Στο κόλπο και το παπαδαριό, πριν την εισβολή Πούτιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική και ομόδοξη χώρα, δηλαδή της ίδιας θρησκευτικής πίστης. Τι δουλειά έχει ο χριστιανισμός; Πως δεν έχει. Έχει και παραέχει. Όχι ακριβώς ο Χριστός και ο Θεός και οι άγιοι πατέρες της αγίας πίστης, αλλά οι ζώντες ιεράρχες. Οι εξουσιαστές της θρησκείας. Στο κόλπο κι αυτοί, δεν κάνουν παιχνίδι μόνο οι Πούτιν, Ζελένσκι και σία.

Το 1686, δεν κάνω λάθος στη χρονολογία, 1686, όχι 1866, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως παραχωρεί την ουκρανική Εκκλησία του Κιέβου και πασών των Ρως στο πατριαρχείο της Μόσχας. Πακέτο είναι κάθε εθνική Εκκλησία, και μια το στέλνουν εδώ, μια εκεί. Το οικονομικό πακέτο. Όπως μια πολυεθνική αγοράζει μια άλλη εταιρεία ή απορροφά μια θυγατρική της.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το 2018, σα σήμερα 15 Οκτωβρίου, δηλαδή τρισήμισυ χρόνια πριν την κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, επέρχεται το Σχίσμα ανάμεσα στο Φανάρι, στο  Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και στη Μόσχα, στο ρωσικό πατριαρχείο. Με αφορμή την παραχώρηση από τον Βαρθολομαίο της αυτοκεφαλίας, τουτέστιν της ανεξαρτησίας, της αυτοδυναμίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Όλοι είναι ορθόδοξοι, όχι απλά χριστιανοί. Στη φώτο, ο πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος με τον στα χαρτιά αρχιπατριάρχη Βαρθολιομαίο. 

Οι πιστοί πως ξηγιόνται όταν οι μεγαλοϊεράρχες των εκκλησιαστικών σουπερμάρκετ κάνουν παιχνίδι εξουσίας και κονόμας στο δοβλέτι τους;  Δεν κωλώνει ο πιστός στην πίστη του αν ο πάπας είναι παλιάνθρωπος. Κοιλιόδουλος Ιερόδουλος. Λάτρης του χρήματος, του σεξ. Αλκοολικός, χαρτοπαίκτης. Στο φινάλε ποιος ασχολείται με τον πιστό, όταν τον έχουν σίγουρο οι δεσποτάδες. Στο τσεπάκι τους.

Καμία σχέση δεν έχει η πίστη με την … εθνικότητα. Αν ο πιστός είναι Έλληνας, Ρώσος, Ουκρανός, Εσθονός, Σκοπιανός. Να, όμως, που για τον εξουσιαστή ιερέα, αρχιερέα η εθνικότητα έχει τη σημασία της. Γιατί οι πιστοί είναι πελάτες. Μετράνε κεφάλια οι άνθρωποι. Πόσοι πελάτες υπάρχουν στην κονόμα της τάδε εκκλησίας, δηλαδή της τάδε και της δείνα πατριαρχίας.Το… σχίσμα, λέει, της Ρωσικής θρησκευτικής αυτοκρατορίας από το… οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Μία ιστορία τόσο παλιά όσο υπάρχουν θρησκείες οργανωμένες. Λέω για τη νέα κόντρα ανάμεσα σε δύο άγιες μορφές της χριστιανοσύνης, την πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας.

Μπαίνουν στο κόλπο και μυστικές υπηρεσίες. Τι δουλειά έχουν αυτές; Πώς δεν έχουν! Και οι κυβερνήσεις είναι στο κόλπο. Δεν είναι κορόιδα αυτοί που κυβερνούν να μη λαμβάνουν υπ’ όψιν την πίστη του λαού. Να μην τη χρησιμοποιούν. Σέβεται την πίστη του ο κοσμάκης, και… ακολουθούν οι κυβερνήτες δημοκρατικοί, στρατοκράτες, σοσιαλιστές, χουντικοί, όλοι θρησκόληπτοι.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.