Ξεπέρασαν τα μπουζούκια: Στα θρυλικά «Αναψυκτήρια» που αποθέωσε ο Χάρρυ Κλυν επιτρέπονταν τα πάντα εκτός απ’ το αλκοόλ (Pics)

Μια ξεχασμένη στις μέρες μας κουλτούρα, που δημιούργησε ο Αττίκ και «αποθέωσε» ο Χάρρυ Κλυν.

H ετυμολογία της λέξης προσδιορίζει προφανώς τον τόπο όπου σερβίρονται αναψυκτικά. Κατ’ ουσίαν όμως, όταν οι Έλληνες έλεγαν πάμε «Αναψυκτήριο» υποδήλωναν κάτι πολύ περισσότερο από την ανάγκη τους να δροσιστούν.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Επρόκειτο για μια απόλυτα ελληνική πατέντα διασκέδασης, προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας και στην ψυχαγωγική ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της. Ήταν ο πιο διαδεδομένος (μαζικός) θερινός τρόπος διασκέδασης για περίπου μισό αιώνα. Για πολλούς νοσταλγούς του αποτελεί έως και σήμερα το μοναδικό γνήσιο είδος «λαϊκής ψυχαγωγίας» – απευθυνόμενο σε όλα τα βαλάντια.

Το προσφερόμενο ψυχαγωγικό θέαμα στο χώρο των αναψυκτηρίων έχει τις καταβολές του στο γαλλικό «βαριετέ». Παραπέμπει σε θεατρική παράσταση με ποικιλία θεαμάτων, τραγούδι, χορό, στοιχεία από προγράμματα καμπαρέ, μίμους, κλόουν και ταχυδακτυλουργούς.

Πρωτεργάτης και εμπνευστής του ήταν ο σπουδαίος Αττίκ, κατά κόσμον Κλέων Τριανταφύλλου. Πολλά χρόνια αργότερα ο Χάρρυ Κλυν έγραψε τη δική του ιστορία σε αυτό το ιδιόρρυθμο είδος, δίνοντας, με το εκρηκτικό ταλέντο του, άλλη διάσταση στην έννοια «one man show».

Ξεπέρασαν τα μπουζούκια: Στα θρυλικά «Αναψυκτήρια» που αποθέωσε ο Χάρρυ Κλυν επιτρέπονταν τα πάντα εκτός απ' το αλκοόλ (Pics)

Όσοι έζησαν τα αναψυκτήρια έχουν να λένε ότι η διαδραστικότητα που αναπτυσσόταν ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό έφτανε σε άλλο επίπεδο την ψυχαγωγία. Καθώς και ότι το αλκοόλ ήταν περιττό για να «ανάψει» το κέφι, από τη στιγμή που σε αυτούς τους χώρους διατίθεντο για πολλά χρόνια μόνο αναψυκτικά.

Το 1931 ο Αττίκ ίδρυσε την περίφημη καλλιτεχνική ομάδα «Μάντρα», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε υπαίθριο θέατρο της οδού Μεθώνης. Συνεργάτες του ήταν οι Μίμης Ευαγγελίδης, Αντώνης Βώττης και Παντελής Χορν.

Η ομάδα αυτή παρουσιαζόταν τα καλοκαίρια στην Αθήνα και τον χειμώνα περιόδευε στην επαρχεία. Για πολλά χρόνια το πρόγραμμα της Μάνδρας παρουσιαζόταν στο θερινό θέατρο «Δελφοί» στην οδό Αχαρνών και Ηπείρου.

Ξεπέρασαν τα μπουζούκια: Στα θρυλικά «Αναψυκτήρια» που αποθέωσε ο Χάρρυ Κλυν επιτρέπονταν τα πάντα εκτός απ' το αλκοόλ (Pics)

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.