Ντροπή! Καμία κύρωση για την Τουρκία από την ΕΕ

Μπορέλ και Μάας,

Έγιναν πριν από λίγο οι ανακοινώσει Μπορέλ και Μάας, αναφορικά με τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Και ενώ όλοι οι Έλληνες περιμένουν να ακούσουν ότι επιβάλλονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άκουσαν με τρόμο το παγωμένο στόμα του Γερμανού υπουργού εξωτερικών να ενημερώνει ότι δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο άμεσων κυρώσεων στον τρομοκράτη της Μεσογείου. Αντίθετα, η ΕΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου όπως και η Μέρκελ, παρότι μας χτύπησε φιλικά στην πλάτη, είπε ότι θα επιπλήξει την Τουρκία και αν δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στη Μεσόγειο, τότε και μόνον τότε θα συζητήσει για κυρώσεις.  Ο κ. Μπορέλ προφορικά και μόνο ανέφερε ορισμένες από τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι όταν και εάν η ΕΕ αποφασίσει να τιμωρήσει την Τουρκία. Έτσι πρακτικά όχι μόνο λοιπόν δεν υπήρχε λίστα κυρώσεων προς συζήτηση κατά της Τουρκίας, αλλά δεν συζητήθηκε καν το θέμα απόφασης για κυρώσεις. Και παραπέμφθηκε στις καλένδες.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Για άλλη μια φορά η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα και τις αρχές της. Απέδειξε ότι τα συμφέροντα Γερμανίας, Ολλανδίας Ιταλίας και Ισπανίας που εισπράττουν δισεκατομμύρια από την Τουρκία, αλλά έχουν και επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην ασιατική χώρα, υπερβαίνουν των ευρωπαϊκών ιδεών.

Η στάση της Γερμανίας ξύπνα τις μαύρες μνήμες του Μέττερνιχ, την ώρα που υποθάλπει το νέο Χίτλερ, τον Ερντογάν.

«Εάν χρειαστεί και εάν δεν σημειωθεί στο μεταξύ  πρόοδος, τότε και μόνο τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία» (και αυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου) δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παραβιάζει συστηματικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα πραγματοποιώντας έρευνες  από τις αρχές Αυγούστου και οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν για τα τέλη Σεπτεμβρίου την απόφαση για να δουν εάν χρειαστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος» σημείωσε.

Τον κατάλογο των ενδεχόμενων κυρώσεων  σε βάρος της Τουρκίας, που παρουσίασε προφορικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποκαλύπτει το κυπριακό Alpha Κύπρου.

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, παραπέμπεται  στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

-crashonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.