Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Eurostat, «επιβεβαιώνει» τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eurostat, στην ετήσια έκθεσή της για το κόστος στέγασης στην Ε.Ε για το έτος 2020, κατατάσσει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, έχει τονίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος πλέον των συμπολιτών μας διανύει – βρίσκεται σε στεγαστική κρίση. Δεν το είπε σήμερα, το έχει επισημάνει από τα τέλη του 2019 ότι η Ελλάδα «εισέρχεται» σε στεγαστική κρίση και απαιτούνται άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κόστους στέγασης καθώς και  άμεση ανάγκη «χάραξης» στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

 «To ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο «καλό» μισθό.»

 «H Ελλάδα άργησε να εφαρμόσει πολιτικές αναχαίτησης του κόστους στέγασης, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ε.Ε που από τα τέλη του 2019 έχουν εντάξει και υιοθετούν μέτρα προσιτής στέγασης.

Η χώρα μας πλέον, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με διεύρυνση των δικαιούχων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα και πολιτικές που θα στοχεύσουν άμεσα – την επόμενη ημέρα στην αναχαίτηση του κόστους στέγασης, αλλά, παράλληλα και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον. Χρόνος για σχεδιασμούς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει, απαιτείται άμεση υλοποίηση.»

Όλα τα άνωθεν, τα έχει αναφέρει πολλάκις φορές ο Πατρινός Θεμιστοκλής Μπάκας, ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου EReal Estates σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικά πάνελ στα μεγάλα κανάλια όπως στην ΕΡΤ1, στον ΣΚΑΪ , στο Mega, στο Open κλπ. , αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές στα Παραπολιτικά 90,1, στον ΣΚΑΪ 100,3, στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 της ΕΡΤ ,στον Alpha 98,9, στον Real fm 97,8.

Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης της Eurostat για την Ελλάδα που αφορούν το έτος 2020 :- Τα υψηλότερα ποσοστά υπερφόρτωσης κόστους στέγασης στις πόλεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (37 %), τη Βουλγαρία (13%), τη  Δανία (20,3%) και τη

Γερμανία (11,4 %), ενώ στις αγροτικές περιοχές ήταν στην Ελλάδα (25 %), τη Βουλγαρία ( 16,4 %) και τη Δανία(9,7 %).  Δηλαδή, το 37% των Ελλήνων που ζουν σε πόλεις, δαπανούν περισσότερο από το 40% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης, και όλα αυτά τα δεδομένα αφορούν το έτος 2020.

– Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2020, το 18,5 % του διαθέσιμου εισοδήματος αφιερώθηκε στο κόστος στέγασης. Αυτό διέφερε μεταξύ των κρατών μελών, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα (36,9 %), τη Γερμανία (21,5 %) και τη Δανία (26,4 %).

To 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια η λογαριασμούς κοινής ωφελείας στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί και σίγουρα δεν «θυμίζει» τα στοιχεία της Eurostat για το έτος 2020.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος άνω των 45 ημερών έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45% από 20% την προ κρίσης περίοδο, που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος ακόμη και μετά την επιδότηση. Μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω τα σχετικά link από τη δημοσίευση της έρευνας που πραγματοποίησε ο Θεμιστοκλής Μπάκας σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

  • Κόστος στέγασης: «Πρωταθλητές Ευρώπης» οι Έλληνες – 4 στους 10 με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς (συγκριτικοί πίνακες)

5/9/2022 ΕΡΤNEWS.gr: https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/kostos-stegasis-protathlites-eyropis-oi-ellines-4-stoys-10-me-kathysteriseis-se-stegastika-daneia-enoikia-logariasmoys-sygkritikoi-pinakes/

  • Ακίνητα: Πρωταθλητές οι Έλληνες με διαφορά στο κόστος στέγασης σε όλη την Ε.Ε.

3/9/2022 Newbomb.gr: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1348408/akinita-protathlites-oi-ellines-me-diafora-sto-kostos-stegasis-se-oli-tin-e-e?fbclid=IwAR3Rdjy61hxQttpQ__fQUxOKho9T6Kp9c-Sptf7qjZ1KKjtUFmGnJXsHrQI

  • Το κόστος στέγης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.!

3/9/2022 Newsbreak.gr: https://www.newsbreak.gr/oikonomia/372858/to-kostos-stegis-stin-ellada-einai-to-ypsilotero-stin-e-e/?fbclid=IwAR3oF_COT_JjAKQ-ycslNt-dSEBXpX71BTJieTQduFLUs1shPQrDv516hfo

  • Πρωταθλητές Ευρώπης οι Ελληνες στο κόστος στέγασης

5/9/2022 Euro2day.gr: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2149958/protathlhtes-eyrophs-oi-ellhnes-sto-kostos-stegash.html

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.