Γλυφάδα: Tο πρώην ακίνητο του Καρούζου που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Cocomat Brothers

Το ρεπορτάζ για το εγκαταλελειμένο άλλα άκρως προνομιακό ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Λαμπράκη στο κέντρο της Γλυφάδας.

Ένα άκρως προνομιακό ακίνητο που αρκετοί έχουν ενδιαφερθεί να προσεγγίσουν επενδυτικά και που έως και αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο και ημιτελές, είναι αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γρηγορίου Λαμπράκη.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το κτίριο εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των “κόκκινων” ακινήτων που διατηρεί στην ιδιοκτησία της η Attica Bank και κατά το παρελθόν ανήκε στον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το NouPou. Ωστόσο αυτή την περίοδο κινητικότητα για την αξιοποίησή του λόγω της προνομιακής θέσης στην οποία βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας, είτε με τη μορφή πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, είτε με τη μορφή μίσθωσης από πλευράς της ιδιοκτήτριας Attica Bank. Την ευθύνη αξιοποίησης του ακινήτου και εύρεσης του κατάλληλου επενδυτή έχει αναλάβει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Attica Bank Properties, η οποία ανήκει στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Η δραστηριότητα της Attica Properties εντοπίζεται στη διαχείριση, στη συμβουλευτική αλλά και στην εκτίμηση ακινήτων για λογαριασμό φορέων του Δημοσίου. Κατά καιρούς έχει επιφορτισεί με την εκτίμηση αλλά και την τεχνική ωρίμανση ακινήτων του ΕΦΚΑ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και άλλων οντοτήτων. Επιπλέον επιτελεί ρόλο ως σύμβουλος αξιοποίησης για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας αναλάβει ήδη τη Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης αλλά και τα ιαματικά Λουτρά Υπάτης.

Ενδιαφέρον από τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες της Cocomat

Πρόσφατα για το συγκεκριμένο κτίριο εκδήλωσε ενδιαφέρον και η μόλις προ λίγων ημερών εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για την εταιρεία των αδερφών Μάικ και Πωλ Ευμορφίδη, ιδιοκτητών της διεθνούς αλυσίδας πώλησης στρωμάτων και ειδών ύπνου, Cocomat. Το ενδιαφέρον των αδερφών Ευμορφίδη και της Μπλε Κέδρος επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο ακίνητο, με σκοπό την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο κέντρο της Γλυφάδας. Ωστόσο οι διερευνητικές επαφές των υποψηφίων επενδυτών με την τράπεζα δεν ευοδώθηκαν όπως πληροφορούμαστε. Θα θυμίσουμε ότι η Μπλε Κέδρος διαχειρίζεται έναν αξιόλογο αριθμό ξενοδοχείων πόλης (city hotels) υπό την ευρύτερη ονομασία Cocomat Hotels, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι όπου διατηρεί δύο ξενοδοχειακές μονάδες, η οδός Φαλήρου στο Κουκάκι όπου διατηρεί το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο, ένα ξενοδοχείο που αποτιμάται στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Eπίκειται η δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου στο Κουκάκι καθώς και ενός κατασκευαστικού έργου μεικτής χρήσης στη Μονεμβασιά με κατοικίες και πεντάστερο ξενοδοχείο με σουίτες.

Δεν έχει ωριμάσει πλήρως η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου

Να σημειωθεί ότι το κτίριο είναι αδειοδοτημένο με την οικοδομική του άδεια να βρίσκεται εν ισχύ έως αυτή τη στιγμή. Επομένως σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε μισθωτής ή μελλοντικός ιδιοκτήτης εφόσον προβεί στην δημιουργία ξενοδοχειακής εγκατάστασης, θα πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα και σε τροποποίηση της χρήσης των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών.

Γιατί δεν προχώρησαν οι συζητήσεις για ξενοδοχείο

Ο λόγος ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν προχώρησαν οι συζητήσεις της Μπλε Κέδρος σχετίζεται επί της ουσίας με το γεγονός ότι νομοθετικά υφίστανται περιορισμοί ως προς την έκδοση αδειών για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές του παραλιακού μετώπου και εντός του αστικού ιστού. Το συγκεκριμένο επί παραδείγματι μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως με την άδεια να καλύπτει την δυνατότητα αξιοποίησής του είτε ως εμπορικού κέντρου και εμπορικών καταστημάτων, είτε ως κτιρίου γραφείων, από τις οποίες ωστόσο εξαιρείται η τουριστική του εκμετάλλευση. Ως εναλλακτική στην απαγόρευση αδειοδότησης ως ξενοδοχείο προβάλλεται προς πιθανούς επενδυτές η χρήση του υπό το καθεστώς των serviced appartments, όπου η έκδοση άδειας είναι αυτή της κατοικίας και σε αυτή την περίπτωση αφορά στην λειτουργία επιπλωμένων διαμερισμάτων με υπηρεσία καθαριότητας και κυλικείο – εστιατόριο για την εξυπηρέτηση των ενοίκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι έναντι του συγκεκριμένου κτιρίου βρίσκεται επίσης ένα οικόπεδο, το οποίο ανήκε στον Γιάννη Καρούζο. Το εν λόγω έχει τεθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού με προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής στις 22 Ιουνίου. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ με επισπεύδουσα την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, Intrum Hellas.

nou-pou.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.