Κηρύχθηκε πόλεμος στην κινητή τηλεφωνία

Κηρύχθηκε πόλεμος στην κινητή τηλεφωνία

Όσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμούνται ότι η κινητή τηλεφωνία δεν ήταν ποτέ μία φθηνή υπηρεσία στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία του ’90 ήταν θα έλεγε κανείς ότι ήταν μία ακριβή συνήθεια. Αυτό άλλαξε στην πορεία και πλέον είναι μία υπηρεσία που είναι προσιτή σε όλους.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ένα σημείο, όμως, που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στο κόστος χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας καταγράφηκαν όταν υπήρξε ένα άτυπος «πόλεμος» τιμών.

Ενδεχομένως, ο πρώτος να ήταν όταν εισήλθε η Cosmote στην αγορά με ένα απλό εμπορικό μοντέλο με τρία προγράμματα και τιμές χαμηλότερες σε σχέση με την Panafon και την τότε Telestet.

Στην πορεία των ετών, υπήρξαν διάφορες περιπτώσεις που οι εταιρείες του κλάδου προχωρούσαν σε εντυπωσιακές προσφορές. Δεν άλλαζαν απαραίτητα τον ονομαστικό τιμοκατάλογο τους, ιδίως όσον αφορά στα προγράμματα συμβολαίου, αλλά οι προσφορές από τα call centers ήταν τέτοιες που το κόστος έπεφτε πολύ. Ίσως γι’ αυτό έχουμε φθάσει στο σημείο οι ονομαστικές τιμές να είναι αρκετά υψηλότερες από τις πραγματικές, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη των παρόχων. Κάποια στιγμή, πάντως, θα πρέπει να αναθεωρήσουν αυτή την προσέγγιση.

«Μάχες» σε επίπεδο προσφορών και τιμών είχαμε αρκετές στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχαμε δει κάτι ενδιαφέρον. Ενδεχομένως, όμως, αυτό να αλλάξει τον τρέχοντα μήνα, ο οποίος ξεκίνησε αρκετά δυνατά.

  • Κυρίως στο θέμα των υπηρεσιών δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile data), για το κόστος των οποίων έχει γίνει πολύς λόγος τους τελευταίους μήνες.

Την αρχή δείχνει να κάνει η Vodafone με την ελληνική θυγατρική να λανσάρει μία νέα εμπορική προσέγγιση που ακολουθούν ήδη ορισμένες από τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου.

Τα πακέτα Giga Unlimited προσφέρουν απεριόριστο χρόνο ομιλίας, απεριόριστα SMS και απεριόριστα δεδομένα.

Απλά, ανάλογα με το πακέτο έχει περιορισμό στην ταχύτητα σύνδεσης. Στο πιο φθηνό το όριο είναι στα 2 Mbps, στο μεσαίο τα 10 Mbps και στο πιο ακριβό δεν υπάρχει… όριο. Πρακτικά, είναι μία λογική αντίστοιχη με τις σταθερές συνδέσεις, όπου δεν υπάρχει ογκοχρέωση αλλά περιορίζεσαι ως χρήστης από το αν έχεις 24άρα, 50άρα ή 100άρα γραμμή.

Η Cosmote δεν έχει απαντήσει ακόμη, αλλά πολλοί παρατηρητές της αγοράς περιμένουν να γίνει αυτό σχετικά σύντομα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Wind ανακοίνωσε μία προσφορά για σύνδεση συμβολαίου στα 39 ευρώ/μήνα με 3000 λεπτά ομιλίας, 3000 SMS και απεριόριστα δεδομένα. Πιθανότατα, θα δούμε αντίστοιχες προσφορές.

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες εβδομάδες Cosmote και Vodafone «τρέχουν» μία προσφορά που κάνει λόγο για έκπτωση έως και 45% για τις online ανανεώσεις συμβολαίων. Πρακτικά, είναι αυτό που υποστηρίζαμε πιο πάνω στο κείμενο: οι πραγματικές τιμές αποδεικνύονται πολύ διαφορετικές από τις ονομαστικές.

  • Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε να «ανάψει» η «μάχη» και στο κομμάτι των πακέτων για όσους χρησιμοποιούν συσκευές Mobile WiFi (MiFi) προκειμένου να δημιουργήσουν WiFi hotspots μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Μία μέθοδος αρκετά δημοφιλής για τις διακοπές, καθώς όπου και αν είσαι μπορείς να στήσεις το δικό σου WiFi.

Εκεί οι τιμές δεν ήταν και τόσο φθηνές αλλά αυτό φέτος μάλλον θα αλλάξει αν κρίνει κανείς από την «επιθετική» πολιτική της Vodafone.

  • Η τελευταία προσφέρει -αυτή την περίοδο- πακέτο 10 GB για 30 ημέρες έναντι 5 ευρώ, ενώ το πακέτο των 40 GB είναι στα 10 ευρώ.
  • Η έκπτωση που γίνεται από τον τιμοκατάλογο είναι στο 50% καθώς οι αρχικές τιμές ήταν 10 και 20 ευρώ αντίστοιχα.

Η Cosmote απάντησε πρόσφατα με μία προσφορά που διπλασίαζε τα GBs στα δικά της πακέτα.

  • Έτσι, με 10 ευρώ έχεις 6 GB και με 25 ευρώ 30 GB για 30 ημέρες.
  • Μάλλον, θα προσφέρει κάτι καλύτερο τις επόμενες εβδομάδες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι πως τόσο η Vodafone και η Cosmote δεν τις έχουν προωθήσει σοβαρά αυτές τις προσφορές τους για mobile data!

Στη μεν Vodafone θα πρέπει να ψάξεις αρκετά το site της, στη δε Cosmote είναι μόνο στο app.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι και οι τρεις εταιρείες κάνουν αρκετά καλές προσφορές, ιδίως όσον αφορά τα mobile data, στα πακέτα καρτοκινητής. Σε σημείο που να μην είναι συμφέρον για έναν μέσο χρήστη να έχει συμβόλαιο!

Από την άλλη πλευρά, στην καρτοκινητή έχει ανέβει αρκετά το μίνιμουμ κόστος για ένα από τα μηνιαία πακέτα που προσφέρονται, ιδίως για όσους χρήστες θέλουν απλώς μία σύνδεση για ομιλία και λίγα SMS. Δεν είναι πολλοί αυτοί οι χρήστες, αλλά είναι αρκετοί.

Γενικότερα, πάντως, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα των mobile data.

Η «μάχη» εκτιμάται πως θα είναι από αυτές που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Και ευελπιστούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερο κόστος σύντομα.

  • Γιατί τα unlimited πακέτα της Vodafone στην Ελλάδα έχουν μηνιαίο πάγιο που είναι υπερδιπλάσιο των αντίστοιχων στη Βρετανία

-banks.com.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.