Στα χέρια Αμερικανών το λιμάνι Θεσσαλονίκης και η λίστα των εκβιασμών! Οι πρωθυπουργικές πιέσεις με εντολή της Πρεσβείας των ΗΠΑ στον εξαφανισμένο Ιβάν Σαββίδη να πουλήσει τις μετοχές (71,8%) του ΟΛΘ αξίας 250.000.000 ευρώ στο fund HIG Capital που ελέγχει 11 ξενοδοχεία στην χώρα μας. Ο ρόλος των 3 Ελλήνων που κάνουν κουμάντο για τις επενδύσεις και μιλάνε με το Μαξίμου

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, του edolio5 ο Σαββίδης  έχει πληροφορηθεί αρμοδίως ότι οι Αμερικανικές Αρχές τον έχουν εντάξει στη δεύτερη λίστα των κυρώσεων, η δημοσιοποίηση της οποίας αποτελεί νέα λίστα εκβιασμών για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς!

Σε προχωρημένες συζητήσεις με το αμερικανικό fund HIG Capital και το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, σε πλήθος επιχειρηματικών τομέων με έμφαση στα ξενοδοχεία, βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (71,85%) του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης που ελέγχει!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιβάν Σαββίδης κάτω από την πίεση των επικείμενων κυρώσεων και της δέσμευσης λογαριασμών και ακινήτων, επισπεύδει τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΟΛΘ, ενός πολύτιμου και κρίσιμου στρατηγικά asset του χαρτοφυλακίου του, για το οποίο οι Αμερικανικές Αρχές και ειδικά η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα είχαν δείξει την ενόχληση τους όταν είχε περάσει υπό τον έλεγχο του.

Οι πληροφορίες του edolio5 αναφέρουν πως την ώρα τούτη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι προχωρημένες και διεξάγονται στη βάση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ στα λεφτά που ο Ιβάν Σαββίδης το απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς premium της τάξης του 10% που αρχικά ζητούσε και σήμερα υπαναχωρεί λόγω πίεσης υπό το βάρος των συνθηκών και της συγκυρίας!

Θυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης διά μέσω της Belterra είχε αποκτήσει το 2017 τον έλεγχο του 67% του ΟΛΘ αντί του ποσού των 232 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του 2021 ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 71,85% χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται το ακριβές ποσό που δόθηκε για το επιπλέον ποσοστό που περιήλθε στην κατοχή του!

Το αμερικανικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 47 δισ. δολαρίων έχει ανακαλύψει επενδυτικά τη χώρα μας από το μακρινό και σκοτεινό 2014 της κρίσης και των μνημονίων, ενώ εντός του fund υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Ετσι, σήμερα ελέγχει περισσότερα από 11 ξενοδοχεία, αρχής γενομένης από την απόκτηση της Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε. του ομίλου Aldemar και τις μονάδες «Amilia Mare» και «Paradise Village» στη Ρόδο, για να ακολουθήσουν η Mayor Hotels & Resorts (της Γ.E. Δημητρίου), που διαθέτει τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, και πολύ πρόσφατα μέσω της εξαγοράς δανείων του ομίλου Κυπριώτη με πέντε μονάδες στην Κω. Παράλληλα, συνεργάζεται επενδυτικά με την Dimand, ενώ αντίστοιχη δυναμική επέδειξε και στον τομέα των logistics (πλειοψηφική συμμετοχή στη Makios Logistics κ.α.), όπου μέσω του σχεδίου εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος σκοπεύει να αναπτύξει στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο μεγάλο εμπορευματικό κέντρο.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Στο HIG Capital τρεις Έλληνες κατέχουν υψηλές θέσεις. Ο . Στέλιος Θεοδοσίου, ανώτερο στέλεχος της HIG Europe Realty, με έδρα στο Λονδίνο, είναι ο άμεσα υπεύθυνος για τις επενδύσεις του fund στη χώρα μας. . Στο Λονδίνο βρίσκεται και η έδρα του. Mιχάλη Ποθητού, διευθυντή του Τμήματος Υποδομών, ενώ προηγουμένως εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια στο HIG Europe Buyouts Private Equity Group και νωρίτερα στην Parthenon EY ως σύμβουλος στρατηγικής.

Ο . Τζόναθαν Κόντος είναι Managing Director στα γραφεία του HIG στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι υπεύθυνος για όλες τις πτυχές της επενδυτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης και της εκτέλεσης στρατηγικών ανάπτυξης μετά το κλείσιμο συμφωνιών. Ο Κόντος πριν από το HIG είχε θητεύσει στην American Infrastructure Funds, στην TPG Capital και τη Morgan Stanley.

πηγή

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.