Η σκακιέρα στα media ενόψει εκλογών, το Χρηματιστήριο πάει Τελ Αβίβ και το ελεήμον Δημόσιο προικοδοτεί τον άπορο… Ριμπολόβλεφ

Χαίρετε! Τώρα, εγώ και να θέλω να αγνοήσω τα βασικά που… μυρίζουν εκλογές το 2022, απλά θα σας… δουλεύω (και μαζί τον εαυτό μου) που δεν το συνηθίζω. Αλλά τι να πω τώρα, ο Μητσοτάκης βγαίνει σε εκπομπή ραδιοσταθμού των Φαρσάλων… on the way για το Δαμάσι που εγκαινίασε σχολείο το οποίο είχε κατεδαφιστεί από σεισμό (χορηγία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ). Ο δε Τσίπρας φιλοξένησε στην Κουμουνδούρου τον Πρετεντέρη για δυο ώρες σε επίσκεψη αβροφροσύνης (και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου και ο ένας και ο άλλος) μήπως, λέω μήπως, ζεσταίνονται οι μηχανές για την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο;

Μέχρι τότε θα δείτε πολλά και στα media, κυρίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι φαίνεται ότι ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην πάει στην εκλογική μάχη… σαν τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα, που λέει και ο Μητσοτάκης. Θα δείτε «μεταγραφές αεροδρομίου» δημοσιογράφων που συμπαθούν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προέρχονται απ’ αυτόν και διάφορες… σκακιστικές κινήσεις στις οποίες συμμετέχουν και επιχειρηματίες. Είπαμε, ακόμα και το 2023 να γίνουν εκλογές… δίπλα είναι, οπότε άρχισαν οι προετοιμασίες.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

-Τώρα, η «σούμα» από τις δημοσκοπήσεις μετά και την παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Επαναλαμβάνω, η διαφορά -προ παρουσίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- παραμένει διψήφια, με απώλειες της τάξεως του 3% για την κυβέρνηση σε σχέση με τον Ιούλιο -δηλαδή, στο 35-37% για τη Νέα Δημοκρατία- αλλά και με κολλημένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, στο 22%-24%. Άλλα νεότερα συντόμως μην περιμένετε, όπως και μεγάλες διαφορές απ’ ό,τι σας γράφω. Έχω καλή πηγή, σας λέω

– Έχω νέα και για τον Ιβάν (ένας είναι). Λοιπόν, πρώτον, είναι φήμες ότι πουλάει το Open, όχι δεν το πουλάει λέει ο ίδιος (μάλλον το λέει από το Ροστόφ) αν και ο «προφήτης» αυτού Αρτούρ Νταβιντιάν είχε κάνει μία-δυο συζητήσεις με ενδιαφερόμενους. Δεν ξέρω τώρα, κουβέντες πάντα γίνονται, μπορεί να άλλαξε γνώμη το αφεντικό. Όσον αφορά για την τύχη του γηπέδου του ΠΑΟΚ, για τους προσεκτικούς ο Μητσοτάκης είπε κάτι στην ομιλία του στη ΔΕΘ («εξαρτάται από τον μέτοχο») αν και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε (νομοθετικά) έως το τέλος του έτους. Και αυτό το είπε ο πρωθυπουργός στη Σαλόνικα.

-Διαβάζω ότι η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε επιχορήγηση 4,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου στον Ριμπολόβλεφ, για τον Σκορπιό. Απίθανο, έτσι; Το ελληνικό Δημόσιο να επιχορηγεί έναν ζάμπλουτο Ρώσο ολιγάρχη. Ούτε αυτός ντράπηκε που τα πήρε, ούτε φυσικά κι εκείνοι που του τα έδωσαν… Έλεος!

-Σας έχω σήμερα μια εντυπωσιακή, αποκλειστική είδηση που συζητείται σε περιορισμένο πολιτικό και επιχειρηματικό κύκλο: Λοιπόν, κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και πρέπει να προετοιμαστούμε για ριζικές αλλαγές, με στόχο να ξαναζωντανέψει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις έρχονται απέξω και ειδικότερα από το Χρηματιστήριο της Κύπρου, το οποίο ετοιμάζεται για στρατηγική συμμαχία. Ο όρος/προϋπόθεση που πρέπει να πληροί ο νέος επενδυτής του ΧΑΚ είναι να συμμετέχει και σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά. Οι σχετικές διεργασίες δεν είναι σε τελικό στάδιο, αλλά κοντά στο ΧΑΚ φαίνεται πως είναι το ΤΑSE, δηλαδή το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

-Όπως αντιλαμβάνεστε, αν υπάρξει γάμος ΧΑΚ –ΤΑSE, το Τελ Αβίβ που έχει παράδοση σε νεοπαγείς εταιρίες, επενδύσεις στη νέα τεχνολογία κ.λπ., αποκτά το λεγόμενο ευρωπαϊκό διαβατήριο, δηλαδή οι εισηγμένες σε ΧΑΚ-TASE θα έχουν δυνατότητα (λόγω Κύπρου) για παράλληλη διαπραγμάτευση και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Συνεπώς, η αγορά της Αθήνας περιθωριοποιείται. Στην Κυβέρνηση -που θέλουν να δουν το ΧΑ να αναβιώνει, να ζωντανεύει και να ενισχύει χρηματοδοτικά την οικονομία- θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αναπτυχθεί στο ΧΑ μια αγορά όπου θα μπορούν να εισάγονται τα διάφορα funds τα οποία επενδύουν σε μικρομεσαίες εταιρίες, όπως και οι νέες προσπάθειες σε αγροτοδιατροφικό τομέα, στον τεχνολογικό κλάδο κ.λπ. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ κοντά (σύμπτωση κι αυτή, ε;) σε αυτό που πάει να αναπτυχθεί μεταξύ ΧΑΚ –ΤΑSE και μπορεί να δημιουργηθεί ένας άξονας μεταξύ των αγορών που θα λειτουργεί αποτελεσματικά σε ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο, με εξειδίκευση σε μικρότερες εταιρίες.

-Όπως καταλαβαίνετε, μια αναπτυξιακή προσπάθεια αυτής της κλίμακας θα πρέπει να υποστηριχθεί και από άλλα πρόσωπα στη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Οπότε, είναι πολύ πιθανόν -αν όχι βέβαιο- να δούμε αλλαγές στο διοικητικό/εκτελεστικό management της ΕΧΑΕ με την αποχώρηση του Σ. Λαζαρίδη που είναι στη θέση του CEO της ΕΧΑΕ από το 2010, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ από το 2000 και εργάζεται στην ΕΧΑΕ από το 1994. Δεν μιλάμε για αλλαγές που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί.

-Στις 7 Οκτωβρίου ‘’κληρώνει’’ για τρία ακίνητα της Ασπίς Πρόνοια, τα οποία βγαίνουν προς πώληση στην Αθήνα από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, την ΕΥ. Τα ακίνητα της εταιρείας η οποία τέθηκε σε καθεστώς ασφαλιστικής εκκαθάρισης με απόφαση του 2009, αντιστοιχούν σε μία αξία 1,2 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη την πολυώροφη οικοδομή στην οδό Κουντουριώτου στον Πειραιά, με τιμή εκκίνησης 1,036 εκατ. ευρώ, ενώ δύο ακόμη γραφειακοί χώροι βγαίνουν στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης για το μεν πρώτο στη Λ. Συγγρού 72 στα 138,5 χιλ. ευρώ και το δεύτερο στου Ρέντη, επί της πλατείας Δαβάκη, στα 68,5 χιλ. ευρώ.

-Η αποτίμηση – ρεκόρ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έφερε και νέο υψηλό 7ετίας για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 10,50 ευρώ. Για όσους θυμούνται, τον Ιανουάριο του 2008 η μετοχή βρισκόταν στα 36 ευρώ. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με την επιχείρηση να φθάνει πολύ κοντά στη χρεοκοπία και να χρειάζεται η κυβερνητική παρέμβαση και η εκπόνηση κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου για να ορθοποδήσει η επιχείρηση.

-Κλείνω τη στήλη με ένα ύστατο χαίρε στον Γιώργο Αρώνη που κηδεύτηκε χθες. Ο Αρώνης ήταν αυτοδημιούργητος, άξιος και πάντοτε «προσγειωμένος» άνθρωπος, που οι περισσότεροι στον άγριο χώρο των μπίζνες και των τραπεζών θα τον θυμούνται με αγάπη ή έστω συμπάθεια. Γιατί ούτε το καλάμι καβάλησε, ούτε το κακό έσπειρε, ούτε την πλάτη γύρισε στις δυσκολίες πολλών (εξ ημών). Καλό ταξίδι, Γιώργο.

newmoney.gr/dark-room

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.