Σωτήρης Γεωργίου: Σε λίγο ο καφές θα θυμίζει ποτό!

Άρθρο του Σωτήρη Γεωργίου στο patrinorama :

Ο καφές του Έλληνα λέγανε είναι το σημείο μηδέν για να αντιδράσει! Μην του κόψεις τον καφέ κοινώς! Καλά,τα έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτά. Και σταδιακά ο Έλληνας περιορίζει ή κόβει και το παραδοσιακό καφεδάκι. Δεν θα κάτσω να αναλύσω τα οικονομικά στοιχεία καθώς αυτά είναι για οικονομικές ιστοσελίδες. Αλλά προχωράω στο πόρισμα και την επόμενη ημέρα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Και διαβάζουμε παντού για τις νέες ανατιμήσεις που έρχονται με τον Σεπτέμβρη και περιλαμβάνουν και τον καφέ. Που η τιμή του αυξάνεται παγκοσμίως. Και πλέον έχουμε και την νέα μόδα. Μπορεί να μην έχουμε τον επηρεασμό της τιμής από ένα πόλεμο,αλλά θα φταίνε οι Χούτι ή η κλιματική αλλαγή ή η κακοκαιρία σε μια χώρα. Όλα αυτά δεν υπήρχαν παλιά; Ασφαλώς και ναι. Απλά τώρα είναι εύκολο να σου λανσάρει το παγκόσμιο σύστημα ότι θέλει για να διαμορφώνει και τις τιμές όπως θέλει.

Στο δια ταύτα όμως ήδη ξεχνάμε το παραδοσιακό  καφεδάκι και τα κεράσματα. Σε μια Ελλάδα της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών τα 4 και 5 ευρώ στην καλύτερη για έναν καφέ σε μια απλά καλή καφετέρια,γίνεται είδος πολυτελείας. Καθώς για να κεράσεις την συντροφό του,τον φίλο σου, πάει το δεκάρικο. Το δεκάρικο είναι παλιά 3.500 δρχ για να μην ξεχνιόμαστε. Και αυτά στην καλύτερη και όχι στα καλύτερα. Το έχω ένα μισάωρο και χτυπάω και ένα καπουτσίνο έγινε είδος πολυτελείας πια. Μαζί και τα κερνάω εγώ την παρέα. Γιατί 3-4 άτομα τώρα είναι ένα 20ρικο,όσα θες για το σούπερ μάρκετ σου. Αυτά όλα για την μεσαία τάξη για να μην ξεχνιόμαστε.

Επίσης διαβάζουμε ότι είχαμε  πτώση τζίρου 30% στα καφέ μεγάλης πόλης. Και που είσαι ακόμα λέω εγώ. Ακόμα και οι αλυσίδες έτοιμου καφέ έχουν θέματα καθώς πλέον έχουν αυξηθεί οι πελάτες των εταιρειών που σου δίνουν την μηχανή με τις κάψουλες στο σπίτι. Και κακά τα ψέματα ένας διπλός καπουτσίνο στο σπίτι σου με καλή ποιότητα και γάλα κατσικίσιο μάλιστα,θα σου βγει στο 1 ευρώ. Και έξω ξεκινάς από 4,5 -5 για να κάτσεις. Μεγάλη η διαφορά.

Συνεπώς ο καφές πλέον γίνεται έξοδος. Ναι,θα πας για μια συνάντηση,για ένα φλερτ,με τον άλλο μισό σου. Θα πας για καφέ σαν έξοδο όμως και θα αράξεις. Κόβονται από πολλούς ακόμα και στο χέρι καφεδάκι για την δουλειά,ή έχω λίγο χρόνο για ένα καφέ έξω καθιστός. Και έτσι μειώνονται οι τζίροι και στα μαγαζιά. Επειδή είναι Ελλάδα δεν θα μπω σε παραπάνω τοποθετήσεις γιατί όλοι θα γκρινιάζουν. Η τιμή του καφέ αυξήθηκε.

Ναι. Αλλά δεν είδα κάτι τρομερό καθώς αγοράζω και για το σπίτι. Τα καλά ειδικά μαγαζιά έχουν τεράστια έξοδα. Ναι. Αλλά είχαν και τεράστιο κέρδος από τον καφέ. Κοινό μυστικό ήταν. Σαφώς περιορίζεται. Αλλά μην τρελαθούμε ότι δεν έχει ακόμα και σήμερα κέρδος και καλό μάλιστα ο καφές.

Τα μαγαζιά λένε πέφτουν οι τζίροι. Γεγονός και θα πέσουν και άλλο. Θα μου επιτρέψτε να πω ότι αυτή είναι και η ζωή στο επιχειρείν όμως. Έχει αυξομειώσεις και πολλές φορές πρέπει να απορροφάς αυξήσεις και να μειώνεις το κέρδος σου. Πιο πολύ ζημιά έχουν τα μικρότερα μαγαζιά λένε άλλοι. Δεν ξέρω. Γιατί και τα πιο χλιδάτα έχουν πράγματι μεγαλύτερα έξοδα. Πάντως ο παραδοσιακός καφές στήριζε τα έσοδα και έβγαζε τα έξοδα σε πολλά μαγαζιά που έχουν και ποτό και φαγητό. Τα λεγόμενα All day. Η αποψή μου είναι ότι ο καφές γίνεται είδος μικροπολυτελείας και αν δεν έχεις location καλό θα έχεις θέμα.

Ξεκάθαρα. Καθώς πλέον με ένα 15 ευρώ ειδικά στην επαρχία θα πιεις δυο ποτά. Ή στην Αθήνα με 12 δύο ποτήρια κρασί. Λες λίγο παραπάνω θα δώσω,κόβω το καφέ και πάω στο κρασάκι,δηλ στο ποτάκι. Ή στο ποτάκι. Είναι μια νέα πραγματικότητα που αλλάζει σταδιακά το τοπίο στην εστίαση όπως το άλλαξαν ήδη για το καλοκαίρι τα μπιτς μπαρ. Δεν υπάρχει ποιός φταίει. Κανείς δεν φταίει. Εγώ περιγράφω τις συνθήκες που επικρατούν και τι βλέπω να έρχεται . Και οι συνήθειες του Έλληνα αλλάζουν καθώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα…

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.