Μάικλ Φραντσίζ: Έργα και ημέρες ενός πρώην μαφιόζου – Οι δυο φόνοι που τον συγκλόνισαν και η σημερινή μαφία που «είναι πιο επικίνδυνη» (videos)

Στη δεκαετία του 1970 η Νέα Υόρκη ήταν γνωστή ως «πόλη του φόβου», καθώς στους δρόμους κυριαρχούσαν οι συμμορίες που διακινούσαν ναρκωτικά, πουλούσαν προστασία και δεν δίσταζαν να σκοτώσουν.

Ο Μάικλ Φραντσίζ ήταν εκείνη την εποχή ένας πρίγκιπας της μαφίας της Νέας Υόρκης και τα μάτια του είδαν πολλά. Οι «Πέντε Οικογένειες» που κάποτε κυριαρχούσαν στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο, με το Netflix να φτιάχνει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον αρχινονό Τζον Γκότι, που ήταν επικεφαλής της συμμορίας Γκαμπίνο. Μόλις τον περασμένο μήνα έγιναν συλλήψεις 17 μελών της συμμορίας στις ΗΠΑ και την Σικελία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όταν ο Γκότι ανέβαινε στην ιεραρχία της ομάδας Γκαμπίνο, ο Μάικλ Φραντσίζ ήταν ανερχόμενος σε μια άλλη οικογένεια μαφιόζων, την Κολόμπο. Είχε φτάσει να κάνει τζίρο 8-10 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα για λογαριασμό της οικογένειας Κολόμπο. Στη δεκαετία του 1980 το περιοδικό Fortune δημοσίευσε την λίστα με τους 50 πλουσιότερους μαφιόζους στην Αμερική και ο Φραντσίζ ήταν ο νεότερος – στην 18η θέση.

Τότε οι στρατιώτες της μαφίας ζούσαν μέσα στον φόβο ότι αν έκαναν κάτι λάθος θα κατέληγαν «στο χώμα». Σήμερα, λέει ο Φραντσίζ, τα αφεντικά της μαφίας είναι πιο απρόβλεπτα και κανένας δεν ξέρει πότε και πως θα αντιδράσουν.

«Η σιωπή σήμερα τους κάνει πιο επικίνδυνους. Φοβάσαι περισσότερο όταν δεν μπορείς να προβλέψεις, ιδιαίτερα αν κάνεις κάποιο λάθος», εξηγεί, μιλώντας στη Sun.

Ο Φραντσίζ είναι σήμερα 72 χρόνων και αισθάνεται τυχερός που είναι ζωντανός, αφού είναι ο  πρώτος από αυτούς που έφτασαν ψηλά στην ιεραρχία και κατάφερε να φύγει από τα πλοκάμια της, χωρίς να έχει αστυνομική προστασία.

Αλλά ο πρώην γκάγκστερ, που είναι πατέρας επτά παιδιών, λέει ότι οι μέρες «της χρυσής εποχής» εξακολουθούν να τον καταδιώκουν.

Οι δυο φόνοι που τον συγκλόνισαν

«Είδα πολλά πράγματα στη ζωή μου, ήμουν στρατιώτης όταν μπήκα και ανέβηκα στην ιεραρχία της μαφίας – έτσι βλέπεις πολλά. Υπήρξαν δύο συγκλονιστικά γεγονότα στη ζωή μου που με έκαναν να αντιληφθώ ότι ήμουν στην μεγάλη κατηγορία του εγκλήματος», λέει.

Το πρώτο από αυτά τα γεγονότα ήταν η σφαγή ενός σκληρού μαφιόζου, του Άρθουρ «Άρτι, το ζώο», το 1972«Όταν πήγα στην κηδεία του, με πλησίασε η αδελφή του και μου είπε – “Μάικλ, κοίτα τι έκαναν αυτά τα ζώα στον αδελφό μου”. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις λέξεις. Ανοίξαμε το φέρετρο και δεν μπορούσες να τον αναγνωρίσεις. Ήταν ένας τύπος που τον αγαπούσα, τον είδα αγνώριστο κι αυτό με αρρώστησε».

Ο «Άρτι, το ζώο» είχε απαχθεί από αντίπαλη συμμορία, που αφού τον ξυλοκόπησε άγρια, τον «έκανε σουρωτήρι με σφαίρες» και τον ακρωτηρίασε σαν ζώο, λέει ο Φραντσίζ.

Ένα χρόνο νωρίτερα ένας δολοφόνος προσπάθησε να εκτελέσει το αφεντικό της οικογένειας Κολόμπο, τον Τζόζεφ Κολόμπο, σε ένα πολυσύχναστο δρόμο. Ο αρχιμαφιόζος επέζησε, αλλά τα τραύματα τον άφησαν παράλυτο και τελικά τον οδήγησαν στον θάνατο. Πέθανε επτά χρόνια αργότερα από καρδιακή ανεπάρκεια, που αποδόθηκε στα τραύματά του«Ήμουν μόλις 12 βήματα μακριά του όταν άρχισαν να τον πυροβολούν», θυμάται ο Φραντσίζ, που τότε ήταν 20 χρόνων.


Η οικογενειακή παράδοση

Ο Φραντσίζ μπήκε στη μαφία λόγω… οικογενειακής παράδοσης. Ο πατέρας του, Σόνι, ήταν στενός συνεργάτης του Τζο Κολόμπο και έφτασε σε ηλικία 103 χρόνων. Δικάστηκε τρεις φορές για φόνους και αθωώθηκε, αλλά φυλακίστηκε για 50 χρόνια ως εγκέφαλος μιας σειράς ληστειών σε τράπεζες. Κάτι που ο Σόνι Φραντσίζ αρνιόταν. Όταν ο Σόνι αποφυλακίστηκε ήταν σχεδόν 100 χρόνων.

«Ήμουν πολύ θυμωμένος. Ήθελα να πάρω ένα όπλο για να βοηθήσω τον πατέρα μου. Αισθανόμουν πως χρειαζόταν βοήθεια, αλλιώς θα πέθαινε εκεί – τότε ήταν 50. Εκείνος μου είπε αν θέλεις να βγεις στον δρόμο για να με βοηθήσεις, πρέπει να το κάνεις σωστά και τότε μου πρότεινε να γίνω μέλος της μαφίας»

Η συμβουλή του πατέρα, για να γίνει ο Μάικλ Φραντσίζ σωστός μαφιόζος, ήταν «αν η μάνα σου είναι άρρωστη, πεθαίνει κι εσύ είσαι δίπλα της στο κρεβάτι και τηλεφωνήσει η Κόζα Νόστρα, τότε την αφήνεις και τρέχεις να κάνεις τη δουλειά της».

Ο Φραντσίζ ανέβηκε στην ιεραρχία και σύντομα έγινε ένας από τους πιο πλούσιους μαφιόζους στη Νέα Υόρκη. Έφτασε να έχει 350 βενζινάδικα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, απ’ όπου γινόταν ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι «Πέντε Οικογένειες»

Οι πέντε μαφιόζικες οικογένειες στη Νέα Υόρκη είναι οι Μπονάνο, Κολόμπο, Γκαμπίνο, Τζενοβέζε και Λουτσέζε. Στο μεγαλύτερο διάστημα συνυπήρχαν, κυρίως τα πρώτα χρόνια μετά το 1931, όταν έκαναν μια ιδιότυπη συμμαχία.

Αλλά αργότερα οι μαφιόζικες οικογένειες άρχισαν να αλληλοεξοντώνονται. Ο Φραντσίζ λέει ότι στα χρόνια που συμμετείχε στις δραστηριότητες της οικογένειας Κολόμπο, έζησε τρεις μαφιόζικους πολέμους.

«Σκοτώθηκαν πολλοί. Ήταν δύσκολα χρόνια, δεν μπορούσες να βγεις στον δρόμο, έπρεπε να προσέχεις ποια πλευρά διάλεγες γιατί προσπαθούσαν να βγάλουν από την μέση όποιον μπορούσαν», λέει, προσθέτοντας ότι οι μαφιόζοι πρόσεχαν πολύ ακόμα κι αν ήταν στην φυλακή.

Το άσχημο προαίσθημα

«Τα αφεντικά σπάνια έβαφαν τα χέρια τους με αίμα, άφηναν τους εκτελεστές να κάνουν τη δουλειά», λέει ο Φραντσίζ και θυμάται πως μόνο ένας τον είχε φοβήσει. «Το μόνο άτομο που φοβάσαι πραγματικά είναι αυτό που μπορεί να σε χτυπήσει και στην περίπτωσή μου ήταν το αφεντικό μου, ο Καρμίνε Πέρσικο. Τον έλεγαν “το φίδι”, τα πήγαινα καλά μαζί του, αλλά ήξερα πως είχε εξουσία ζωής και θανάτου πάνω μου».

Όταν ο Φραντσίζ έφτασε να ελέγχει το δίκτυο με τα βενζινάδικα, έφτασε και λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον θάνατο«Ένα βράδυ, καθώς βάδιζα σε ένα δωμάτιο σκεφτόμουν ότι δεν έπρεπε να βγω. Με είχαν βάλει στο στόχο. Ξέρεις όταν σκέφτεσαι πως μπορείς να συναντήσεις τον δολοφόνο σου, έχεις ένα κακό προαίσθημα. Πήγαινα σαν ρομπότ, σκεφτόμουν – αν είναι να τελειώσει έτσι, θα τελειώσει έτσι – παραιτείσαι».

Ο Φραντσίζ λέει πως έχασε 20 στενούς συνεργάτες από χτυπήματα πληρωμένων φονιάδων. Από τον ευρύτερο κύκλο του έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άλλοι.

Ο έρωτας που τον έσωσε

Είχε συμπληρώσει 20 χρόνια στη μαφία και ο Φραντσίζ λέει ότι αυτό που τον έκανε να γυρίσει την πλάτη ήταν ο… έρωτας. Ήταν το 1995.

«Η ζωή με τη συμμορία, η ζωή στον δρόμο, είναι διαβολική ζωή. Δεν ξέρω καμιά οικογένεια που να μην καταστράφηκε και βάζω μέσα και τη δική μου. Η μάνα μου έζησε 33 χρόνια χωρίς τον άντρα της δίπλα της.  Η αδελφή μου πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών όταν ήταν 27 χρόνων, ο αδελφός μου ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά επί 25 χρόνια. Ο άλλος μικρότερος αδελφός τα είχε χαμένα, πέθανε 41 χρόνων και ο πατέρας μου έμεινε σχεδόν 50 χρόνια στη φυλακή».

«Συνάντησα μια νέα όμορφη κοπέλα την οποία ερωτεύτηκα και είπα ότι αν ήθελα να την παντρευτώ δεν μπορούσα να έχω την ίδια τύχη με την οικογένειά μου. Αυτός ήταν ο λόγος».

Ο Μάικλ Φραντσίζ κατάφερε να βγει ζωντανός, έκανε οικογένεια και σήμερα τολμά να βγει δημόσια για να μιλήσει για τη ζωή του στο οργανωμένο έγκλημα. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά

Η σχέση Σικελίας και Νέας Υόρκης

«Οι Πέντε Οικογένειες εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους και δρουν με προσοχή», λέει.

Η Άννα Σέρτζι, καθηγήτρια εγκληματολογίας, δήλωσε στο BBC ότι οι Ιταλοί μαφιόζοι θεωρούν τη Νέα Υόρκη σαν «γυμναστήριο», όπου τα μέλη των συμμοριών γίνονται πιο σκληρά.

«Η σικελική πλευρά είναι υπό περικύκλωση από τη δεκαετία του 1990 και χρησιμοποιεί τη Νέα Υόρκη σαν “γυμναστήριο” για να μεγαλώνουν τα νέα παιδιά της. Για τις οικογένειες της Νέας Υόρκης – που αντιμετωπίζουν προβλήματα στρατολόγησης, οι άνδρες είναι καλοδεχούμενες προσθήκες», είπε η Άννα Σέρτζι, εξηγώντας τους στενούς δεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στη σικελική μαφία και τους γκάγκστερ της Νέας Υόρκης.

-topontiki.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.