Η άγνωστη ελληνική εταιρεία που πουλήθηκε για 1,2 δισ.

Ενα από τα μεγαλύτερα… μυστήρια του επιχειρηματικού κλάδου, ο αόρατος κολοσσός BETA CAE, εξαγοράστηκε από την αμερικανική Cadence Design Systems έναντι ιλιγγιώδους ποσού και οι εργαζόμενοι σε αυτόν ανησυχούν, έστω και αν η παλιά και νέα ιδιοκτησία προσπαθούν να τους καθησυχάσουν.

Πριν από δέκα και βάλε χρόνια, λέει η ιστορία, Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κίνα και στη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο άρχισε να λέει για τις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά όταν ο Κινέζος τού αντιγύρισε τη φιλοφρόνηση λέγοντάς του ότι στο Πεκίνο δραστηριοποιείται μια μεγάλη ελληνική εταιρεία, η BETA CAE Systems International AG, ο Ελλην έμεινε με ανοιχτό το στόμα γιατί δεν την είχε ακούσει ποτέ στη ζωή του.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η «άγνωστη» και αθόρυβη εταιρεία άφησε τους πάντες με ανοιχτό το στόμα όταν αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό πως εξαγοράστηκε από αμερικανικό κολοσσό έναντι 1 δισεκατομμυρίου 240 εκατομμυρίων δολαρίων!!!

Είκοσι πέντε χρόνια ζωής μετράει η εταιρεία BETA CAE, απασχολεί περίπου 450 εργαζομένους και έχει θυγατρικές σε 10 χώρες (Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Σήμερα έχει έδρα στην Ελβετία, κέντρο παραγωγής στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης και αναπτύσσει λογισμικό προσομοίωσης και ανάλυσης για αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες. Στους πελάτες της καταμετρώνται πολυεθνικά θηρία, ενδεικτικά καταγράφουμε: General Motors Company, Lockheed Martin Corporation, Honda Motor Company Ltd., Stellantis, Volvo Cars, Renault Group.

Η ελληνική εταιρεία εξαγοράστηκε από την Cadence Design Systems που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, απασχολεί 10.300 εργαζομένους σε 23 χώρες, έχει κύκλο εργασιών 3,5 δισ. δολάρια και αναπτύσσει λογισμικό για τσιπ σε υπολογιστές.

Για την εξαγορά οι Αμερικανοί διαθέτουν σε ρευστό 744 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα δοθούν σε μετοχές (ενώ μόνο φέτος θα βάλουν στο ταμείο 40 εκατομμύρια από τις εργασίες της BETA). Σε δηλώσεις του στο Reuters ο δρ Anirudh Devgan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadence, είπε ότι «ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας μας στο λογισμικό υπολογιστών με την πλούσια τεχνολογία και το ταλέντο της BETA CAE θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ένα πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στους πελάτες», ενώ ο Παναγιώτης Κουβράκης, συνιδρυτής και πρόεδρος της BETA Systems, αφού σημείωσε πως η εταιρεία του ηγείται πάνω από δύο δεκαετίες, υπογράμμισε πως τώρα «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος της ομάδας της Cadence».

Η BETA CAE Systems International AG θεωρείται ένα μυστήριο ακόμη και για όσους ασχολούνται στενά με τα γενόμενα στον επιχειρηματικό κλάδο. Σε σημείο που εν πολλοίς παραμένει άγνωστο ότι ένας εργαζόμενος της εταιρείας, ο 48χρονος Ανδρέας Παυλίδης, είναι δυστυχώς ένας από τους 57 νεκρούς των Τεμπών (η «Εφ.Συν.» γνώριζε τον Παυλίδη καθώς ήταν από τους μαχητικούς «συμπολεμιστές» στην προσπάθεια αποτροπής ενός άλλου «εγκλήματος», αυτού της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου).

Θρυλείται ότι ήταν τέτοια η απαξίωση που είχε εισπράξει στα πρώτα της βήματα η εταιρεία, ήταν τέτοιο το κλίμα που αντιμετώπισαν οι ιδρυτές της, καθηγητές και φοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που τους έσπρωξε σε απόφαση για μηδενική επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Λέγεται ότι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για σχέσεις με το ελληνικό κράτος, παρότι είχαν καταθέσει κάποιες προτάσεις σε αναπτυξιακούς νόμους, για να εισπράξουν… χλεύη! Εξάλλου, οι σχέσεις τους με τον πολιτικό κόσμο περιγράφονται στο επεισόδιο με τον βουλευτή που κάποτε εισήλθε στις εγκαταστάσεις, τον κέρασαν έναν καφέ… και τον χαιρέτησαν ευγενικά. Ακόμη και στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (26.5.2020) τα λόγια ήταν μετρημένα, σε επίπεδο… προσομοίωσης. Φωτογραφίες στελεχών της εταιρείας δεν υπάρχουν (πλην μιας-δυο του κ. Κουβράκη).

Η εταιρεία είχε μεταφέρει την έδρα της στη Λωζάννη της Ελβετίας τον «θερμό» Αύγουστο του 2017 και η είδηση είχε γίνει γνωστή με τίτλους όπως «H μεγάλη τραγωδία του Τσίπρα: Ποια εταιρεία άλλαξε φορολογική έδρα και γιατί» (mononews.gr). Από τα ελάχιστα… διαφορετικά νέα που εντοπίσαμε είναι μια είδηση στον «Ριζοσπάστη» (9.5.2019) όπου καταγράφεται η διαμαρτυρία των βουλευτών του κόμματος Γιάννη Δελή και Σάκη Βαρδαλή γιατί τρεις μέρες πριν από τις εκλογές η ιδιοκτησία είχε επιπλήξει εργαζομένους που είχαν μοιράσει πολιτικό φυλλάδιο στους συναδέλφους τους.

Για το θέμα είχε γίνει κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο και είχε κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή. Πέραν τούτων ουδέν… εκτός του νέου ότι πριν από έξι μήνες συγκροτήθηκε εργοστασιακό σωματείο!

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να υπήρξε μια μικρή ανησυχία στους κύκλους των εργαζομένων όταν έγινε η ανακοίνωση της εξαγοράς. Αυτοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας έλεγαν ότι οι ιδιοκτήτες της BETA CAE και της Cadence τους ενημέρωσαν πως η εργασία συνεχίζεται χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, δεν τίθεται θέμα απολύσεων, ίσα ίσα θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Ανήσυχοι ήταν όσοι ήταν κοντά στη σύνταξη, έχουν κάποιο δάνειο ή είναι οικογενειάρχες.

Αυτό που αντιλήφθηκαν οι εργαζόμενοι από την ενημέρωση που τους έγινε είναι πως όλες οι συμφωνίες είναι απολύτως ενεργές, η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς οικονομικά όσο και σε επίπεδο προσωπικού σε διπλάσιο ποσοστό από τους ανταγωνιστές της και ότι οι μέτοχοι δεν ήθελαν να πουλήσουν παρά την ιλιγγιώδη προσφορά.

Αυτό όμως που μέτρησε στην τελική απόφαση ήταν το γεγονός πως οι ανταγωνιστές της εταιρείας διαθέτουν τεράστια κεφάλαια, πράγμα που τους επιτρέπει να εξαγοράζουν άμεσα άλλες εταιρείες και να εντάσσουν στα προγράμματά τους τεχνολογίες που εμάς εδώ στην Ελλάδα θα μας έπαιρνε χρόνια να τις αναπτύξουμε. Υπό τον κίνδυνο η εταιρεία να χαθεί εξαιτίας αυτού του άνισου ανταγωνισμού ελήφθη η απόφαση για την πώληση.

Σήμερα οι εργαζόμενοι ανησυχούν κυρίως «μήπως χαθεί η χαρά τού να δουλεύεις σε μια εταιρεία που φτιάχτηκε από μηχανικούς, συνέχιζε να διοικείται από μηχανικούς χωρίς ενδιάμεσους μάνατζερ άσχετους με το αντικείμενο». Σκέφτονται ακόμη «μήπως χαθούν παροχές όπως πλήρη γεύματα (πρωινό και μεσημεριανό), δωρεάν μετακίνηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας με μισθωμένα λεωφορεία».

Κύκλοι του επιχειρηματικού κόσμου έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η πώληση της BETA CAE θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις εξαγορών όπως της ESI group από την Keysight και της Ansys από τη Synopsis που δημιούργησαν δυο «τέρατα» του καπιταλιστικού συστήματος και οι οποίες μαζί με τις Altair, Dassault, Siemens και Hexagon έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν αγώνα εξαγορών μικρότερων εταιρειών προκειμένου να αποκτήσουν έτοιμη προς χρήση τεχνολογία.

πηγή : efsyn.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.