Το Greek House στο Νταβός, οι μπελάδες του Ερντογάν και η επιστροφή του Τζορτζ Τσούνη στις ΗΠΑ

*** Το Greek House στο φετινό φόρουμ του Νταβός, τελικά, θα στηθεί. Αν και στο παρά πέντε, φαίνεται να έγιναν κάποιες δεύτερες σκέψεις, σχετικά με τη χρησιμότητά του, από τη στιγμή που οι συμμετοχές στη διοργάνωση θα είναι μάλλον περιορισμένες.

^^^ Μα Νταβός το καλοκαίρι; Ποιος θα πάει; Τελικώς, όμως, θα πάνε αρκετοί ή μάλλον τόσοι ώστε να δικαιολογείται το House, το οποίο και θα λειτουργήσει. Μάλιστα, από την πλευρά όσων το οργανώνουν, υποστηρίζεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ραντεβού με τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

### Ερώτηση: Θα δώσει, τελικά, το παρόν εκεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός; Γιατί, κάτι το ταξίδι στις ΗΠΑ, που στο μεταξύ προέκυψε, κάτι οι άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις του, μου λένε ότι θέτουν εν αμφιβόλω τη φετινή του συμμετοχή. Αν και θέλει πολύ να πάει.

*** Κουφέτα ετοιμάζονται να φάνε στο Μέγαρο Μαξίμου. Δύο από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Κύρα Κάπη και ο Χρήστος Ζωγράφος, θα παντρευτούν το καλοκαίρι στην Τζια. Γνωρίστηκαν στον εργασιακό τους χώρο, ερωτεύτηκαν, παντρεύονται. Τα προσκλητήρια άρχισαν να στέλνονται.

*** Αν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν λύσει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του και κατ’ επέκταση οι συμπατριώτες τους, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Όσες «μικρομέγαλες» γεωπολιτικές πρωτοβουλίες κι αν αναλάβει. Για τον απλό λόγο ότι «δεν γεμίζουν το πιάτο».

^^^ Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, που γίνονται απέναντι, σχεδόν το 80% του πληθυσμού θεωρεί ότι η τσέπη του πάσχει. Και ο Ερντογάν κάτι πρέπει να κάνει άμεσα, γιατί οι εκλογές είναι σε λιγότερο από έναν χρόνο.

### Ωστόσο, δεν έχει και πολλά περιθώρια. Με τον πραγματικό πληθωρισμό να «τρέχει» πάνω από το 70%, τι άλλο μπορεί να κάνει δηλαδή; Μέχρι και τα σέβη του στον μισητό εχθρό του, τον πρίγκιπα – διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας υπέβαλε, για να πάρει καμία βοήθεια…

ΥΓ: Ο Ερντογάν δέχθηκε μεγάλη επίθεση για αυτήν την κίνηση, από την αντιπολίτευση. Και μπορεί να αποδειχθεί σε κόλαφο, από τη στιγμή που ο πρίγκιπας αποφάσισε να επισκεφθεί την Αθήνα!

*** Ποια θα είναι η πρώτη μεγάλη αποστολή που θα αναλάβει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα; Να «συνοδεύσει» τον έλληνα πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Για την ακρίβεια, δεν θα πάνε μαζί, αλλά ο Τσούνης θα προηγηθεί. Ωστόσο, θα τον υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο και θα τον συνοδεύσει στα ενδότερα του Οβάλ Γραφείου, όπου θα γίνει η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

^^^ Όπερ σημαίνει ότι ο νέος αμπάσαντορ, πριν καλά – καλά ανοίξει τις βαλίτσες του, θα πρέπει να τις ξαναφτιάξει, για το ταξίδι τις ΗΠΑ.

### Ιδανικότερο βάπτισμα διπλωματικού πυρός, πάντως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Τυχερός.

*** Ακριβώς σε μια εβδομάδα από σήμερα, αναμένεται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Μερσίνας το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία. Έρχεται από τη Νότιο Κορέα, απ’ όπου και το πήρε και θα έχει ως προορισμό του αρχικά ένα ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα υποστεί κάποιες αναγκαίες μετατροπές, πριν αναλάβει την πρώτη αποστολή του.

*** Πού; Πιθανότατα στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί όπου οι τούρκοι θεωρούν ότι βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια «μεγάλη φλέβα αερίου».

### Για την ιστορία, το πλοίο θα πάρει το όνομα του σουλτάνου που νίκησε τους Βυζαντινούς στη μάχη του Ματζικέρτ. Τα γνωστά «κωλύματα» της Άγκυρας, δηλαδή. Το πλοίο, πάντως, είναι σύγχρονο και είναι το πέμπτο της κατηγορίας του, που πλέει αυτή τη στιγμή στις θάλασσες.

-powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.