Η Νύχτα όπως ο δικηγόρος με τον φυλακισμένο

Το θέμα με τον βιασμό 24χρονης στη Θεσσαλονίκης, είναι στην τσίτα, ακολουθεί σε πλάνο δεύτερο, τι λέω, σε τρίτο, ο θάνατος με τη φεράρι του αδελφού της βουλευτού, και έχει εξαφανιστεί από τα ταμπλό η ιστορία της Νύχτας. Έτσι συμβαίνει με τα μμε. Την πέφτουν με τα μούτρα σ’ ένα άλφα ρεπορτάζ, που πουλάει, έχει πελατεία, φέρνει επισκέπτες στο μαγαζί..Το πιάνουν από το λαιμό και δίνουν στον κόσμο το ζουμί της. Το μέσο, εφημερίδα ή κανάλι, δεν υπηρετεί την επικαιρότητα, αλλά την εκμεταλλεύεται.

Και σταματάνε να παίζουν, να σκαλίζουν, να ζωγραφίσουν, οτιδήποτε άλλο, που μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο σημαντικό. Δεν είναι έτσι, όμως. Κάθε είδηση, κάθε γεγονός κουβαλάει μια σημασία. Μια αλήθεια. Ποιος ασχολείται, θα μου πεις! Σωστό. Ποιος ασχολείται. Ο κόσμος, δηλαδή, δεν έχει εκπαιδευτεί να απαιτεί να αξιολογεί, την ιεραρχία πίσω από την επικαιρότητα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Έκλεισε η Νύχτα και… κλείσανε το ζήτημα. Είπαμε, όμως. Ποιος ασχολείται; Μόνο το Τσίπας Μπλοκ ασχολείται. Όπου νά’ναι φτάνει, μεταδίδουν παπαγαλιστί κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι της ΝΔ, να ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα. Φάγατε το γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσετε; Πλάκα μας κάνετε; Λίγο ακόμα και η ημέρα της ελευθερίας σας φτάνει.

Και όσοι έχουν πάρει το πτυχίο των ανωτέρων, αυτό της φυλακής, δεν τον χάβουν. Τους θυμίζει τη μπλόφα που ακούγανε από τον δικηγόρο τους. Σήμερα, αύριο, από ώρα σε ώρα, θα ακουστεί ότι η ποινή μειώθηκε, οι κατηγορίες σε βάρους σου, θα ελαφρύνουν. Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, θα δει την αλήθεια και θα σε δικαιώσει. Δεν θα σε εγκαταλείψουμε, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Και κάπως έτσι, ο δικηγόρος διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για τον φυλακόβιο. Μέχρι που μια μέρα, ξαφνικά, συνειδητοποιεί πως πέρασαν τα χρόνια, άσπρισαν τα μαλλιά του, μα τίποτα δεν άλλαξε. Παραμένει θαμώνας μόνιμος πίσω από τα κάγκελα.

Η διαπίστωση προκαλεί θλίψη, αλλά ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στη σχέση Κυβέρνησης – Νύχτας. Τα μέτρα είναι μόνο για δύο βδομάδες. Ακολουθεί ο μήνας, το δίμηνο, το τρίμηνο, το εξάμηνο. Τώρα έρχονται τα εμβόλια και λήγει το μαρτύριο. Το ήμισυ του πληθυσμού να τρυπηθεί, άντε μόνο οι ηλικιωμένοι γιατί οι νέοι δεν διατρέχουν κίνδυνο, αποκτάμε την ανοσία της αγέλης και αυτό ήταν. Αντίο Κορονοϊέ. Πάλι καλά που κολλήσαμε όλοι τον Όμικρον, γιατί μοιάζει με απλό κρυολόγημα και γιατί δείχνει πως είναι το τέλος της πανδημίας.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πιάνω τα μολύβια και τα κομπιουτεράκια..και είμαστε στο ίδιο σημείο. Δηλαδή, στο απόλυτο μηδέν. Αυτό λέγεται πουλάω ελπίδα. Νοσηρή κατάσταση. Υπάρχω μόνο για να ελπίζω. Είμαι ανίκανος για κάτι άλλο.

Στο μέχρι εδώ, το σημερινό σεμινάριο.  

Διαβάστε επίσης : Πότε θα ανοίξουν τα μπουζούκια- Το ρεπορτάζ από την ζούγκλα

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.