Ξοδεύουν πολλά, δίνουν γενναία πουρμπουάρ: Οι τουρίστες που φέρνουν τζίρο-ρεκόρ 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2023

Καλώς ήρθε το… δολάριο!

Κάθε προσδοκία αλλά και οποιοδήποτε προηγούμενο ρεκόρ σπάνε οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών την φετινή περίοδο στην Ελλάδα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να καταγράφουν τζίρο που αγγίζει το 1,5 δις ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και για τις αγορές πολυτελών (κυρίως) κατοικιών.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η γνωστή ατάκα από την περίοδο του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «καλώς ήρθε το δολάριο» φαίνεται ότι επανέρχεται και μάλιστα δυναμικά. Αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού που φανερώνουν ότι οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν πλέον έναν από τα βασικά «θεμέλια» του τουρισμού μας.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το 2023 –που δεν έχει καν ολοκληρωθεί ακόμη- ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τις αφίξεις να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές της περσινής χρονιάς, ενώ δεν συγκρίνονται ούτε καν με την σεζόν-ορόσημο του 2019.

Μέχρι και το τέλος Ιουλίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφεται αύξηση της τάξης του 67% στις αφίξεις, είτε με απευθείας πτήσης είτε με ενδιάμεσους σταθμούς (π.χ Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίς κτλ) κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 650.000 επιβάτες. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια, με τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ήδη να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την επέκταση των δρομολογίων τους. Η American Airlines θα εκτελεί πτήσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και θα τις εκκινήσει ξανά τον Μάρτιο του 2024 αντί του Μαΐου, η Delta θα τις διακόψει μόνο για 2 μήνες (από μέσα Ιανουαρίου μέχρι αρχές Μαρτίου), ενώ η United θα διατηρήσει τις πτήσεις από και προς Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον για επιπλέον χρονικά διάστημα.

Ξοδεύουν πολλά, δίνουν γενναία πουρμπουάρ: Οι τουρίστες που φέρνουν τζίρο-ρεκόρ 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2023

Παράλληλα γίνονται ήδη συζητήσεις προκειμένου να μπει στον «χάρτη» και η Θεσσαλονίκη, με τους ανθρώπους της αγοράς ωστόσο να θεωρούν ότι οι συνθήκες ώστε να συμβεί αυτό αναμένεται να ωριμάσουν μετά από 2 με 3 χρόνια.

Τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω καθώς οι τουριστικές εισπράξεις μόνο του α’ εξαμήνου (δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο και πολύ πριν την κορύφωση της σεζόν) από επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανέρχονται στα 523 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 32% έναντι του προηγούμενου υψηλού των 397 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2019 και κατά 55% σε σχέση με τα 337 εκατ. ευρώ α’ εξαμήνου του 2022.

Τα συνολικά στοιχεία για την τρέχουσα σεζόν που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη κάνουν λόγο για συνολικό τζίρο που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 1,5 δις ευρώ, ξεπερνώντας σημαντικά (κατά περίπου 300 εκατομμύρια) τα 1,2 δις που σημειώθηκαν τόσο το 2019 όσο και το 2022. Παράλληλα τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το μερίδιο των Αμερικανών ανέρχεται σε 7% επί του συνόλου των τουριστικών εσόδων του 2022, νούμερο πους τους φέρνει στην 4η θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από  μετά τη Γερμανία (18,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (18,1%) και τη Γαλλία (7,4%).

Ωστόσο εκεί που οι Αμερικανοί επισκέπτες υπερέχουν ξεκάθαρα είναι η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη η οποία διαμορφώθηκε το 2022 στα 1.102 ευρώ, αυξημένη κατά 9,3% έναντι του 2019. Μάλιστα το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο των τουριστών στην Ελλάδα (620 ευρώ), γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι είναι… ιδιαίτερα ανοιχτοχέρηδες στις δαπάνες που πραγματοποιούν κατά την διάρκεια των διακοπών τους! Αντίστοιχα, η Μέση Δαπάνη Διανυκτέρευσης για τους πολίτες των ΗΠΑ φτάνει τα 98,7 ευρώ αντί 79,5 ευρώ του γενικότερου μέσου όρου.

Ξοδεύουν πολλά, δίνουν γενναία πουρμπουάρ: Οι τουρίστες που φέρνουν τζίρο-ρεκόρ 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2023

Επιπλέον οι Αμερικανοί στηρίζουν και με άλλον τρόπο την εγχώρια οικονομία καθώς ιδιαίτερα αυξημένο τα τελευταία χρόνια είναι το ενδιαφέρον τους και για την αγορά μόνιμων (πολυτελών κατά κύριο λόγο) κατοικιών. Με βάση τα στοιχεία από γνωστά εξειδικευμένα site αυτή την στιγμή οι πολίτες των ΗΠΑ είναι στην 3η θέση της λίστας, είτε πρόκειται για εξωτικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές είτε για διαμερίσματα στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.