Κατασκοπευτικό θρίλερ με άρωμα… Ρωσίας σε Βαλκάνια – Το πέρασμα από Αθήνα και οι συλλήψεις σε Τσεχία Ιταλία

Στις 18 Μαρτίου η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενημερώνεται για μία απίστευτη υπόθεση κατασκοπείας στη Βουλγαρία. Δύο Ρώσοι πράκτορες συλλαμβάνονται ως «επικεφαλής πράκτορες» που λειτουργούσαν εκ μέρους της Μόσχας για αρκετά χρόνια.

Ο λόγος για τον διαβόητο «Resident» και τον Λιουμπόμιρ Μεντάροφ. Και οι δύο είχαν περάσει και μείνει για αρκετά χρόνια, σε διαφορετικά διαστήματα, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες οι δύο άνδρες που λειτουργούσαν ως επικεφαλής του βουλγαρικού δικτύου κατηγορούνται πως διοχέτευαν απόρρητα νατοϊκά και ευρωπαϊκά έγγραφα στη Μόσχα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου ένας Ιταλός υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού συλλαμβάνεται στη Ρώμα με την κατηγορία της κατασκοπείας, θέτοντας σε κίνδυνο της ασφάλεια της χώρας του αλλά και το ΝΑΤΟ. Ο συγκεκριμένος άνδρας κατηγορήθηκε πως παρέδιδε απόρρητα έγγραφα σε Ρώσο αξιωματούχο, έναντι φυσικά χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», o Iταλός υποπλοίαρχος έλαβε για τις υπηρεσίες του το ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ. Ο ίδιος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.

Παράλληλα πριν από επτά ημέρες έγινε γνωστό πως τουλάχιστον έξι πράκτορες της υπ’ αριθμόν 29155 Κύριας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (γνωστής ως GRU) φέρεται να συμμετείχαν σε ειδική επιχείρηση στην Τσεχία, την οποία η τσεχική κυβέρνηση συνδέει με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Βρέμπιτσα στις 16 Οκτωβρίου του 2014. Αυτή η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Τα προαναφερθέντα προέκυψαν από εκτεταμένη και ενδελεχή έρευνα που έκανε η δημοσιογραφική ομάδα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, σε συνεργασία με τον ιστότοπο The Insider, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τον τσέχικο περιοδικό Respekt.cz. Σύμφωνα με τα ξένα δίκτυα ενημέρωσης που δημοσιεύσαν τη συγκεκριμένη έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας, τον έλεγχο της επιχείρησης ενδέχεται να είχε ο συνταγματάρχης Αντρέι Αβεριάνοφ. Σύμφωνα με το Bellingcat, ο Αβεριάνοφ όπως συνάγεται από δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών, παραμονές της ανατίναξης, έφθασε με κάλυψη στην Κεντρική Ευρώπη και εν συνεχεία επέστρεψε στην Μόσχα, λίγες ώρες μετά το συμβάν. Αυτή ήταν μια από τις δύο γνωστές επιχειρήσεις, για τις οποίες ο Αβεριάνοφ ταξίδεψε προσωπικά στο εξωτερικό, όπως ισχυρίζεται ο ιστότοπος Bellingcat. Αναφέρει μάλιστα, ότι είχε άμεση επαφή τόσο με την GRU όσο και με το Κρεμλίνο, ενώ ταξίδευε με το όνομα Αντρέι Οβεριάνοφ. Μετά από αυτή τη σημαντική δημοσιογραφική έρευνα η Πράγα έσπευσε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες. «Η Δημοκρατία της Τσεχίας ζητεί από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα», δήλωσε πριν από επτά ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών της Τσεχίας Γιαν Χάματσεκ.«Καλούμε σε συλλογική δράση τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που να οδηγήσει σε απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Χάματσεκ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, δυο εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση να απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες.

Τα παραπάνω είναι, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, ορισμένα απτά παραδείγματα για τα όρια που είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν οι πράκτορες της Μόσχας για να πετύχουν τους σκοπούς τους, ακόμη και στη χώρα μας, δείχνοντας πως έχουν χάσει οποιαδήποτε αξιοπιστία. Είτε ακολουθούν τη διπλωματική οδό είτε όχι.  Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διεξάγουν, σε συνεργασία με τις αρχές άλλων χωρών, μυστική έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχουν «ενεργά δίκτυα» της Μόσχας, τα οποία, όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα συμβάντα, είναι διατεθειμένα να κάνουν τα πάντα σε όλη την Ευρώπη. Αν συγκρίνει κανείς τα τρία περιστατικά σε Βουλγαρία, Ιταλία και Τσεχία μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει πως η Ελλάδα δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από τις γείτονες. Στόχος της απόρρητης έρευνας  που διεξάγεται από τους αρμόδιους αξιωματούχους  είναι να διαπιστωθεί πως μπορούν στη Μόσχα να «στοχοποιήσουν» και την Ελλάδα μέσω τέτοιων παρασκηνιακών διεργασιών, αν υπάρχει « ελληνικός σύνδεσμος» στη χώρα μας και αν η απάντηση είναι θετική να μπει ένα τέλος. Επιπρόσθετα, βασική επιθυμία είναι να μην «στοχοποιηθεί» κανένας αξιωματούχος που έχει πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία από Ρώσους αξιωματούχους, όπως έγινε στη Ρώμη, και φυσικά να μην υπάρξει κανένα θύμα, όπως έγινε στην Τσεχία.

Πηγή: skai.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.