Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οποιος… κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι

Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οποιος… κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι

26 Ιανουαρίου 1997. Ο Αθηναϊκός, κραταιός τότε στην Α’ Εθνική, υποδέχεται τον Αρη στον Βύρωνα, με τους «κίτρινους» να κινδυνεύουν άμεσα με υποβιβασμό. Και η τραγωδία γράφτηκε με επονείδιστο τρόπο καθώς οι άνθρωποι της ομάδας… ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή – κι όταν το κατάλαβαν ήταν αργά! Είχε ήδη αναχωρήσει από τον Βύρωνα με προορισμό την Ελευσίνα και θα επέστρεφε μετά το ματς. Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Μπίκας, ο οποίος δεν έδωσε πίστωση χρόνου στους Θεσσαλονικείς, ούτε στο στοίχημα σουπερ λιγκ δεν παιζόταν τέτοιο σκηνικό!

Εντέλει ένα περιπολικό (!) βρήκε το πούλμαν και τα έφερε στο… νταμάρι, η προσκόμιση των δελτίων έγινε εντός χρονικού ορίου αλλά ο Μπίκας είχε ήδη κλείσει το φύλλο αγώνα, στο οποίο ανέφερε ότι ο αρχηγός της αποστολής της ΠΑΕ Άρης, Νικόλαος Κολιός, του είπε ότι τα δελτία «απωλέσθησαν ή εκλάπησαν ή εχάθηκαν».

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Άρης δεν τη γλίτωσε: μηδενίστηκε και του αφαιρέθηκαν και 3 βαθμοί, υπερπολύτιμοι στη μάχη για τη σωτηρία. Εντέλει τερμάτισε στη 16η θέση επί συνόλου 18 ομάδων, τότε, και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του – στα προγνωστικά οπαπ δεν ήταν φαβορί αυτό το σενάριο. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μια… Θεία δίκη, έστω και με καθυστέρηση 13 ετών. Ο λόγος έλαβε χώρα στις 4 Μαρτίου 1984 και σε μια σεζόν που η ΑΕΚ παρέπαιε, είχε αλλάξει τρεις προπονητές και τελικά τερμάτισε 7η. Με τον Κώστα Νεστορίδη στον πάγκο, στο τρίτο του ματς, έπαιζε με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη και νικά 2-1 με γκολ των Σκόμποε και Μαύρου. Ωστόσο μετά τη λήξη δεν βρέθηκαν τα θεωρημένα δελτία υγείας των παικτών της «Ενωσης», ο κανονισμός όριζε μηδενισμό και αφαίρεση ενός ακόμη βαθμού. Ο Αρης έκανε ένσταση, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε αλλά στην έφεση αθωώθηκε: βρέθηκε γιατρός που πήγε να υπογράψει τα δελτία αλλά δεν μπόρεσε να μπει στο γήπεδο γιατί δεν του το επέτρεψαν υπάλληλοι του Άρη. Με την ένσταση του ο Άρης ουσιαστικά νομοθέτησε, τότε, την παράβαση των μη θεωρημένων δελτίων και, 13 χρόνια μετά, μάλλον βίωσε το «όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι».

Τούτο, με τα όσα έγιναν χθες, μετά το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0. Τη μια με την… πιστόλα του Ιβάν, την άλλη με το… κωλόχαρτο στον Οσκαρ Γκαρσία, την τρίτη με τα μη υπογεγραμμένα δελτία. Ε, ΟΚ, σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Και, my view, η ΑΕΚ έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να κάνει ένσταση. Είναι επιλογή της ΠΑΕ και ουδείς μπορεί να της προσάψει κάτι…

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.