Ήταν μπροστά απ’ την εποχή της…

Ήταν μπροστά απ’ την εποχή της… ή μάλλον όχι. Δεν ήταν απλά μπροστά από την εποχή της, ήταν μπροστά από τον ίδιο της τον εαυτό. Εάν κάποιος κοιτάξει τις δουλειές των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, βλέπει ότι πολλές δημιουργίες τους αντανακλούν τις δικές της ιδέες. Αποδεικνύεται, δηλαδή, πως το γούστο της και η αίσθηση του στυλ που διέθετε, ξεπέρασαν τη μόδα του τότε.

Η Γκαμπριέλ Σανέλ (Gabrielle Bonheur Chanel), γνωστή σαν Κοκό Σανέλ (Coco Chanel), ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα. Μόνο το όνομά της είναι αρκετό για να δώσει prestige, ποιότητα, άμεμπτο γούστο και αλάνθαστο στυλ. Είναι μια υπογραφή αρτιότητας. Η Κοκό Σανέλ είχε ελάχιστη υπομονή και πολύ ταλέντο. Δε θα μπορούσε να καταφέρει τίποτα λιγότερο.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών. Η φήμη της Chanel και το ύφος της, παρέμειναν περισσότερο από τη ζωή της. Η Chanel, βέβαια, δεν θα προσδιόριζε ποτέ τον εαυτό της ως φεμινίστρια, στην πραγματικότητα περισσότερο μιλούσε για θηλυκότητα παρά για φεμινισμό, παρόλα αυτά η δουλειά της είναι αδιαμφισβήτητα μέρος της απελευθέρωσης των γυναικών. Στάθηκε σωσίβια λέμβος για τις γυναίκες, όχι μία, αλλά δύο φορές, κατά τη διάρκεια δυο ξεκάθαρα διαφορετικών περιόδων, που χώριζαν πολλές δεκαετίες. Όχι μόνο έκανε αποδεκτά νέα στυλ και υφάσματα, αλλά έκανε μόδα την ανάγκη και την απροκάλυπτη ανυπακοή. Επειδή δεν άντεχε οικονομικά τα μοδάτα ρούχα της περιόδου, τα απέρριψε και έφτιαξε δικά της, χρησιμοποιώντας σπορ jackets και γραβάτες, που μόνο οι άντρες φορούσαν στην καθημερινότητά τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι συσχετίστηκε με το μοντέρνο κίνημα, και το όνομα της στάθηκε ισάξια δίπλα στα ονόματα των:Sergei Diaghilev, Pablo Picasso, Igor Stravinsky και Jean Cocteau. Όπως αυτοί οι καλλιτέχνες, έτσι και η ίδια ήταν αποφασισμένη να σπάσει τους παλαιούς κώδικες και να βρει ένα τρόπο να εκφράσει τον εαυτό της. Ο Κοκτώ κάποτε είπε γι’ αυτήν ότι «ήταν κάτι σαν θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας με κανόνες οι οποίοι είχαν αξία μόνο για τους ζωγράφους, τους ποιητές και τους μουσικούς».

Coco Chanel by Douglas Kirkland, 1962 (6)

“Η πολυτέλεια δεν είναι το αντίθετο της φτώχειας αλλά της χυδαιότητας. Και η πολυτέλεια πρέπει να είναι άνετη, αλλιώς δεν είναι πολυτέλεια” Coco Chanel

28221A2800000578-3060686-A_never_before_seen_image_of_Coco_Chanel_hard_at_work_in_her_des-m-12_1430308933984

Το κοφτερό μυαλό της φαίνεται σε κάθε δημιουργία της. Από τη χρήση των λογότυπων μέχρι τη βαθιά κατανόηση της δύναμης της προσωπικότητας και των πακέτων συσκευασίας. Ακόμα, για τη Σανέλ ήταν πολύ σημαντικό το να αντιγράφεται.

1012_FL-french-designer-coco-chanel_2000x1125-1940x1091
Coco-Chanelοο_M

Μέχρι το θάνατό της, στα 87 της, κατόρθωσε να εγκαθιδρύσει τον εαυτό της ως το σημαντικότερο και ίσως το μοναδικό ρυθμιστή της μόδας του 20ού αιώνα.

-nikosonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.