Όταν η βενζίνη τρομάζει, το ποδήλατο γίνεται ξανά μόδα

Η Μέση Ανατολή φλέγεται και οι αγορές αντιδρούν νευρικά. Το νέο γεωπολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην περιοχή δεν μένει, όπως πάντα, στα δελτία ειδήσεων. Φτάνει κατευθείαν στην τσέπη του πολίτη. Και αυτή τη φορά, με τον πιο απλό και καθημερινό τρόπο: στο πρατήριο.

Η τιμή της βενζίνης παίρνει την ανηφόρα – και μάλιστα με ρυθμούς που θυμίζουν άλλες, πιο δύσκολες εποχές. Οι οδηγοί κοιτούν τις αντλίες και… ξανασκέφτονται τις μετακινήσεις τους. Όχι από επιλογή. Από ανάγκη.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Και κάπου εδώ, μέσα σε αυτό το σκηνικό πίεσης και αβεβαιότητας, ένα παλιό «trend» επιστρέφει δυναμικά.

Το ποδήλατο.

Όχι ως lifestyle. Αλλά ως λύση.

Μετά την περίοδο του Covid, όπου το ποδήλατο έγινε σύμβολο ελευθερίας, άσκησης και αποσυμφόρησης της πόλης, φαίνεται πως ετοιμάζεται για ένα δεύτερο – ίσως πιο ουσιαστικό – come back. Τότε ήταν η ανάγκη για απόσταση. Τώρα είναι η ανάγκη για επιβίωση.

Ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, η εικόνα είναι ξεκάθαρη: περισσότεροι ποδηλάτες, λιγότερα αυτοκίνητα, μια διαφορετική καθημερινότητα που χτίζεται σιωπηλά. Και στην Ελλάδα; Μπορεί να μην έχουμε ακόμα τις υποδομές που απαιτούνται, αλλά η σκέψη έχει μπει για τα καλά στο μυαλό του κόσμου.

«Μήπως να πάρω ποδήλατο;»

Μια ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά.

Γιατί όταν το ρεζερβουάρ γίνεται πολυτέλεια, οι εναλλακτικές παύουν να είναι… εναλλακτικές. Γίνονται μονόδρομος.

Το ποδήλατο δεν χρειάζεται καύσιμα. Δεν επηρεάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις. Δεν έχει αυξομειώσεις τιμών. Είναι εκεί. Απλό, οικονομικό, άμεσο.

Και κυρίως… επίκαιρο όσο ποτέ.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί η καθημερινότητα του κόσμου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Και αν τελικά, μέσα από μια κρίση, γεννιέται – ξανά – μια συνήθεια που ήρθε για να μείνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ