Έρχεται υποχρεωτική μείωση ενοικίου για 2 εκατομμύρια ακίνητα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Αφορά ενοίκια ανοικτών καταστημάτων, αλλά και κατοικίες εργαζομένων – Σε επόμενο πακέτο η μείωση στη φοιτητική στέγη – Τέλος χρόνου για επιταγές, γραμμάτια, συναλλαγματικές.

Δια νόμου «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%, για τις επαγγελματικές έδρες 800.000 επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, αλλά και για τα σπίτια 2 εκατομμυρίων εργαζομένων τους, προβλέπει τροπολογία που καταθέτει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η κυβέρνηση επεκτείνει ουσιαστικά την έκπτωση ενοικίου σε όλες τις επιχειρήσεις που -πέραν όσων έκλεισαν με κρατική εντολή- εντάχθηκαν στους ΚΑΔ ως πληττόμενες. Και αυτό πρακτικά αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια μισθώσεις ακινήτων στη χώρα.

Με άλλη διάταξη νόμου ή με ΠΝΠ τις επόμενες μέρες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ανάλογη έκπτωση και στα ενοίκια των φοιτητών, μαζί ενδεχομένως και με τις περικοπές που θα επιβληθούν στα δίδακτρα ιδιωτιών σχολείων για υπηρεσίες που τελικώς δεν προσφέρθηκαν λόγω Κορωνοϊού.

Για όλους πάντως τους ιδιοκτήτες που θα υποστούν την μείωση για τους μήνες της κρίσης, όπως ήδη έχει οριστεί, θα προσφερθεί και μεταχρονολογηση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Προς το παρόν δεν προσφέρεται άλλου είδους αποζημίωση, αν και σχετικές προτάσεις και αιτήματα αξιολογούνται ήδη αρμοδίως.

Ήδη μέχρι χθες βράδυ είχαν μπει στην πλατφόρμα της «Εργάνης», προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πληγείσες επιχειρήσεις, περίπου 500.000 επιχειρήσεις με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων περίπου 800.000. Από αυτούς τους εργαζόμενους, οι 308.000  είναι δικαιούχοι για να λάβουν και το επίδομα των 800 ευρώ.

Σήμερα πάντως αναμένεται να ανοίξει πιθανότατα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www,aade.gr) και η πλατφόρμα των 800 ευρώ για αυταπασχολούμενους και επιχειρήσεις (εκτός ΑΕ) που απασχολούν έως και 5 υπαλλήλους.

Μέχρι σήμερα επίσης οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίσθηκαν (βάσει ΚΑΔ) ως πληγείσες τον Μάρτιο, υποβάλουν μέσω e-banking στις εκδότριες τράπεζες τις μεταχρονολογημένες επιταγές τους, προκειμένου να τύχουν προστασίας 75 ημερών. Διαφορετικά από αύριο ρευστοποιούνται ή «σκάνε». Ίδια τύχη έχουν επίσης γραμμάτια και συναλλαγματικές που έληγαν να πληρωθούν τον Μάρτιο.

Οι εκδότες που θα προλάβουν να ενταχθούν μέσω του ebanking ή των φυσικών καταστημάτων στο καθεστώς προστασίας, θα λάβουν και ειδικά «επιταγοδάνεια» σαν κεφάλαιο κίνησης για να καλύψουν έγκαιρα τα ποσά των επιταγών.

Όσοι πάλι έχουν επιταγές αλλά εντάχθηκαν βάσει ΚΑΔ τον Απρίλιο θα έχουν ειδική προθεσμία μέχρι 14 Απριλίου να δηλώσουν επίσης τις επιταγές -ή άλλα αξιόγραφα- για τις οποίες ζητούν προστασία πριν βγουν ακάλυπτες.

Επιπλέον και όσοι από τους αποδέκτες των ακάλυπτων επιταγών αυτών υποστούν μεταχρονολόγηση εισπράξεων ύψους άνω του 20% του τζίρου τους, θα έχουν και αυτοί δικαίωμα μεταχρονολόγησης πληρωμών προς το δημόσιο -όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα ενοικίου.

Δεδομένων πάντως των βαρών που σωρεύονται το Φθινόπωρο λόγω… μεταχρονολόγησης πληρωμών, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να πληρωθούν και αυτές σε πολλές δόσεις.

Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη πλατφόρμα που άνοιξε για παροχή κρατικών δανείων 1 δισ. ευρώ από το myBusinessSupport, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα είχαν μπει 13.150 μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να ζητήσουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή», οι όροι για την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις ημέρες.

Από την άλλη, έρχεται και πακέτο μέτρων για ανέργους και μακροχρόνια ανέργους. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του «μέχρι τώρα υπάρχουν παρατάσεις στις καταβολές επιδομάτων ανεργίας, υπάρχουν καινούργια προγράμματα και για τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά δεν αρκούν αυτά και χρειάζονται περισσότερα. Και θα πράξουμε τα κατάλληλα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το οξύ κοινωνικό πρόβλημα» όπως ο ίδιος προανήγγειλε.

-newmoney.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.