Αλέξανδρος Ωνάσης: Ο μυστηριώδης θάνατος του γιου του Έλληνα μεγιστάνα

Αλέξανδρος Ωνάσης: Ο μυστηριώδης θάνατος του γιου του Έλληνα μεγιστάνα

Ένα εκατομμύριο δολάρια. Αυτό ήταν το υπέρογκο ποσό με το οποίο επικήρυξε ο Αριστοτέλης Ωνάσης τους «δολοφόνους» του μονάκριβου γιου του, Αλέξανδρου, που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιανουαρίου 1973. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έδωσε την εντολή και ο μοναχογιός του ξεψύχησε. Ήταν μόνο 25 ετών.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

0188244

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν στην Νέα Υόρκη όταν έλαβε το τηλεφώνημα. Ο γιός του είχε τραυματιστεί σε αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη αμέσως μετά την απογείωση μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Ωνάσης επέστρεψε αμέσως στην Αθήνα. Με την ελπίδα ο γιός του να σωθεί, έφερε από την Βρετανία τον διαπρεπή Άγγλο νευροχειρουργό Άλαν Ρίτσαρντσον.

Ο Ρίτσαρντσον συμφώνησε με τους Έλληνες συναδέλφους του ότι ο Αλέξανδρος είχε υποστεί μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Παραμένοντας «κλινικά νεκρός», ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

Ετάφη στο Σκορπιό, όπου αργότερα ετάφη και ο πατέρας του Αριστοτέλης, καθώς και η αδερφή του Χριστίνα.

Ο Αλέξανδρος λάτρευε τα αεροπλάνα. Ο θάνατος του ήταν για τον πατέρα του η αρχή του τέλους. Ο μεγιστάνας ξεψύχησε δυο χρόνια αργότερα από οξεία μυασθένεια.

Αμέσως μετά το ατύχημα άρχισαν να ακούγονται οι φήμες και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν πεπεισμένος ότι ο γιός του δολοφονήθηκε.

Τα πορίσματα που εκδόθηκαν ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι τα πηδάλια κλίσεως είχαν τοποθετηθεί ανάποδα, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.

Το 1975, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ίδρυσε στην μνήμη του γιού του το ίδρυμα Ωνάση που έχει την έδρα του στο Λίχτενσταϊν.

upl54c204fe6eda8

Η ζωή του Αλέξανδρου Ωνάση

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1948, ήταν γιος της Τίνας Λιβανού. Είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»

Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του καθώς και οι δύο άνδρες ήταν ισχυρές προσωπικότητες με αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Σε νεαρή ηλικία, γνωρίζει και ερωτεύεται την τριανταπεντάχρονη Φιόνα φον Τίσεν.

Ο πατέρας του δεν ενέκρινε ποτέ αυτην την γνωριμία και αντίστοιχα ο Αλέξανδρος αντιπάθησε από την πρώτη στιγμή την Τζάκι Κένεντι.

Ποιοι σκότωσαν τον Αλέξανδρο Ωνάση;

Οι θεωρίες είναι πολλές, κάποιοι υποψιάζονται τον Σταύρο Νιάρχο, την CIA ή ακόμα και μέλη του πληρώματος της Ολυμπιακής. Απίστευτη είναι η μαρτυρία της οικονόμου του Ωνάση, Γεωργία Βέττη που κατηγορεί την Τζάκι Κέννεντι.

«Η Τζάκι επέμενε εκείνη τη μοιραία μέρα ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει με το Piaggio τους Αμερικανούς πιλότους που ήρθαν από τις ΗΠΑ. Διαφορετικά, ο Αρίστος δεν θα τον άφηνε. Τον Αλέξανδρο τον σκότωσαν, τον φάγανε. Με αυτόν τον καημό θα πεθάνω», λέει χαρακτηριστικά.

Η δίκη για τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση, έγινε στις 7 Νοεμβρίου 1977. Κατηγορούμενοι ήταν 7 μηχανικοί της Ολυμπιακής που τελικά αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Φαίνεται πως δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την μοιραία πτήση, 47 χρόνια πριν.

-parapolitika.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.