Το δεκάλογο του tsipas blog στον έρωτα

Όσο υπάρχει ο άνθρωπος θα παίζει το ζευγάρωμα του άνδρα με την γυναίκα. Και πάντα, στους αιώνες των αιώνων, θα γεννιέται και θα διατηρείται πρόβλημα στη σχέση τους. Πρόβλημα άλυτο. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Πριν δοθεί η απάντηση στο ”Γιατί”, προηγείται η ανάγκη να καταφέρει ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει την… πραγματικότητα. Το γεγονός. Το δεδομένο σε κάθε σχέση ανθρώπου με άνθρωπο, ιδιαίτερα στην ερωτική σχέση. Ότι στην ατζέντα κάθε σχέσης, κάθε συμφωνίας. το πρόβλημα θα είναι παρόν.

Οι κοινωνίες, και βέβαια οι θρησκείες, αρνούνται την αλήθεια. Δεν τους συμφέρει να πουν την αλήθεια. Την ωμή αλήθεια. Γιατί οι άνθρωποι στα όποια νταραβέρια τους επιτρέπουν να κάνουν παιχνίδι οι δαίμονες. Όσοι φιλόσοφοι, επιστήμονες, κοινωνιολόγοι προσπαθούν να πλησιάσουν την αλήθεια, στο τι πραγματικά συμβαίνει όταν δύο άτομα ζευγαρώνουν, επιτόπου αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι είναι αιρετικοί, καταραμένοι, περιθωριακοί, αχτιβιστές, τρελαμένοι κ.α. τέτοια περίεργα τους χρεώνουν. 

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Να φυλακιστεί η αλήθεια. Απαγορεύεται η αλήθεια. Με το απόκρυφο αιτιολογικό ότι δεν είναι δυνατόν να κτιστεί κοινωνία όταν βγαίνει μπροστά η αλήθεια στην ερωτική, αλλά και στη συζυγική ζωή δύο ανθρώπων. Να, λοιπόν, γιατί στις ανθρώπινες σχέσεις συνεχίζεται το ψέμα, η υποκρισία, η απιστία, η δυστυχία, η δολιότητα, η ατιμία.

Και όλα αυτά γιατί; Ο άνθρωπος και δεν γνωρίζει και από τη φύση του είναι ανίκανος να παίξει με ανοικτά χαρτιά όταν αποφασίσει να συνδεθεί μ’ άλλον. Να γκομενιαστεί. Να ερωτευθεί. Να συζήσει.

Ρίχνουμε σήμερα μια μικρή και σύντομη ματιά στις πρώτες σελίδες του Ευαγγελίου του Τσίπας Μπλοκ, συγκεκριμένα στο κεφάλαιο “Καψούρα”. Έχω κάψα για τον άλλον. Γουστάρω, ρε. Λοιπόν. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, όταν επιθυμεί επαφή ή σχέση, είναι ότι ο άλλος, η άλλη έχει ένα χαρακτήρα. Η θωριά, η ομορφιά, η συμπεριφορά, αυτά είναι το περιτύλιγμα. Τη σχέση, τελικά, την ορίζει ο χαρακτήρας των δυο πλευρών. Χαρακτήρας εννοούμε ό,τι είναι χαραγμένο στον καθέναν. Χαραγμένο στη ψυχή του, στη σκέψη του, στην καρδιά του. Ας δούμε το πράμα από την πλευρά του άνδρα, και με το μπαρδόν, κυρίες μου. Λοιπόν. Να μη σ’ ενδιαφέρει, κύριε άντρα, ο χαρακτήρας της! Ξεκινάς από τούτη την ακλόνητη πλατφόρμα, και ποτέ δεν την αγνοείς. Όταν σε μια σχέση αρχίζουν να παίζουν οι χαρακτήρες, αυτό που είναι χαραγμένο στον καθένα όπως είπαμε, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να περπατήσει το χωριό. Με τίποτα. Η μεγαλύτερη μπλόφα της αιωνιότητας είναι αυτό που ακούς ”Δεν ταιριάζουνε…” ή ”Ταιριάζουνε…”. Θα πάει καλά ο δεσμός τους, ο γάμος τους διότι κολλάνε οι δυο τους, διότι δεν κολλάνε, όμως ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι πέη μπλου.

Να το πω αλλοιώς. Χαμένος από χέρι, δηλαδή θα απογοητευτεί- ακόμα και μέχρι τα όρια της δυστυχίας- εκείνος ο οποίος θα επενδύσει αισθηματικά σε μια σχέση αλλοτριώνοντας τον δικό του εαυτό, προσαρμόζοντάς τον στα όποια χούγια της άλλης πλευράς. Τι νόημα, ρε, έχει μια σχέση αν κάποιος δεν είναι αυτός που ήταν πριν; Όταν αρνείται τη ψυχή του, το Εγώ του. Όταν συμβιβάζεται προκειμένου να ταιριάξει με το… ταίρι του. Το αυτό ισχύει και για την γυναίκα. Γιατί να μακιγιάρει την προσωπικότητα της, να την αποκρύψει, να την σουλουπώσει σε μια σχέση, όταν αυτή η σχέση μπορεί να λειτουργήσει, να μεγαλουργήσει χωρίς να μπει στο παιχνίδι ο χαρακτήρας του καθενός. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ποιο; Να μην κρατάει ο καθένας για πάρτη του το χαρακτήρα του, τον ψυχισμό του, και να αποζητάει αυτοκτονικά να τα μπερδέψει με τα εσώψυχα του αλλουνού. Το κάνει, όμως! Από εγωισμό!!! Για να επιβάλει το δικό Εγώ στον άλλον. 

Το είπαν Άτομο, κάτι ήξεραν περισσότερο. Άτομο, δηλαδή δεν τέμνεται. Δεν χωράει μέσα τίποτα άλλο. Άτομο είναι ο άνθρωπος, μην επιχειρείς να εισχωρήσεις στα βάθη και τα ερέβη του άλλου. Έλα όπως είσαι. Μου φθάνει το απ’ έξω, θα σκοτωθούμε, θα χάσουμε τη μπάλα, αν βγάλουμε τα μέσα μας, τα οποία στο φινάλε δεν τα ξέρουμε και οι ίδιοι τι σόι είναι. Θα μπούμε σε μια αέναη διαδικασία φθοράς όση “κατανόηση” έχουμε, και τελικά θα σκοράρουμε μια τρύπα στο νερό.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.