Ο αφανής game changer: Το ελληνικό νησί που βοήθησε την Ευρώπη να αποφύγει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση

Στην Ελλάδα ο καιρός θυμίζει ακόμη άνοιξη και προς το παρόν δεν απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανση των νοικοκυριών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα, δεδομένου ότι ακόμη μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ολόκληρη η Ευρώπη έχει επηρεαστεί από την πολεμική σύρραξη της Ρωσίας με την Ουκρανία και πρώτο θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Βλέπετε, πολλά κράτη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών ασφαλώς και η Γερμανία, εξαρτιόνταν ενεργειακά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, το οποίο διοχετεύονταν μέσω αγωγών. Είναι προφανές, πως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία έχουν διαταραχθεί και πλέον είναι μονόδρομος η εξεύρεση άλλων λύσεων.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Μία από αυτές είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, γνωστό και ως LNG. Η Ευρώπη έσπευσε να γεμίσει τις αποθήκες της και όπως φαίνεται θα τη… βγάλει καθαρή αυτόν το χειμώνα.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα έχει παίξει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό, ελληνικό νησί. Πρόκειται για τη Ρεβυθούσα, η οποία βρίσκεται στον κόλπο των Μεγάρων, περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά από τη Σαλαμίνα.

Εκεί λειτουργεί τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της Ελλάδας, η οποία έχει στρατηγική σημασία, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσιεύματά του το CNBC, η Ρεβυθούσα είναι ο «αφανής ήρωας» της Ευρώπης στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, καθώς στις δεξαμενές της αποθηκεύονται κρίσιμες ποσότητες LNG, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αυστραλία, την Αίγυπτο, τη Νορβηγία, τη Νιγηρία και την Αλγερία.

Η Ρεβυθούσα λαμβάνει αυτές τις ποσότητες μέσα από δεξαμενόπλοια. Αποθηκεύει το υγροποιημένο φυσικό αέριο στις τρεις δεξαμενές της, που έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων και κατόπιν το θερμαίνει από τους -160 βαθμούς Κελσίου στους 10 με 20 για να το επαναφέρει σε αέρια μορφή και να τροφοδοτήσει το δίκτυο. Για την αεριοποίηση χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού, ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.

Σημειώνεται, ότι τον Αύγουστο η Ρεβυθούσα παρέλαβε και μία νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία αύξησε την αποθηκευτική της ικανότητα κατά 145.000 κυβικά μέτρα!

Έτσι, το μικρό άγνωστο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Πάχη συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων, αρχικά για τη χώρα μας και κατ’ επέκταση για τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα έχει πλέον υπετριπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.