Γλυφάδα: Ποια εγκαταλελειμμένα ακίνητα γίνονται ξενοδοχεία

Οι επενδύσεις για νέες, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε κομβικά σημεία της Γλυφάδας που θα δώσουν μάλιστα ξανά ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια διαδέχονται η μία την άλλη – Τα τρία νέα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα σκαριά και αναγεννούν κτίρια – φαντάσματα..

Ξανά ζωή παίρνουν σταδιακά ακίνητα εξαιρετικά προνομιακών θέσεων στη Γλυφάδα, τα οποία παρέμεναν ωστόσο επί χρόνια εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα. Κάποια καταστράφηκαν και έκτοτε, όχι απλά δεν λειτούργησαν ξανά, έστω για άλλο σκοπό, αλλά παρέμειναν σε αυτή την κατάσταση, κάποια που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται αλλά παρέμειναν ημιτελή, με τις εργασίες ανέγερσης να έχουν διακοπεί για πάνω από δεκαετία και κάποια που απλώς σταμάτησαν να βρίσκονται σε λειτουργία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην πόλη μια ταχύτατη άνθηση του ξενοδοχειακού κλάδου και της φιλοξενίας, με το πολυτελές One&Only, η πιο εμβληματική επένδυση τέτοιου βεληνεκούς στον κλάδο να έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της στα Αστέρια Γλυφάδας. Νωρίτερα, την εμφάνισή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης έκανε το πρώτο ξενοδοχείο της ταϋλανδέζικης εταιρίας Dusit στην Ευρώπη.

Έκτοτε, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης διαδέχονται η μια την άλλη, αναβαθμίζοντας τις υποδομές φιλοξενίας υψηλής αισθητικής και πολυτελών υπηρεσιών της πόλης, σε συνδυασμό βέβαια με την τοποθεσία της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που αποτελεί πάντα έναν καλό σύμμαχο.

Ας δούμε ποια σημαντικά, αλλά και αναξιοποίητα ακίνητα πρόκειται να αποκτήσουν ξανά ζωή σύντομα, μέσα από ξενοδοχειακές μονάδες.

Ξενοδοχείο Fenix

Κατά πληροφορίες, το ξενοδοχείο Fenix που είχε διακόψει τη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στην κατοχή της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, Brook Lane Capital, η οποία προχωρά αυτή την περίοδο στην ανακαίνισή του, προκειμένου να παραδοθεί προς λειτουργία εντός του φετινού καλοκαιριού. Το ξενοδοχείο στην προηγούμενη μορφή του λειτουργούσε ως τεσσάρων αστέρων με 121 δωμάτια και σουίτες, καθώς και πισίνα στον εξωτερικό του χώρο. Να θυμίσουμε επίσης, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα αυτή τη στιγμή, καθώς έχει συνολική δόμηση περίπου 6.620 τ.μ.. Ακόμη, το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στην περιοχή είναι περίπου 57 δωμάτια, ενώ το Fenix Hotel διαθέτει περισσότερα από διπλάσια του συγκεκριμένου αριθμού, λόγω αλλαγής του συντελεστή δόμησης, που σημαίνει ότι σήμερα, το Fenix δεν θα επιτρεπόταν να ξαναχτιστεί ως έχει.

Όσον αφορά στην τοποθεσία του, η ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται επί της οδού Αρτεμισίου 1-3, παράλληλο δρόμο πίσω από την παραλιακή, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τη στάση τραμ της πλατείας Βεργωτή, αλλά και σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από την πλατεία Γλυφάδας. Επίσης, απέχει περίπου 5 λεπτά με τα πόδια από το Γκολφ της Γλυφάδας και περίπου 5 λεπτά από το πάρκο του Ελληνικού, όπου πραγματοποιείται η εμβληματική επένδυση.

Αυτή τη στιγμή, το κτίριο του Fenix βρίσκεται σε διαδικασία ανακατασκευής, από πλευράς της εταιρίας Brook Lane Capital, που είναι η ιδιοκτήτρια του ακινήτου που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Κουκούλη, ενώ την το έργο ανέγερσης έχει αναλάβει η Redex, κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, έχει αναλάβει και την ανακατασκευή του Southpolis στο Δέλτα Φαλήρου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών κατά τη φετινή χρονιά.

Το εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Λαμπράκη

Τον δρόμο της αξιοποίησης παίρνει και το εξαιρετικά προνομιακό, αλλά επί πάνω από μια δεκαετία, ημιτελές και εγκαταλελειμμένο ακίνητο στην καρδιά της Γλυφάδας, στη συμβολή των οδών Κύπρου 62 και Λαμπράκη 27. Πρόκειται για την πολυκατοικία, η οποία έχει παραμείνει «στα μπετά», καθώς είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των κόκκινων ακινήτων που διατηρούσε στην ιδιοκτησία της η Attica Bank και κατά το παρελθόν ανήκε στον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο.

Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., αγοράστηκε τελικά, μετά από πλειστηριασμό, για 18 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρία ανάπτυξης και επένδυσης ακινήτων Day Group. Η αξιοποίησή του αφορά στη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου που θα λειτουργεί επί 12 μήνες, υπό τη διαχείριση γνωστής, διεθνούς αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον χώρο της φιλοξενίας.

Να θυμίσουμε ότι πριν την αγορά του ακινήτου και λόγω της θέσης του, προηγήθηκε μεγάλη κινητικότητα για την αξιοποίησή του, είτε με τη μορφή πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, είτε με τη μορφή μίσθωσης από πλευράς της τότε ιδιοκτήτριας Attica Bank.

Το πολύπαθο Rich που μένει επί χρόνια καμένο και αναξιοποίητο

Στην κάποτε ολοζώντανη οδό Ζησιμοπούλου στη Γλυφάδα, σε μια γειτονιά – hotspot θρυλικών bars και νυχτερινών μαγαζιών, βρισκόταν και το εμβληματικό Rich, το οποίο την άνοιξη του 2013 καταστράφηκε ολοσχερώς, μετά από εμπρηστική ενέργεια. Αποτελούσε σημείο συνάντησης για διάσημους της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και στέκι για τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων πριν τα γεγονότα του 2013. Μάλιστα, δύο χρόνια πριν την πυρκαγιά, το 2011, το Rich είχε ανακαινιστεί ριζικά, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να αγγίζει τότε τα 600.000 ευρώ.

Όπως είχε αναφέρει μάλιστα τότε στο NouPou ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, είχε δοθεί έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά την πυρκαγιά για να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του κτιρίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη. Σε αυτό το πλαίσιο οι ιδιοκτήτες του ακινήτου μετά την άδεια της αρμόδιας εισαγγελίας προσήλθαν στο ακίνητο, πραγματοποιώντας ορισμένες παρεμβάσεις και αφαίρεση στοιχείων από τον περιβάλλοντα χώρο και στο εσωτερικό του κτιρίου με στόχο την διευθέτηση του κατεστραμμένου ακινήτου, ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Να θυμίσουμε επίσης ότι μέχρι πρότινος, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, δεν επέτρεπε την αδειοδότησή του ακινήτου ως ξενοδοχείο, καθότι λόγω της ύπαρξης κατά το παρελθόν του αεροδρομίου στο Ελληνικό δεν επιτρεπόταν η έκδοση νέων άδειών για τη συγκεκριμένη χρήση.

Ωστόσο, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Emad El Hazek, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, το διάσημο ταϊλανδέζικο ξενοδοχειακό brand «Dusit», που αναφέρθηκε και παραπάνω, πρόκειται να δώσει ζωή στο κτίριο του Rich της Γλυφάδας, μέσα από την ανακατασκευή του κτιρίου για τη δημιουργία μίας ακόμη νέας, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

-noupou.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.