Λίγο πριν το Πάσχα «δείχνει» να ανοίγουν εστιατόρια και καφέ

Η σειρά της εστίασης μετά το λιανεμπόριο – Γιατί απορρίφθηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο.

Αντίστροφα μετρούν οι καταστηματάρχες για να ανεβάσουν ρολά, την ώρα που το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται ότι παίρνει νέα παράταση.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το αρχικό σχέδιο για άρση του αυστηρού lockdown και «απελευθέρωση» της κοινωνίας και της οικονομίας γι’ αυτό όπως είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, το σχέδιο της εξόδου θα αποτελείται από σταθερά και αργά βήματα και με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα απανωτά ρεκόρ για την χώρα μας, σε κρούσματα, θανάτους και εισαγωγές, δεν δίνουν το «πράσινο φως» για άρση των αυστηρών μέτρων, με αποτέλεσμα το λιανεμπόριο να παίρνει πρώτο σειρά και να ακολουθεί η εστίαση, ωστόσο με καθυστέρηση λόγω του υψηλού ιικού φορτίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, «δείχνει» πως θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα, κι αυτό εφόσον τα δεδομένα των επιστημών το επιτρέψουν, δηλαδή εφόσον μειωθούν τα κρούσματα. Η μείωση των κρουσμάτων φυσικά έχει να κάνει με το κατά πόσο οι πολίτες θα τηρήσουν τους νέους κανόνες, αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Το αρχικό σενάριο της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει προέβλεπε άνοιγμα της εστίασης μέσα στον Απρίλιο, συγκεκριμένα στις 15 έως το πολύ 20 Απριλίου, κάτι που λόγω των κρουσμάτων αναιρέθηκε. Οι νέες προβλέψεις των ειδικών μιλούν για σταδιακή μείωση της καμπύλης, σχετικά με εισαγωγές και κρούσματα μέσα στον Απρίλιο και περαιτέρω μείωση μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι που δίνει ελπίδες και για το άνοιγμα της εστίασης.

Σημειώνεται, ότι ο χώρος της εστίασης παραμένει κλειστός εδώ και πέντε μήνες περίπου με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο να ζουν με την αγωνία της απόλυσης, της αναστολής και της ανεργίας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει απορριφθεί το σενάριο που ήθελε να ανοίγει η εστίαση μετά το Πάσχα, ωστόσο πολλές είναι οι προτάσεις που παραμένουν στο τραπέζι, γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι διαφωνίες

Η εστίαση, όπως και το λιανεμπόριο τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους ειδικούς επιστήμονες αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό προβληματισμό καθώς εξακολουθούν οι διαφωνίες σχετικά με το άνοιγμα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ πολλοί επίσης ισχυρίζονται ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα καθώς υπάρχει η δυνατότητα οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφές να περιοριστούν σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα βγουν από την ψυχολογική κόπωση και οι πολίτες, οι οποίοι θα αποφεύγουν να συνωστίζονται χωρίς μέτρα σε σπίτια, πλατείες και πάρκα.

Σημειώνεται μάλιστα, όπως είναι φυσικό, ότι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και καφέ, όπως θα συμβεί και με τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο καθημερινά θα κάνουν υποχρεωτικά self test ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης έστω και στους εξωτερικούς χώρους.

Στο μικροσκόπιο όμως της κυβέρνησης μπαίνει και ένας άλλος οικονομικός παράγοντας, ιδιαίτερα ισχυρός για την χώρα μας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμόΕκτιμάται από κάποιους ότι το άνοιγμα των εστιατορίων νωρίτερα του τουρισμού θα επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα μας κάτι που ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον τουρισμό.

-parapolitika.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.