«Αγαπούλες, τα λεφτά μου πίσω»: Το πριμ των 100.000 ευρώ του Big Mac στο ματς με τον ΠΑΟ, θα γινόταν εύκολα ταινία στο Netflix

Μάκης Ψωμιάδης

Είναι να απορεί κανείς πως δεν έχει γραφτεί μέχρι στιγμής κάποιο βιβλίο για τα έργα και τις μέρες του Μάκη Ψωμιάδη. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί κανείς με το σύνολο της ζωής του «Μάκαρου» για να γράψει ένα ογκωδέστατο βιβλίο. Αρκεί να ασχοληθεί μόνο με μια πτυχή της.

Αυτή της ενασχόλησής του με τον αθλητικό χώρο: ο Μάκης Ψωμιάδης ως αθλητικός παράγοντας είναι μια μυθιστορηματική φιγούρα, τα γεγονότα που κατά καιρούς έχουν συνοδεύσει την παρουσία του στην διοίκηση ομάδων μοιάζουν με πραγματικούς αστικούς μύθους.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Οι περισσότεροι θυμούνται τα τρελά και παλαβά πράγματα που έχουν γίνει στην μπασκετική και κυρίως την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, τις οποίες είχε διοικήσει με απόσταση περίπου 12 χρόνων. Όμως και το κεφάλαιο της ΑΕΚ είναι λιγάκι περιοριστικό ως προς τα κατορθώματά του. Διότι ο Ψωμιάδης έχει υπάρξει ισχυρός άντρας και στον Εθνικό, τον Ακράτητο και την Καβάλα. Ειδικά, την εποχή που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο της τελευταίας έγιναν απίστευτα πράγματα.

Ο Ψωμιάδης ανέλαβε την Καβάλα το καλοκαίρι του 2006 όταν εκείνη αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική, τα χρέη την έπνιγαν και η πιθανότητα να διαλυθεί εντελώς ως ΠΑΕ ήταν ορατή. Ο Ψωμιάδης την μετονόμασε σε Νέα Καβάλα, έσβησε όλα τα χρέη της, έφερε έναν σκασμό παίκτες από το εξωτερικό και τελικά, μόλις στην πρώτη του σεζόν την κράτησε πανεύκολα στην Β’ Εθνική. Μια χρονιά αργότερα, ήρθε και η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα και την σεζόν 2009-2010, η νεοφώτιστη Καβάλα όχι απλά δεν κινδύνευσε με εκ νέου υποβιβασμό αλλά βρέθηκε να κυνηγάει ακόμα και την έξοδό της στην Ευρώπη!

Οι κόντρες του Ψωμιάδη με τον Δήμο Καβάλας και οι κατηγορίες για οφειλές τεράστιου ύψους όσον αφορά τη χρήση του γηπέδου -διάφοροι κακοήθεις λένε πως από ένα σημείο και μετά είχε σταματήσει να πληρώνει τα νοίκια του γηπέδου στον Δήμο με το «έτσι θέλω» αλλά δεν υιοθετούμε- έδιναν και έπαιρναν αλλά ήταν τόσο εντυπωσιακή η πορεία της ομάδας που οι οπαδοί της κάλυπταν με τις πανηγυρικές φωνές τους κάθε διαμάχη μέσα στην πόλη αναφορικά με τον Ψωμιάδη.

Ο ίδιος μάλιστα, κατάφερνε να κρατάει «ζεστούς» τους παίκτες με το να τους υπόσχεται διαρκώς έξτρα πριμ για τις επιτυχίες τους. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία για το εκτός έδρας παιχνίδι της Καβάλας με τον Παναθηναϊκό και το πριμ που θύμιζε προφητεία του Γέροντα Παϊσιου: Θα το πάρετε, αλλά θα είναι σαν να μην το πήρατε. Γιατί; Θα καταλάβετε στη συνέχεια…

«Αγαπούλες, τα λεφτά μου πίσω»: Το πριμ των 100.000 ευρώ του Big Mac στο ματς με τον ΠΑΟ, θα γινόταν εύκολα ταινία στο Netflix

Οι «πράσινοι» ήταν πρωτοπόροι τότε (και τελικά πήραν το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά) και υποδεχόντουσαν την Καβάλα για την 22η αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός ήταν αχτύπητος μέσα στο ΟΑΚΑ εκείνη τη σεζόν, η τριπλέτα των Σισέ, Λέτο και Κατσουράνη έκανε παπάδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο κόντρα σε ομάδες του βεληνεκούς της Καβάλας. Πριν το ματς, ο Ψωμιάδης μπήκε στα αποδυτήρια των παικτών της Καβάλας με το χαρακτηριστικό πούρο του στο στόμα και υποσχέθηκε στις «αγαπούλες του», όπως αποκαλούσε σχεδόν όλο τον κόσμο, ένα πριμ 100.000 ευρώ σε περίπτωση που κάνουν την έκπληξη και φύγουν νικητές από το ΟΑΚΑ.

Η Καβάλα έκανε ένα φανταστικό παιχνίδι και με δυο γκολ του (παικταρά) Έμπι Σμόλαρεκ στο 68′ και το 85′, οι φιλοξενούμενοι νίκησαν με 0-2. Στο πούλμαν της επιστροφής, οι παίκτες ξεκίνησαν εν μέσω πανηγυρισμών να μοιράζουν τα 100.000 ευρώ που τελικά, προς έκπληξη όλων, ο Ψωμιάδης έδωσε άμεσα!

Η περιγραφή του Γκρεγκ Μουρ, του Αυστραλού στόπερ που έπαιζε εκείνη τη σεζόν στην Καβάλα, είναι όλα τα λεφτά: «Έζησα πολλά πράγματα για πρώτη φορά που δεν είχα βιώσει. Τον πρόεδρο να μπαίνει, να καπνίζει ένα πούρο και να γράφει ένα μπόνους 100.000 ευρώ αν νικήσουμε τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας. Κερδίσαμε αυτό το παιχνίδι και στο πούλμαν της επιστροφής όλα τα παιδιά ήταν στο πίσω μέρος και μοίραζαν τα χρήματα. Όταν ήρθαν σε μένα, είπα όχι, όχι, όχι, έχω συμβόλαιο, δεν θέλω πριμ».

Ο Μουρ κάτι ήξερε που αρνήθηκε το πριμ. Είχε ψυχολογήσει άψογα τον Ψωμιάδη όπως φαίνεται. Τρεις αγωνιστικές αργότερα και ενώ η Καβάλα είχε πετύχει άλλες δυο σερί νίκες, η ομάδα του Ψωμιάδη υποδεχόταν τον Άρη στην έδρα της. Αν η Καβάλα νικούσε ανέβαινε στην 5η θέση αφήνοντας στην 6η τον Άρη και πλέον βρισκόταν για τα καλά σε τροχιά ευρωπαϊκής εξόδου. Ο Μακάρος περίμενε πως και πως τη μεγάλη νίκη αλλά αυτή δεν ήρθε: ο Άρης έφυγε με το ισόπαλο 1-1 από την Καβάλα, την άφησε έκτη και μετά… ποιος είδε τον Μάκαρο και δεν τον φοβήθηκε.

Τα 100.000 ευρώ που είχαν πάρει οι παίκτες πριν από τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού έπρεπε να επιστραφούν στην τσέπη του μεγαλομετόχου, όπως αυτός τους ανακοίνωσε εξοργισμένος στα αποδυτήρια μετά το ματς. Φυσικά, όλοι οι παίκτες της Καβάλας υπάκουσαν: ούτε για αστείο δεν θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί κάτι τέτοιο στον Ψωμιάδη. «Γι ‘αυτό και δεν πήρα τα χρήματα», εξηγεί γελώντας ο Μουρ, ο οποίος είναι απλά ένα όνομα στην τεράστια λίστα ξένων παικτών που συνεργάστηκαν με τον Ψωμιάδη και άλλαξε λιγάκι η οπτική τους για τον επαγγελματικό αθλητισμό…

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.