Για να βάλεις τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία, πρέπει να έχεις οικονομία

Για να βάλεις τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία, πρέπει να έχεις οικονομία

Αν δεχτούμε τα όσα διαβάζουμε και ακούμε, η Ελλάδα έχει πετύχει έναν θρίαμβο απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ η Σουηδία και άλλες χώρες έχουν πάθει πανωλεθρία.

Αν η Σουηδία έχει πάθει πανωλεθρία, γιατί η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα και να κάνει αυτό που κάνει από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού η Σουηδία;

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, η Ελλάδα σε δυο εβδομάδες ξεκινάει να κάνει αυτό που κάνει η Σουηδία, την οποία πολλοί Έλληνες κατηγορούν για τη στάση της.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τα κομμωτήρια, καφέ και εστιατόρια, ενώ θα ακολουθήσουν θέατρα, μουσεία, πολυκαταστήματα κλπ.

Και βέβαια, θα πάψει να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αναμένεται να ανοίξουν και τα σχολεία, όχι μόνο γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχολικές χρονιές αλλά και επειδή οι γονείς θα δουλεύουν πάλι· εκτός αν οι γονείς απολυθούν μαζικά -με το πού θα ανοίξει η οικονομία-, οπότε θα έχουν όλο τον χρόνο για να τον περνάνε με τα παιδιά τους στο σπίτι. Άνεργοι.

Το αν η Σουηδία έπραξε σωστότερα από τις άλλες χώρες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα το ξέρουμε σε έναν χρόνο ή και αργότερα.

Για την ώρα δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ενώ όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εμβόλιο θα υπάρξει από το 2022 και μετά, και δεν θα είναι απόλυτα αποτελεσματικό.

Οπότε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν νεκροί από τον κορωνοϊό σε όλες τις χώρες.

Λογικά, οι περισσότερες χώρες θα δουν τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό να αυξάνεται τους επόμενους μήνες επειδή -με την καραντίνα δεν έχουν χτίσει ανοσία στην κοινωνία-, ενώ η Σουηδία, που δεν έβαλε σε καραντίνα τους πολίτες της, θα δει τον αριθμό των νέων νεκρών να μειώνεται.

Το σωστό που έκανε η Σουηδία ήταν ότι δεν έκλεισε την οικονομία της.

Είναι σωστό γιατί όλες οι χώρες που έβαλαν περιοριστικά μέτρα, ήξεραν πως αυτό δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Εκτός από τον κορωνοϊό, υπάρχει και η πείνα. Κι αν πεινάς για καιρό, πεθαίνεις. Τα θύματα της οικονομικής ύφεσης θα είναι περισσότερα από τον κορωνοϊό.

Η Σουηδία δεν έκλεισε την οικονομία της αλλά, παρ’ όλα αυτά, είχε οικονομικές απώλειες, αφού πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι. Φανταστείτε -δεν είναι δύσκολο- τι θα γίνει στην Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση της οικονομίας της. Κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο.

Εύκολα κλείνεις τα πάντα με περιοριστικά μέτρα, δύσκολα τα ανοίγεις.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι χιλιάδες λουκέτα σε αναμονή, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι αλλά δεν το ξέρουν ακόμα. Περιμένουν να ανοίξει η οικονομία, για να μάθουν πως απολύθηκαν.

Ναι, αλλά η Ελλάδα έβαλε τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία.

Ανοησίες. Ανοησίες Σαββόπουλων και άλλων ζάπλουτων βολεμένων και συστημικών των βορείων προαστίων.

Για να βάλεις τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία, πρέπει να έχεις οικονομία.

Και η Ελλάδα δεν έχει οικονομία.

Αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει ακραία περιοριστικά μέτρα. Ήξερε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι διαλυμένο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση είναι τώρα αναγκασμένη να πάρει πίσω τα περιοριστικά μέτρα και να ακολουθήσει το …σουηδικό μοντέλο.

Δεν υπάρχουν χρήματα πια για να λένε πως βάζουν τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία.

Οι ζωές των ανθρώπων εξαρτώνται από την οικονομία. Συγγνώμη, αν σοκάρω κάποιους με αυτή την …είδηση.

Από το “Μένουμε σπίτι” στο “Βγείτε όλοι έξω για να κινηθεί η αγορά και να πληρώσετε φόρους, ώστε να πληρωθούν οι μισθοί σας, οι συντάξεις σας και οι μισθάρες μας”.

Και εξαιτίας της ύφεσης, η τόση ευαισθησία για την ανθρώπινη ζωή θα γίνει “ο θάνατός σου, η ζωή μου”.

Αν οι νεκροί από κορωνοϊό τους επόμενους μήνες είναι εκατοντάδες, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιβάλλει ξανά περιοριστικά μέτρα.

Δεν έχει τα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της.

Οπότε, και με κορωνοϊό και σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Αλλά οι Έλληνες νομίζουν πως η χώρα τους έχει θριαμβεύσει και είναι η πρώτη στον κόσμο.

Μπράβο. Διάνα. Για μια ακόμα φορά.

-από pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.