Η Μαφία της Νέας Υόρκης δέχεται ένα δυνατό χτύπημα από το FBI – Η Κόζα Νόστρα τελειώνει

Ο ντον Βίτο Τζενοβέζε οδηγείται στη φυλακή

Στην… πλούσια αμερικανική ιστορία ο θάνατος κατέχει τα περισσότερα και εκτενέστερα κεφάλαια. Οι δολοφόνοι έχουν κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των θρύλων, οι πιστολάδες της Άγριας Δύσης υμνούνται ως ήρωες, οι μαφιόζοι έχουν γίνει επικές ταινίες! Και ας μην επεκταθούμε στις στρατιωτικές επεμβάσεις σε αδύναμα κράτη, τύπου Γιουγκοσλαβίας… Ας επικεντρωθούμε στους μαφιόζους και ας καταγράψουμε την 14η Νοεμβρίου του 1957, όταν η αστυνομία εισέβαλε σε πολυτελή κατοικία στα περίχωρα της Νέας Υόρκης και συνέλαβε 58 μέλη οικογενειών, που λυμαίνονταν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μέρα εκείνη έμεινε στην Ιστορία ως «The Apalachin Meeting».

Η σύνοδος κορυφής της Κόζα Νόστρα

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η συνάντηση ήταν κάτι σαν σύνοδος κορυφής, στην οποία μέλη της Μαφίας συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για τις επιχειρήσεις τους και να επισφραγίσουν τις ηγεσίες των οικογενειών. Ωστόσο, η επιδρομή του FBI θα απέφερε 58 συλλήψεις. Πολλοί από τους συλληφθέντες, ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της Μαφία όπως ο Carlo Gambino, ο Vito Genovese και ο Joe Profaci. Μετά εκείνη την επιτυχία της αστυνομίας, ο διευθυντής του FBI J. Edgar Hoover δημιούργησε την δική του ομάδα για να κυνηγά τους μαφιόζους, τους θρυλικούς «Αδιάφθορους».

Το 1957 ο ντον Βίτο Τζενοβέζε συγκάλεσε πανεθνική συνάντηση των αφεντικών – Νονών της Μαφία, στην οποία 100 μέλη θα συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις τους τις αλλαγές στην ηγεσία. Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο σπίτι του Τζο Μπαρμπάρα, στο Apalachin, σε ένα κτήμα 58 στρεμμάτων δυτικά της Νέας Υόρκης.

Το πολυτελές οίκημα του Μπαρμπάρα βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση, τουλάχιστον έξι μήνες. Όταν ακριβά και πολυτελή αυτοκίνητα άρχισαν να κινούνται στην, κατά τα άλλα ήσυχη, περιοχή της Νέας Υόρκης, η τοπική αστυνομία άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι θα συνέβαινε. Καταγράφηκαν οι αριθμοί των πινακίδων κυκλοφορίας και η αστυνομία ανακάλυψε ότι όλα τα αυτοκίνητα ήταν καταγεγραμμένα σε γνωστούς εγκληματίες.

Το πλήγμα ήταν βαρύ!

Ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, η αστυνομία έστησε οδοφράγματα και ζήτησε τεράστιες ενισχύσεις κι από άλλα τμήματα.

Από τους 108 μαφιόζους οι 50 κατάφεραν να διαφύγουν αλλά 58 συνελήφθησαν. Όλοι τους ισχυρίστηκαν το ίδιο πράγμα: ότι είχαν ακούσει πως ο Τζόζεφ Μπαρμπάρα αισθανόταν άρρωστος και ότι τον είχαν επισκεφτεί για να του συμπαρασταθούν.
Οι περισσότερες από τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στους συλληφθένετς, σύντομα αποσύρθηκαν, όμως όλοι είχαν μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας και επίσημα, και ήταν ζήτημα χρόνου η αποδυνάμωσή τους.

Ο οικοδεσπότης, Τζο ο «Κουρέας» – Μπαρμπάρα, πέθανε δύο χρόνια μετά την εισβολή από καρκίνο και ο αντίκτυπος της επέμβασης του FBI στις επιχειρηματικές του συναλλαγές δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα. Ο ντον Βίτο Τζενοβέζε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 χρονών το 1959 και πέθανε από καρδιακή προσβολή δέκα χρόνια μετά. Ο Κάρλο Γκαμπίνο έγινε ένα από τα πιο ισχυρά αφεντικά της Μαφίας.

-ethnos.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.