίες στους άνδρες» και είναι και επίκαιρο για πολλούς λόγους. Μεγάλο θέμα συζήτησης πως ήταν ο άνδρας ,πως είναι σήμερα και πως θα είναι στο μέλλον με τα καλά του και τα αρνητικά του! Σαφώς οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει και η υπόσταση αλλά ακόμα και η κοσμοθεωρία του άνδρα. Σε άλλες περιπτώσεις για καλό και σε άλλες για κακό

Ο άνδρας που μεγαλώσαμε έχει αλλάξει πλέον. Ο άνδρας παραδοσιακά ήταν το στήριγμα και το θεμέλιο της οικογένειας με κριτήριο την προστασία της οικογένειάς του και της συντρόφου του αλλά και με τις χειρονακτικές κυρίως εργασίες να φέρνει τροφή στο σπίτι. Οι κοινωνίες εξελίχθηκαν και σταδιακά αρχίζει να αλλάζει και ο ρόλος του άνδρα. Φτάνοντας στο σήμερα βλέπουμε μια μαλθακοποίηση του άνδρα, έναν “ευνουχισμό” του και μια αδυναμία του ως προς το σθένος του. Αλλά και στην άλλη πλευρά που εκφράζει τον ανδρισμό με λάθος τρόπο. Κοινώς χάθηκε κάθε μέτρο και καταρρέει έτσι με ασφάλεια η κοινωνία μας!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μεγάλες κουβέντες αλλά αληθινές. Ορθώς ως προς τα λαθεμένα πρότυπα της κοινωνίας στις περασμένες γενιές που ήθελαν τον άνδρα σκληρό και επιβλητικό προς το άλλο φύλο. Πεπαλαιωμένες και λαθεμένες αντιλήψεις που δεν εξέφραζαν τον σοβαρό άνδρα και δεν εκφράζουν τον σύγχρονο άνδρα στις δυτικές ουσιαστικά κοινωνίας μετά την ισότητα που δυστυχώς στην πράξη δεν ισχύει ή δεν συμμερίζονται ακόμα σε πολλές χώρες και δη και πλούσιες που θέλουν να κάνουν και άνοιγμα στην Δύση!

Ο άνδρας στην σημερινή εποχή αισθάνεται “ευνουχισμένος” καθώς δυσκολεύεται στο τομέα τη εργασίας, στοχοποιείται αν είναι στιβαρός και δυναμικός -και με τον σωστό τρόπο μάλιστα εννοώ-και χάνει σταδιακά και ένα κομμάτι του προορισμού που είναι η οικογένεια. Άλλωστε είμαστε σε μια εποχή που ο άνδρας ασχολείται με την ομορφιά του σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο ακόμα και από την γυναίκα ή στρέφεται προς για σύντροφο στο ίδιο του το φύλο. Κάπως έτσι ακούς και από πολλές γυναίκες το “δεν υπάρχουν άνδρες σήμερα”. Αυτό έχει να κάνει βέβαια και με την κακή νοοτροπία που έχουν και σήμερα πολλοί εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου με παλιές αντιλήψεις που αποδομούν την αξία της γυναίκας και προσπαθούν να τις επιβληθούν ακόμα και με κακοποιητικές συμπεριφορές.

Ο άνδρας πολλές φορές στην σημερινή εποχή της ισότητας στις ανεπτυγμένες κοινωνίες αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι προς την γυναίκα που είναι οικονομικά ανεξάρτητη και σε αντίθεση με τις παλαιότερες εποχές, αυτή επιλέγει σήμερα. Κάπως έτσι αισθάνεται την έννοια του ευνουχισμένου που λέγαμε ή επειδή ο περίγυρος δεν τον θέλει σοβαρό, στιβαρό και ντόμπρο αλλά θεωρεί αυτόν τον άνδρα οπισθοδρομικό και γραφικό! Ακόμα και τον ευγενή προς την γυναίκα! Εκεί κατάντησε η σημερινή κοινωνία που ζει σε μια αντίφαση ως προς τι λέει και τι πράττει. Φτάσαμε στο σημείο ο λόγος του άνδρα που μεγαλώσαμε να είναι σήμερα είδος προς εξαφάνιση.

Ο άνδρας σήμερα επίσης σε μεγάλο βαθμό ακόμα και στις δυτικές κοινωνίες και αναφέρομαι και στην χώρα μας, δεν σέβεται όπως πρέπει τη γυναίκα. Αισθάνεται τα κατάλοιπα που μεγάλωσαν γενιές μετά τον τουρκικό ζυγό ότι η γυναίκα πρέπει να είναι η νοικοκυρά και να μην έχει λόγο για τίποτα. Δυστυχώς πολλοί άνδρες σήμερα δεν σέβονται την επιλογή της γυναίκας και την κακοποιούν με πολλούς τρόπους Από την σωματική ως την ψυχική βία και τους ηθικούς ή και κανονικούς εκβιασμούς. Δυστυχώς η κατάσταση ξεφεύγει με βιασμούς, γυναικοκτονίες και πολλές άκρως παραβατικές συμπεριφορές από άνδρες (;) που δεν έχουν μάθει να αποδέχονται την πραγματικότητα και την άλλη πλευρά Από άτομα που δεν τιμούν το ανδρικό φύλο με τις πράξεις του αλλά το διασύρουν. Και υπονομεύουν την αξιοπιστία και πραγματικών ανδρών. Των τζέντλεμαν που γίνονται όλο και λιγότεροι. Και σε αυτό παίζει ρόλο και η τεχνολογία αλλά και το πως μεγαλώνουν τα παιδιά. Με τι ερεθίσματα και σε τι οικογένειες. Όταν μεγαλώνουν παιδιά σε οικογένειες που άνδρες βιαιοπραγούν ή κακοποιούν λεκτικά κατά των γυναικών τους πως περιμένουμε να μεγαλώσουν φυσιολογικά τα παιδιά; Που θα πρέπει να έχουν τότε την τέλεια μητέρα και να είναι μαζί της για να σωθούν από την καταστροφή τους μοιάζοντας σε αυτούς τους “πατεράδες”.

Η σχέση του άνδρα με το άλλο φύλο είναι πάντα το κέντρο κάθε συζήτησης. Ο άνδρας πρέπει να είναι κύριος, αληθινός, σοβαρός, εργατικός, ρομαντικός, ευαίσθητος, να έχει την γυναίκα του βασίλισσα όταν αυτή είναι σωστή και να βοηθά την σύντροφό του να πετύχει τους στόχους της και να γίνει καλύτερη . Αν δεν σου αρέσει κάτι χωρίζεις και πας παρακάτω ήρεμα και ευγενικά.

Άνδρα σε κάνουν οι αρχές και η αξιοπιστία σου (ο λόγος μου συμβόλαιο δηλαδή). Η αξιοπρέπεια. Άνδρα σε κάνει να αποδέχεσαι αν δεν σε θέλει μια γυναίκα και αυτό πρέπει να σε κάνει δυνατότερο πνευματικά και όχι σωματικά. Και αν δεν έχεις αρχές από την οικογένειά σου πρέπει να τις βρεις. Να τα βρεις με τον εαυτό σου, να ψαχθείς πνευματικά, να διορθώσεις ακόμα και τώρα τα λάθη σου και να τιμήσεις το φύλο σου. Αλλά και οι γυναίκες όμως πρέπει να εκτιμούν και να σέβονται τον πραγματικό άνδρα σε συμπεριφορά, τον τζέντλεμαν και όχι να τον κοροϊδεύουν. Καθώς φτάσαμε αυτοί οι άνδρες σήμερα να είναι λίγοι αλλά και να χλευάζονται από μεγάλο μέρος του άλλου φύλου που μάλλον δεν ξέρει τι θέλει και αυτό. Και εδώ κολλάει ο “ευνουχισμός” που λέγαμε. Κοινώς όλα τα φύλα πάνε στα άκρα και χάνονται οι ισορροπίες. Ο δε άντρας με την ισότητα και την υπερτεχνολογία αισθάνεται ότι ο ρόλος του μειώνεται ακόμα περισσότερο και αισθάνεται αποδυναμωμένος σε όλα τα επίπεδα.

Είναι όμως και η ώρα του να επαναπροσδιοριστεί στην Νέα Εποχή που ήδη καταφθάνει σε ένα κόσμο ιστορικών αλλαγών.

-Σωτήρης Γεωργίου/ecogreennet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.