Στην εποχή του ψεύδους μήπως να λέγαμε και καμιά αλήθεια;

Ο Σωτήρης Γεωργίου, όπως πάντα «αιρετικά διεισδυτικός», εμβαθύνει σε κάτι που αναφέρθηκαν πολλοί και αφορά την κανονικοποίηση των fake news.

Γράφει στο ecogreennet.gr :

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πρωταπριλιά είχαμε πρόσφατα και καλό μήνα να έχουμε με υγεία και…υγεία! Πάντα τέτοια ημέρα φυλάγεσαι γιατί έχει καθιερωθεί να λες και ένα ψέμα. Θυμάμαι από τις παλιές εποχές που ήμουν σε εφημερίδες και στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ να σκεφτόμαστε τι θα πούμε. Είχαμε βγάλει θυμάμαι και …αποκλειστικά ότι έρχονται αστέρες του ΝΒΑ στους αιωνίους του μπάσκετ με τρελά λεφτά.

Αυτά όμως,  ήταν ένας ωραίος χαβαλές που λέμε, ένα ωραίο αστείο που ψιλοπερίμενες. Μίλαγες με φίλους και άκουγες χοντροκομμένα ψέματα πρωταπριλιάς για τα θέματα των ερωτικών σχέσεων κτλ. Και κάπου πιο μετά πολλά ΜΜΕ το παράκαναν και στο τέλος μπερδευόσουν. Άλλωστε αρκετοί επέλεγαν και μακάβριες αναφορές. Προσωπικά δεν μου άρεσε και δεν μου αρέσει όλο αυτό το στόρι. Χωρίς λόγο.

Πάμε όμως στην θλιβερή πραγματικότητα που δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινή… Αρκετοί δημοσίευσαν ευφάνταστα ποστ ένεκα πρωταπριλιάς, που στην ουσία ξεμπροστιάζουν τη σημερινή κοινωνία που κυριαρχεί το ψέμα. Από τα επαγγελματικά ψέματα πολλών πολιτικών που δεν λένε ψέματα αλλά μιλάνε έξυπνα και δεν πιάνεις το νόημα ,μέχρι τα καθημερινά, μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα. Αλήθεια, ανήκετε σε αυτούς που δεν πιστεύουν, ότι έχουμε φτάσει στην εποχή που είχε προβλέψει ο μεγάλος συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος προφήτευε μια κοινωνία ψεύδους που το να λες την αλήθεια θα είναι επαναστατική πράξη; Πλησιάζουμε φίλοι μου. Τα έχω πει επίσης χρόνια πριν μιλώντας για την κατάρρευση των κοινωνιών.

Αλήθεια πιστεύετε ότι ο άνθρωπος που λέει την αλήθεια σήμερα είναι αρεστός; Όχι βέβαια, παρά σε ελάχιστους, στους σοβαρούς και φιλοσοφημένους. Οι άνθρωποι σήμερα έχουν αναπτύξει ένα υπερεγώ και θέλουν να το ταΐζουν συνεχώς με φιλοφρονήσεις του περίγυρου. Χαίρονται ακόμα και αν τους κοροϊδεύεις λέγοντας είσαι ο καλύτερος, ομορφότερος-η-ο κ.ο.κ. Συνεπώς άνθρωποι που θέλουν να ακούνε ότι είναι σε όλα οι καλύτεροι κι ας ξέρουν ενδόμυχα ότι δεν τα πιστεύουν πραγματικά ούτε όσοι τους τα λένε. Έτσι όμως τρέφουν το εγώ τους και την αυταρέσκειά τους και στο τέλος τρέχουν στους ψυχολόγους.

Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα να ψεύδονται στα λεγομενά τους και στις απόψεις τους, προκειμένου να γίνονται αρεστοί, να έχουν “φίλους” και παρέες ,καλές δουλειές (σε μια εποχή που οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν να ακούνε πόσο μεγάλο είναι!) και συντρόφους. Εδώ και αν πέφτει…παραμύθιι με …δράκο στο τέλος. Καθώς όλα τα φύλα ενθουσιάζονται και συνάπτουν οποιαδήποτε μορφή  σχέσης, όταν ακούνε αυτό που θέλουν να ακούσουν. Και μετά το …θεατρικό έργο, αποκαλύπτονται τα πραγματικά πρόσωπα και έρχεται το χάος! Όπως έχω πει βιώνουμε την εποχή της μάσκας! Μήπως δεν αισθανόμαστε ότι ακούμε καθημερινά ψέματα από ΜΜΕ και κυβερνήσεις και όχι μόνο; Αυτή δεν είναι  η αίσθηση στα πάντα;

Ψέματα παντού για να πετύχουν όσοι τα λένε τους στόχους τους και όσοι τα δέχονται να ικανοποιήσουν το εγώ τους και την αυταρέσκειά τους. Που βαδίζουμε ατομικά και ως κοινωνίες; Από το κακό στο χειρότερο; Μήπως τελικά πλησιάζουμε, για να μην πω φτάσαμε, στην εποχή που οραματίστηκε ο Όργουελ; Μήπως είναι κάποιου είδους επανάσταση να λες την αλήθεια; Κι αν τη λες τι κερδίζεις; Την ηρεμία της ψυχής σου και μόνο. Κατά τα άλλα θα χάνεις σταδιακά φιλίες, δουλειές, συντρόφους. Θα κρίνεσαι ως περίεργος και γραφικός. Θα αισθάνεσαι βέβαια καλά με τον εαυτό σου και το Θεό ή την ανώτερη δύναμη που πιστεύεις. Μια κοινωνία που ζει στο ψέμα, δεν πάει πραγματικά μπροστά και στο τέλος πληρώνει το λογαριασμό, γιατί το σύμπαν αγαπά μόνο το φως και την αλήθεια που πάντα λάμπει στο τέλος, όσο σκληρά κι αν την πολεμήσει το σκοτάδι.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.