Η επόμενη και …μεθεπόμενη μέρα σε εστίαση- διασκέδαση!

Η επόμενη και ...μεθεπόμενη μέρα σε εστίαση- διασκέδαση!

Τα μαντάτα τα είχαμε πει.. Όταν ακούς καραντίνα για δύο μήνες υπολόγισε μου έλεγαν οι ειδικοί ότι θα έχει νέο τρόπο λειτουργία και καθημερινότητας για κανένα χρόνο. Και έτσι ακριβώς έγινε. Πάνω που λέγανε πολλοί ότι άντε να περάσει το δίμηνο να βγούμε να το …κάψουμε,έγινε το έλα να δεις. Με νέα ήθη και έθιμα πλέον ξεκινά η προσαρμογή μας. Καταρχάς μιλάμε για μια κατάσταση περίεργη ακόμα καθώς ακόμα η πανδημία δεν έχει φύγει και πλανάται ήδη πάνω στον κόσμο παγκοσμίως το φάντασμα της σκληρής επιστροφής της στο χειμώνα. Χωρίς φάρμακο και εμβόλιο αν και ο Τραμπ είπε ότι όλα θα πάνε καλά και χωρίς το δεύτερο, δύσκολα να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. 

Πάμε σε μια προσέγγιση όμως. Η κυβέρνηση τώρα με καθυστέρηση μπήκε στο νόημα ότι η εστίαση είναι βαριά βιομηχανία όπως και ο τουρισμός πάνω απ όλα και συνδεδεμένοι τομείς και οι δύο σε μεγάλο βαθμό . Καθώς πχ στη Μύκονο οι φραγκάτοι με τους λογαριασμούς σκάνε και πληρώνουν αβέρτα για την διασκέδαση και την κραιπάλη και όχι για τις ομορφιές του νησιού. Ήδη με τις πλατείες γεμάτες και με ρίσκα ασφαλώς θα έπρεπε να έχει ανοίξει η εστίαση χωρίς τα πολύ αυστηρά ειδικά πρώτα μέτρα που παρουσιάστηκαν. Καθώς η εστίαση είναι 600.000 εργαζόμενοι και άρα με τις οικογένειές τους μιλάμε για 1,2 εκ κόσμο που εξαρτάται από αυτήν. Για πολλούς εποχικούς εργαζομένους και για τον καλλιτεχνικό χώρο που κατέβηκε και σε διαδηλώσεις προτάσσοντας τον πολιτισμό. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι και στον χώρο της σόου μπιζ είναι καβατζωμένοι και οι περισσότεροι σήμερα καλλιτέχνες, οι μικρομεσαίοι, δίνουν μάχη για το μεροκάματο. Πόσο μάλλον τώρα. 

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όμως πάμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην διασκέδαση.

Είναι φανερό ότι μέχρι να παρέλθει ο κορωνοίος θα έχουμε μπει σε μια εποχή αποστάσεων…H περίφημη κοινωνικότητα πάει στράφι… Με αποστάσεις όλα το καλοκαίρι και άρα τέλος όλα. Η νύχτα πέθανε… Και δεν έχει επιστροφή φέτος. Αν δεν χορέψεις δίπλα στον άλλο, αν δεν κάτσεις δίπλα στον άλλο στην άλλη, αν οι παρέες δεν είναι όρθιες να διασκεδάσουν, γιατί να πάνε σε ένα κλαμπ. Πάμε στα φιλαράκια που έβγαιναν έξω να δουν καμία γκόμενα. Θα την βλέπουν με τα κιάλια πλέον…; Τα μπιτς μπαρ το ίδιο. Ειδικά εδώ. Που έπινες, χόρευες, έμπαινες θάλασσα. Το πρόβλημα το μεγάλο θα το έχει πια η νύχτα και τα μπιτς μπαράκια. Κανείς δεν θα διάθεση να χαλάσει τα λεφτά του -αν έχει κιόλας-για ένα νέο τριπάκι αποστάσεων… Γιατί να ανοίξει κάποιος τις μπελβεντέρε αν δεν μπορεί να φωνάξει 2-3 γκόμενες; Δεν υπάρχει διασκέδαση όταν σου λένε αποστάσεις,όριο ατόμων κτλ. Και δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά αυτό οπότε μην ασχολείστε…Αντιδραστικά θα βγει λίγο ο κόσμος για λίγο και μετά καβάτζες και μέσα και κανένα καφέ το πολύ. Πάμε σε αλλαγή πλήρη στην διασκέδαση. Τα λεφτά πλέον αποκτούν αξία. Τελειώνουν τα πεταμένα,τα καμένα που λέμε για χαιλίκια…. Σε ποιόν να κάνεις χαιλίκι; Οκ, θα βρεθούν μερικοί που τώρα που θα αποκτήσει άλλο νόημα το έχω τραπέζι, θα κάνουν τα δικά τους… Αλλά τραπέζι για 4 άτομα; Άντε για 6; Καληνύχτα…

Καλοκαίρι τα περισσότερα κλαμπ και να πάρουν το ΟΚ να ανοίξουν δεν θα το κάνουν γιατί με μισό κόσμο και κατανάλωση του ενός ποτού δεν βγαίνουν. Άσε που τα περισσότερα είναι ουσιαστικά σε κλειστό χώρο,άντε με τζαμαρίες. Συνεπώς μπιτς μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια που καλοκαίρι ουσιαστικά δεν υπάρχουν καληνύχτα. Πάνε και τα λαιβάκια που ήταν το μεροκάματο για τους περισσότερους “μικρούς” ή νέους καλλιτέχνες. Στο θέατρο κτλ κουτσά στραβά κάτι θα γίνει και μπορεί να προσελκύσει και άλλο κόσμο που δεν θα έχει άλλες μορφές διασκέδασης. 

Κοινώς τελειώνει το έξω να γνωριστούμε και να γνωρίσουμε κόσμο. Κόβονται τα χαιλίκια. Τα καφέ με πλατείες, έξω χώρο, τα άκρως καλοκαιρινά θα την ψιλοβγάλουν για να μην κλείσουν. Τα νησιά αντίο ζωή… Κλάμα ήδη στην Μύκονο αν και οι περισσότεροι εκεί έχουν καβάτζες και αντέχουν. Ελπίζοντας σε δυναμικό ριμπάουντ την νέα σεζόν. Όσα νησιά είχαν στηριχθεί στην διασκέδαση και όσα ειδικά μαγαζιά θα έχουν μεγάλο θέμα. 

Τι θα κυριαρχήσει το καλοκαίρι; Τα πριβέ πάρτις σε γιοτ και βίλλες. Εκεί θα σκάνε οι Dj που δεν θα έχουν δουλειά με 200-300 ευρώ από 500 ,εκεί και οι χορεύτριες, εκεί και τα μοντέλα καλεσμένα πάντα και εκεί και φίρμες τραγουδιστές στο φιλικό να πούνε και 10-15 τραγούδια και να πάρουν το ταληράκι και να γίνει η καυλάντα και η διαφήμιση … Συνεπώς ανοίγει η ψαλίδα πλουσίων -φτωχών και διευρύνεται παγκοσμίως μάλιστα μια νέα οικονομική κρίση που στην κρίση βασιλεύουν παρανομία,τζόγος και σεξ…. Πλέον η εστίαση θα απευθύνεται βασικά στις οικογένειες και σε πιο ήρεμες καταστάσεις και οι πιο χάι καταστάσεις θα ελαχιστοποιηθούν…Τα ουάου δηλαδή εστιατόρια, τα εστιατόρια κλαμπ ειδικά στα νησιά και πάει λέγοντας.

Για τα κλαμπ τα είπαμε και ειδικά για τον χειμώνα αν δεν λυθεί το πρόβλημα η σεζόν πάει για φούντο...Το ίδιο και τα μπαράκια που έχουν μάθει να είναι με λίγα τετραγωνικά και να έχουν τα σταντάκια τους έξω….Τα μπουζούκια μια από τα ίδια..Για καλλιτέχνες χωρίς τα λάιβ δεν λέω καν….Κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή και ολόκληρες οικογένειες καθώς μπορεί να ξέρουμε τις 10-20 φίρμες και τους πέριξ αυτών αλλά υπάρχουν συγκροτηματάκια και τραγουδιστές και τραγουδίστριες που έβγαζαν τίμια το μεροκαματάκι τους χωρίς “μπλεξίματα” και όποιος κατάλαβε κατάλαβε και αυτοί δεν θα έχουν τα βασικά πια…Τα κασέ εδώ από το 200αρι πάνε για 100αρι και αν και με λιγότερες μέρες και μάχη ποιός θα πρωτοκλείσει που…Τα 1000ρικα θα γίνουν 400αρια και αν….Και μην ξεχνάμε τους μουσικούς που ήταν συνοδεία απαραίτητη ασφαλώς για τους τραγουδιστές για να βγει το λαιβάκι ή και στις πίστες. Άνθρωποι με 50ευρώ συνήθως….Τώρα τι πόσα θα πάρουν και πως θα ζήσουν; 

Πολλά νέα κορίτσια δούλευαν PR, πόρτα κτλ…. Κόβονται αυτά….Θα μείνουν ελάχιστες θέσεις. Τι θα κάνουν πλέον αυτές, ειδικά όσες τίμια δούλευαν για να σπουδάσουν; Οι άλλες κάπως θα την βρουν με τα κονέ τα ..συναισθηματικά την άκρη…. Πολλά νέα παιδιά μάζεψαν από ένα 10αρικο και έφτιαξαν ένα μαγαζάκι, λίγο απ όλα. Έβγαινε το μεροκάματο και ήταν και επιχειρηματίες,κάπως έτσι…Τώρα πως θα βγει το μεροκάματο;

Τέλος τα μπουζούκια. Πως να βγει ένα πρόγραμμα όταν ένα μαγαζί έπρεπε να είναι φίσκα για να βγάλει τα έξοδα και να περιμένει να διπλώσουν κάποια τραπέζια, τα 4-5 καλά πρώτα τραπέζια και κανένα λουλούδι. Αυτά δεν υπάρχουν πια καθώς δεν έχουν νόημα αν είναι σε αποστάσεις τα τραπέζια…Συνεπώς θα μειώσει 50% το κασέ του πχ το μεγάλο όνομα ή θα περιμένει το πέρας του ιού για να μην ρίξει τον κατάλογο και ενώ δεν έχει πρόβλημα έχοντας λεφτά συνήθως για 3-4 ζωές; Βεβαίως εδώ υπάρχουν και μερικά ονόματα που έχουν ανάγκη ρευστότητας…Πάντως μπουζούκι με αποστάσεις κτλ απευθύνεται όχι σε νεολαία και 40αρηδες για χαιλίκια αλλά στην τρίτη ηλικία και στις οικογένειες…Οπότε βλέπω λοκ ντάουν ή μέσω ίντερνετ με πληρωμή πρόγραμμα λάιβ… Κοινώς αλλάζουν όλα. 

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Στο λογικό σενάριο μέχρι τέλος του χρόνου όλα υπολειτουργούν και η χειμερινή σεζόν χάνεται. Μετά με το νέο έτος στο θετικό σενάριο πάμε σε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα με δυναμικό ριμπάουντ στον τουρισμό. Και κάλυψη μεγάλου μέρους της φετινής ζημιάς. Καθώς ο πλούσιος θα γίνει πλουσιότερος, η Μύκονος θα αναστενάξει…Και θα εισπράξει διπλά! Όσοι είναι φορτωμένοι ή και μεσαίοι των ανεπτυγμένων χωρών, θα καταναλώσουν γιατί θα σου πούνε δεν ξέρεις τι μας ξημερώνει. Ειδικά όσοι έχουν αποθέματα ή μαύρα… Αντίθετα ο μικρός θα κάνει καβάτζα ακόμα και 200 ευρώ αν μπορεί και θα κάνει περικοπές. Συνεπώς η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα,θα εξαφανιστεί από την εστίαση η μεσαία τάξη που σταδιακά θα γίνει η διασκέδαση της ένας καφές και ένα ποτό στο όρθιο.

Θα επιστρέψουν τα ακριβά και πριβέ μαγαζιά και απλησίαστα για το κοινό εκτός ενός 10-20% το πολύ. Πολλές επιχειρήσεις που ζούσαν από την μεσαία τάξη θα αφανιστούν και το μεροκάματο για πολλούς καλλιτέχνες θα γίνει μεροκάματο απλά… Πάντως στο σενάριο αυτό δεν θα ..πεθάνουμε . Θα επιζήσουμε...Αν γίνει κανένα θαύμα και κόψει χρήμα η Ευρώπη μπρος στον κίνδυνο διάλυσης θα επιζήσουμε ακόμα περισσότεροι… Και ειδικά στο χώρο της εστίασης…Κοινώς γινόμαστε Ρωσία,Τουρκία,Ινδία κτλ…. Δύο κόσμοι,μια χώρα…

-Σωτήρης Γεωεργίου/basketblog

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.