Υπερτουρισμός

Ο υπερτουρισμός θεωρείται σήμερα τεράστιο πρόβλημα, αφού αρκετές χώρες και πόλεις του κόσμου -ανάμεσά τους η Αθήνα και κάποια ελληνικά νησιά- υποδέχονται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό τουριστών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στις υποδομές των τουριστικών περιοχών αλλά και μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων που αντιδρούν και υπάρχουν εντάσεις και διαμάχες με τους τουρίστες, αφού οι κάτοικοι -λανθασμένα- θεωρούν τους τουρίστες υπεύθυνους και όχι τις κρατικές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ώστε η κάθε πόλη και το κάθε νησί να υποδέχεται έναν ορισμένο αριθμό τουριστών, που δεν θα διαταράσσει τις ζωές των μόνιμων κατοίκων και τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων.

Υπάρχει αυτή η βλακώδης εντύπωση πως όλα θα ρυθμιστούν από τη λειτουργία της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι οι υποδομές πόλεων και νησιών να στενάζουν και να καταρρέουν, η λειψυδρία να μετατρέπεται σε τεράστιο πρόβλημα, οι τουριστικές περιοχές να γίνονται πανάκριβες σε όλα τα αγαθά και οι μόνιμοι κάτοικοι να μην μπορούν να βρουν σπίτια να μείνουν.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Οι τουρίστες είναι οι νέοι …μετανάστες και πρόσφυγες. Και όπως κάποιοι ανέλαβαν να διώξουν τους μετανάστες, δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξεκινήσουν οι επιθέσεις στους τουρίστες. Αν και μάλλον έχουν έχουν ήδη ξεκινήσει οι επιθέσεις στους τουρίστες από κατοίκους.

Όπως λένε στους πρόσφυγες “Γιατί δεν μείνατε στη χώρα σας να πολεμήσετε;”, θα λένε στους τουρίστες “Γιατί δεν μένετε στη χώρα σας να κάνετε τουρισμό εκεί;”.

Είναι εγκληματικό από τη μεριά των κρατικών αρχών να αφήνουν τους κατοίκους να τα “βρουν” με τους τουρίστες. Θυμάστε τον κοινωνικό αυτοματισμό, επί ημερών Κώστα Σημίτη, όπου η μια κοινωνική ομάδα στρέφεται κατά της άλλης κοινωνικής ομάδας που διεκδικεί κάποια δικαιώματα, και στο τέλος είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες χαμένες; Το ίδιο αλλά με τους τουρίστες αυτή τη φορά.

Βέβαια, υποτίθεται πως ο τουρισμός αποφέρει έσοδα σε χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού τα χρήματα από τον τουρισμό δεν φτάνουν στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, δεν ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες και δεν βελτιώνουν τις υποδομές τους -και είναι και συζητήσιμο πόσα από αυτά τα χρήματα του τουρισμού μένουν ή φτάνουν στην Ελλάδα-, ενώ κανείς δεν σκέφτεται τα δεινά που προκαλεί ο τουρισμός σε περιβάλλον, υποδομές, τοπικές κοινωνίες κλπ., και το πόσο δυναμιτίζει το μέλλον της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης, σκεφτείτε κάποιον που διαβάζει πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι σήμερα ο υπερτουρισμός για τη χώρα του, βλέπει παντού γύρω του τουρίστες, δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, και ο ίδιος δεν έχει την δυνατότητα να πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές. Πόσοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με την Eurostat, ο ένας στους δυο Έλληνες. Ο ένας στους δυο Έλληνες δεν μπορεί να κάνει μια εβδομάδα διακοπών στην ίδια του τη χώρα αλλά θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος που σχεδόν 40 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες μπορούν να κάνουν αυτό που ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει. Γιατί;

Στη Σαντορίνη, η Τοπική Κοινότητα Θήρας ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους της Σαντορίνης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, επειδή το νησί έχει πάρα πολλούς τουρίστες.

Αντί να αντιμετωπίσουν δραστικά το πρόβλημα του υπερτουρισμού -βάζοντας κανόνες στο πόσους τουρίστες μπορεί να δεχτεί η Σαντορίνη- ζητούν από τους κατοίκους, που οι περισσότεροι ζουν από τον τουρισμό, να μείνουν στα σπίτια τους.

Την επόμενη χρονιά, που οι τουρίστες στη Σαντορίνη θα είναι ακόμα περισσότεροι, θα ζητούν και από τους τουρίστες να μένουν στα δωμάτιά τους. Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σαντορίνη. Καλά να περάσετε στις διακοπές σας. (σ.σ. Ο δήμος της Σαντορίνης πρέπει να είναι ο πιο πλούσιος δήμος της χώρας -βάζω μέσα και τα “μαύρα”- αλλά οι δάσκαλοι και οι γιατροί της Σαντορίνης δεν έχουν πού να μείνουν, γιατί ο πιο πλούσιος δήμος της χώρας δεν μπορεί να διαθέσει μερικά σπίτια για να μείνουν οι άνθρωποι που θα διδάξουν τα παιδιά τους και θα φροντίσουν την υγεία τους.)

Πριν από μερικές ημέρες, ο …καλός συνάδελφος, Άρης Πορτοσάλτε, είπε πως οι Έλληνες θα πρέπει να υποχωρούν έναντι των τουριστών και να μην κάνουν διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο -κάτι που ήδη συμβαίνει γατί, όπως ανέφερα παραπάνω, ο ένας στους δυο Έλληνες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές- και κάποιοι εκνευρίστηκαν πολύ με τον Πορτοσάλτε που είπε πως οι Έλληνες δεν χωράμε στην Ελλάδα και πρέπει να δώσουμε χώρο στους τουρίστες.

Κακώς εκνευρίστηκαν και έβριζαν τον Πορτοσάλτε, αφού η Ελλάδα είναι ένα χρεοκοπημένο και υποθηκευμένο προτεκτοράτο, πάνω από 600 χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει ήδη από την Ελλάδα για να κάνουν χώρο στους τουρίστες και μερικές χιλιάδες Έλληνες αυτοκτόνησαν, για να έχουν οι τουρίστες ακόμα λίγο χώρο παραπάνω. Με το Μάτι, τα Τέμπη και τις άλλες τραγωδίες, κάνουμε χώρο για τους τουρίστες. Να βλέπετε την θετική πλευρά των πραγμάτων.

Επίσης, το να θυμώνεις με τον Άρη Πορτοσάλτε και τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ των ολιγαρχών για αυτά που λένε, είναι σαν να έχεις πάει στο θέατρο να δεις το “Λεωφορείον ο Πόθος” και, στη σκηνή του βιασμού, να θυμώνεις με τον ηθοποιό που υποδύεται τον Κοβάλσκι, να σηκώνεσαι πάνω, να τον βρίζεις και να τον πλακώνεις στο ξύλο.

Ηθοποιοί είναι και οι δημοσιογράφοι. Μη τα βάζετε με τους ηθοποιούς-δημοσιογράφους. Βάλτε τα με τα αφεντικά τους. Αλλά, ξέχασα, τα αφεντικά τους είναι οι ιδιοκτήτες των ομάδων σας και τους …αγαπάτε.

(Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, εκτός από τον υπερτουρισμό, είναι η παχυσαρκία· σήμερα ξεκινά στην Ελλάδα η καμπάνια της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι -ο ένας στους οκτώ κατοίκους του πλανήτη- είναι παχύσαρκοι. Οι παχύσαρκοι είναι σήμερα πολύ περισσότεροι από αυτούς που πεινάνε. Σκέψου να μην έχεις να φας και να μαθαίνεις πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη είναι η παχυσαρκία που θεωρείται ασθένεια· αυτό είναι ακόμα χειρότερο από το να μαθαίνεις πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι ο υπερτουρισμός και εσύ να μην μπορείς να κάνεις ούτε μια μέρα διακοπές ούτε στη χώρα σου, που κατακλύζεται από εκατομμύρια τουρίστες. Επίσης, απαγορεύεται να λέμε τη λέξη “χοντρός/ή/ό” γιατί ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί ο παραλογισμός και οι λέξεις προσβάλλουν τους “ευαίσθητους”. Οι άνθρωποι φοβούνται πια τις λέξεις, όχι τις πράξεις. Δεν πειράζει να σκοτώσεις καμιά εκατοστή μαύρους, αλλά απαγορεύεται να τους πεις “νέγρους”. Παράνοια.

Εκτός από την παχυσαρκία και τον υπερτουρισμό, ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι η υπερκατανάλωση. Παλιά, που κατανάλωναν λίγοι, ήταν καλό· τώρα που καταναλώνουν σχεδόν όλοι, είναι κακό. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι εθισμός -και ο υπερτουρισμός εθισμός είναι- και συμβάλλει στο να μην αντιμετωπίσει κάποιος τα πραγματικά του προβλήματα και την χαμηλή του αυτοεκτίμηση. Καταναλώνω, άρα υπάρχω. Βέβαια, σκεφτείτε κι αυτόν που διαβάζει πόσο μεγάλο πρόβλημα για την ανθρωπότητα είναι ο υπερκαταναλωτισμός και ο ίδιος δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα βασικά για να ζήσει και να βγάλει το μήνα. Φυσικά, ως εθισμός, ο υπερκαταναλωτισμός αντιμετωπίζεται από ειδικούς σε κέντρα απεξάρτησης. Υπάρχουν για όλα ειδικοί σήμερα. Σκέφτεσαι πόσοι άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι, αν δεν υπήρχαν οι εθισμοί στα ναρκωτικά, στον τζόγο, στο αλκοόλ, στο φαγητό, στις πιστωτικές κάρτες, στα κινητά κλπ. Το υπέροχο είναι πως -εκτός από τα ναρκωτικά- οι άλλοι εθισμοί διαφημίζονται νόμιμα και με λύσσα. Και, φυσικά, τα κέντρα απεξάρτησης πρέπει να τα έχουν αυτοί που πλασάρουν τα εθιστικά προϊόντα. Τα κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά πρέπει να τα έχουν οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών, τα κέντρα απεξάρτησης από τον τζόγο οι στοιχηματικές εταιρείες και πάει λέγοντας. Παράνοια.

Δέκα εκατομμύρια χάπια Xanax πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα. Το λες και υπερκατανάλωση, ενώ και τα πολλά χάπια παχαίνουν, οπότε η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται και στα Xanax. Να παίρνετε Xanax. Εκτός από τον τουρισμό, να στηρίξουμε και την Pfizer. Άλλωστε, τα Xanax είναι νόμιμα ναρκωτικά. Σκεφτείτε, όμως, κι εμένα που δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου Xanax ή κάποιο άλλο νόμιμο ναρκωτικό. Προσπαθώ να ανατρέψω το σύστημα.)

πηγή: pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.