Δημοσκόπηση Interview: Κόλαφος για Μητσοτάκη – «Συγκάλυψη» στα Τέμπη βλέπουν 7 στους 10 – Στο 25% η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%

Ο ΣΥΡΙΖΑ “κλειδώνει” τη δεύτερη θέση!

Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά το δυστύχημα των Τεμπών αποτελεί η δημοσκόπηση της Interview, καθώς 7 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview για τις Ευρωεκλογές, που παρουσιάζει σήμερα η POLITIC, το κυβερνών κόμμα της ΝΔ συνεχίζει να είναι κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά με απώλειες, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να φτάσει το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 (33%).
Την ίδια στιγμή αποτυπώνεται με σαφήνεια ένα στιγμιότυπο ανόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος “κλειδώνει” τη δεύτερη θέση.
Η ψαλίδα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου κλείνει στο 10,5% (από το 12,5% τον Μάρτιο και 14,4% τον Φεβρουάριο).
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται μεταξύ του 10 – 13%. Στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις ευρωεκλογές, προεξοφλείται οξυμένος ανταγωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερη θέση καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καμφθούν οι όποιες εσωκομματικές αμφισβητήσεις.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Ελληνική Λύση συντηρεί το υψηλό ποσοστό της και δεδομένης της περισσότερο αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά και της προοπτικής της διάλυσης των Σπαρτιατών, δεν αποκλείεται να καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποτύπωση με τα ποσοστά των κομμάτων που λαμβάνουν κάτω του 3% (ΜέΡα 25, Φωνή Λογικής, Δημοκράτες, Δημιουργία Κοινότητα Πολιτών) αλλά παρόλο αυτά είναι μετρήσιμη η δυναμική τους. Η ΝΔ ανησυχεί άλλωστε για τους δυσαρεστημένους δεξιούς και για διαρροές και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ζάππειο συνέδεσε τα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη σταθερότητα της χώρας και της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 25% (από 24,7%)
ΣΥΡΙΖΑ: 14,5% (από 12,2%)
ΠΑΣΟΚ: 11,4% (από 10,5%)
ΚΚΕ: 6,2% (από 6%)
Ελληνική Λύση: 10,6% (από 10,2%)
Νέα Αριστερά: 4,2% (από 3,9%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (από 2,1%)
Σπαρτιάτες: 1,1% (από 1,5%)
ΝΙΚΗ: 3,9% (από 4,2%)

Οι αναποφάσιστοι είναι στο 9,9% (από 15,1%).
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Υποχώρηση της ΝΔ και στην εκτίμηση εθνικών εκλογών

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί από το 28,5% στο 27,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει από το 12,2% στο 14,2%. Μικρή άνοδο σημειώνει και το ΠΑΣΟΚ από το 10,5% στο 11,5%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά.
Μια ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων δείχνει ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από το σύνολο του πολιτικού σκηνικού καθώς ενώ το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει δημοσκοπικές απώλειες, η αντιπολίτευση δε φαίνεται να χαίρει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ώστε να ψάξει εκεί διέξοδο.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχύ της πρωθυπουργικής του εικόνας, καθώς σε όλες τις έρευνες ο πρωθυπουργός παραμένει πρώτος σε καταλληλότητα, ξεπερνώντας τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ.

Στο 38% ο… Κανένας

Συγκεκριμένα, με ποσοστό 40% (από το 41% του προηγούμενου μήνα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 15% (από το 14% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη σταθερά το 7%.
Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά, το ποσοστό που απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για πρωθυπουργό, είναι πολύ κοντά (38%) με αυτό του Κ. Μητσοτάκη (40%), με όποιους κινδύνους μπορεί να ελλοχεύουν για την πολιτική, όταν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι ο «Κανένας».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η καρτέλα σύμφωνα με την οποία, κατά την εκτίμηση των πολιτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έχει περισσότερες πιθανότητες (28%) σε σύγκριση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη (18%), να κρατήσει τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων:

Μητσοτάκης: 37,1% (από 39,8% )
Κουτσούμπας: 32,4% (από 24,4% )
Κωνσταντοπούλου: 27,7% (από 17,1%)
Κασσελάκης: 26,9% (από 22,8%)
Βελόπουλος: 19,6% (ίδιο)
Ανδρουλάκης: 19,4% (από 14,5% )
Νατσιός: 13,1% (από 11,9%)
Στίγκας: 5% (από 7%)

Συγκάληψη στην τραγωδία των Τεμπών

Με βάση τα δεδομένα της έρευνας επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η άποψη των πολιτών στα μείζονα κοινωνικοπολιτικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαιτέρως καχύποπτοι ως προς τη δικαίωση που θα αποδοθεί και τη διαφάνεια που πλαισιώνει την υπόθεση των Τεμπών.
Ειδικότερα, επτά στους δέκα πολίτες (72%) πιστεύουν πως υπάρχει κάποια μορφή συγκάλυψης στη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ παράλληλα θεωρούν (70%) ότι μια ενδεχόμενη παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πέρα από την ανησυχητικά χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς, η υπόθεση των Τεμπών έχει επηρεάσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαιοσύνη με το 64% να δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη για την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ μόλις ένας/μία στους τρεις την εμπιστεύεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αναφορικά με το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία» οι πλειοψηφία των πολιτών (60%) είναι υπέρ της κατοχύρωσης.
Ωστόσο, ένας στους τρεις τίθεται ενάντια σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και ένας στους δέκα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

www.bankingnews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.