“Αν γίνει ξανά lockdown θα χαθούν ζωές από το αλκοόλ και τα προβλήματα ψυχικής υγείας”

“Αν γίνει ξανά lockdown θα χαθούν ζωές από το αλκοόλ και τα προβλήματα ψυχικής υγείας”

Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός όσων πίνουν αλκοόλ σε επικίνδυνα επίπεδα στη Βρετανία κατά την καραντίνα, φτάνοντας από τα 4,8 εκ. τον Φεβρουάριο στα 8,4 εκ. τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με το Skynews.

Το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιατρικής -που έκανε τη σχετική έρευνα- εκτιμά και ότι οι υπηρεσίες για τον εθισμό δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη αύξηση, αφού λαμβάνουν ελάχιστη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο δόκτωρ Andrian James υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για επενδύσεις στη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να προστατέψει περισσότερους ανθρώπους από τον εθισμό.

Το κολέγιο ζητάει, λοιπόν, από τους αρμόδιους υπουργούς να μην προχωρήσουν σε περικοπές, αλλά αντίθετα να επενδύσουν 374 εκ. στερλίνες σε αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να διαχειριστούν τις αυξημένες ανάγκες για θεραπεία όλο και περισσότερων ανθρώπων που πίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

“Πολλές ζωές θα χαθούν άδικα εξαιτίας του εθισμού, εκτός κι αν η κυβέρνηση δράσει άμεσα και δεσμευτεί για επενδύσεις στη δημόσια υγεία και τις υπηρεσίες αντιμετώπισης του εθισμού” επαναλαμβάνει ο δόκτωρ James.

H καθηγήτρια Julia Sinclair επισημαίνει με τη σειρά της ότι η Covid 19 ανέδειξε τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και έλλειψης εξοπλισμού που έχουν αυτές οι υπηρεσίες αντιμετώπισης του εθισμού, που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένα περιστατικά εξαρτημένων και ευάλωτων ανθρώπων.

“Υπάρχουν μόνο πέντε τέτοιες μονάδες του NHS σε όλη τη χώρα και καμία στην περιοχή μου για να εισαχθούν άνθρωποι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, που έχουν και ψυχικές ασθένειες” συμπληρώνει η ίδια που φοβάται εκθετική αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το NHS συμβουλεύει άνδρες και γυναίκες να μην πίνουν πάνω από 14 ποτά τη βδομάδα.

Και ο Andrew Molodynski, επικεφαλής χάραξης πολιτικής για την Ψυχική Υγεία θεωρεί ότι τα στοιχεία πρέπει να σημάνουν συναγερμό, παρά το γεγονός ότι δεν προκαλούν έκληξη.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αύξηση των εθισμένων στο αλκοόλ συνέπεσε με την έλλειψη κατάλληλων υπηρεσιών και αυτός ο επικίνδυνος συνδυασμός απαιτεί άμεση παρέμβαση.

“Ειδική χρηματοδότηση πρέπει να κατευθυνθεί προς τις τοπικές αρχές, που υπέφεραν για χρόνια από περικοπές, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες για τη δημόσια ψυχική υγεία, καθώς οι επιπτώσεις της καραντίνας, της απώλειας θέσεων εργασίας και της κακής οικονομικής εξάρτησης οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάρτηση από ουσίες” εξηγεί ο Molodynski.

Eκπρόσωπος της κυβέρνησης για το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ανέφερε ότι στα νοσοκομεία που γίνονται πολλές εισαγωγές λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θα υπάρχουν ειδικές ομάδες για την περίθαλψή τους και έχουν ήδη παρέμβει σε 50 χιλιάδες περιστατικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Tα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι, εξάλλου, ο λόγος που το άγχος και η κατάθλιψη έχουν υπερβεί τα κανονικά επίπεδα στη Βρετανία, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Mία μεγάλη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έδειξε ότι στα πρώτα στάδια του lockdown το 57% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή είχε συμπτώματα άγχους και το 64% σημάδια κατάθλιψης.

Αυτό ξεπερνάει κατά πολύ τα επίπεδα όσων καταφεύγουν υπό νορμάλ συνθήκες στο NHS, με ένα 26% να έχει ήπιο ως σοβαρό άγχος και ένα 31,6% ήπια ως σοβαρή κατάθλιψη.

Κι ενώ υπήρξε βελτίωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων με τη σταδιακή άρση των περιορισμών, οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέα επιδείνωση, καθώς τα κρούσματα στη Βρετανία αυξάνονται και μπορεί να επιβληθούν νέες καραντίνες το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Μεταξύ των 3.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες, τα παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου σχετικά με την Covid 19 επηρεάστηκαν περισσότερο όσον αφορά την ψυχική τους υγεία.

Κι ενώ ο φόβος μήπως προσβληθούν από τον ιό ήταν μεγαλύτερος σε όσα άτομα είχαν υποκείμενα νοσήματα, οι νέοι άνθρωποι και οι γυναίκες είχαν περισσότερο άγχος για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους, για τη μοναξιά και για την ενδοοικογενειακή βία.

Οι επιστήμονες πήραν επίσης δείγματα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα για να μετρήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Η συγκεκριμένη ορμόνη παίζει ρόλο στο πως το να είναι κάποιος καλά ψυχικά επηρεάζει και τη σωματική του υγεία και από τα τεστ θα φανεί αν οι περιορισμοί άλλαξαν τα επίπεδα κορτιζόλης και αν αυτό θα έχει συνέπειες σχετικά με το πόσο σοβαρά νοσεί κάποιος από την Covid 19.

Και μία άλλη έρευνα μεταξύ 14 χιλιάδων ατόμων επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες και οι νέοι είχαν τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά ήταν και αυτοί που ανέκαμψαν ταχύτερα μετά την άρση του.

Η ανησυχία του να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό, το αίσθημα μοναξιάς και η μη θετική σκέψη συνδέονται με το πόσο αγχώδεις και καταθλιπτικοί γίνονται οι άνθρωποι.

Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τους επόμενους μήνες χρειάζονται νέες πολιτικές για να είναι λιγότερο ανήσυχος ο κόσμος, σχετικά με το αν θα προσβληθεί από τον ιό.

Eπί της ουσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμπιέσει τον ιό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, να διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα για τον εντοπισμό των επαφών των φορέων και να έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά διαγνωστικά τεστ, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χωρίς τον φόβο του κορωνοϊού.

“Αν γίνει ξανά lockdown, θα υπάρξει και νέα αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας” λένε οι ειδικοί, που συμβουλεύουν τον κόσμο να κοινωνικοποιείται όσο αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να μην νιώθει μοναξιά και να βρίσκει τρόπους να περνάει καλά.

“Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί, γελάστε δυνατά, πλησιάστε τους φίλους σας και την οικογένειά σας και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια -αν η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη”- είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Πηγαίνετε και για μπάνιο στη θάλασσα, θα μπορούσα, επίσης, να προτείνω ανεπιφύλακτα.

Βάλτε και μάσκα, που σε κάνει όλα να τα ξεχνάς, καθώς μαζί με τα μελανούρια, τη χελώνα και το χταπόδι στο απέραντο γαλάζιο κολυμπάς.

Έστω και για λίγο είσαι κι εσύ ένας ταξιδιώτης στον γεμάτο χρώματα και ζωντάνια κόσμο τους.

Πηγή : pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.