Fidirikos Business : Το εμβληματικό κτήριο στη Θεσσαλονίκη, που θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο και εστιατόριο

Στο Τσίπας Μπλοκ. Εδώ που αλλού. Διάβασαν τo μεγάλο νέο, με πρωταγωνιστή τον ξεχωριστό και άξιο καθημερινής μνείας Δημήτρη Φιντιρίκο. Ποιο απ ́ όλα ; Είναι τόσα πολλά, σε τόσα επίπεδα, δεν τον προλαβαίνεις. Είναι επιχειρηματικής φύσεως. Για το εστιατόριο κάτω και το ξενοδοχείο πάνω, σε ακίνητο – «φιλέτο». Τουλάχιστον. Τέτοιο ακίνητο δεν υπάρχει, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο παρέμενε ανεκμετάλλευτο μέχρι να περάσει στα χέρια του εν λόγω επιχειρηματία και των συνεταίρων του. Αυτό είναι το μεγάλο νέο.

Θα ‘ναι παράλειψη να το αφήσω έτσι, χωρίς λεπτομέρειες. Παμε να σας πούμε αυτά που δεν σας είπαμε. Σε μια καθοριστική κίνηση αξιοποίησης του εμβληματικού Μανδαλίδειο Μεγάρου, στη γωνία Νίκης και Βογατσικού προχωρά το ΑΠΘ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όπως μας πληροφορεί με ανάρτηση του ο Καθηγητής A.Π.Θ.
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., Χαράλαμπος Φειδάς:

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Υπογράφηκε η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι ανακατασκευής του ακινήτου του Α.Π.Θ., γνωστού ως «Μανδαλίδειο Μέγαρο», ενός γωνιακού πολυώροφου διατηρητέου κτιρίου ηλικίας περίπου 80 ετών, συνολικού εμβαδού 1.452,50 τ.μ, ευρισκόμενο στην περιοχή «Παλιά Παραλία» επί της συμβολής των οδών Λεωφόρου Νίκης και Βογατσικού.

Το «Μανδαλίδειο Μέγαρο», αποτελεί κληροδότημα του Ιωάννη και Βάγιας Μανδαλίδου στο Α.Π.Θ, το οποίο λόγω προβλημάτων στατικότητας παρέμενε κενό και ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 20 έτη και για ένα μεγάλο διάστημα κατειλημμένο από τρίτους.

Η εκμίσθωση του ακινήτου του Α.Π.Θ. σε συνδυασμό με την πλήρη ανακατασκευή του αξίας 3.484.022,59 ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει το Α.Π.Θ. για την αξιοποίηση της περιουσίας του προς όφελος του πανεπιστημίου και των φοιτητών/τριών του.

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο που πρωτοανακοινώθηκε ως πρόθεση το 2019 για τη μετατροπή του σε boutique hotel. Το εξαώροφο κτίριο ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε να το αξιοποιήσει μέσω διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση και την ανακατασκευή του.

Το Μανδαλίδειο Μέγαρο, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και είναι ένα από τα «στολίδια» της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, κληροδότημα του Ιωάννη Μανδαλίδη και της αδελφής του Βάγιας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, με τις σκαλωσιές να σκεπάζουν την άλλοτε εντυπωσιακή πρόσοψή του.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.