Τσιόδρας-Χαρδαλιάς προ των πυλών

Σωτήριος Τσιόδρα - Νίκος Χαρδαλιάς

Έντονη είναι η ανησυχία στα κυβερνητικά κλιμάκια όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων και τον εφησυχασμό απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ εξετάζεται η καθημερινή επιστροφή των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ. 

Την ίδια ώρα, η απόβαση των Βρετανών στα ελληνικά νησιά έχει ξεκινήσει από χθες Τετάρτη, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ δειγματοληπτικοί έλεγχοι εφαρμόζονται σε όσους καταφθάνουν στα αεροδρόμια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα Πέμπτη, είναι προγραμματισμένες επτά πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Αγγλία, ενώ σε Ζάκυνθο, Ρόδο και Ηράκλειο ετοιμάζονται να δεχτούν αεροπορικές πτήσεις από διάφορα αεροδρόμια της Βρετανίας.

Εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, ενώ οι λοιμωξιολόγοι του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη εισηγηθεί για υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ νέου σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. 

Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων. Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Ήδη σε Βρετανία, Καναδά, Γαλλία και Ισπανία η χρήση μάσκας τέθηκε υποχρεωτική εκ νέου σε εμπορικά κέντρα και γενικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. 

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες απλώς γνωμοδοτούν, ενώ τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους σε όλους τους χώρους, τόσο ανοιχτούς όσο και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» διευκρίνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε μάλιστα δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Προμαχώνας: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος

Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται  ήδη από χθες, Τετάρτη, να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την περίληψη της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε και αφορά  περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. 

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

-zougla.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.