Sheryl Sandberg: Η Γενική Διευθύντρια του Facebook που αξίζει 1.6 δις

Sheryl Sandberg

Είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου  – με καθαρή αξία 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια – και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο Silicon Valley. Ο λόγος για τη COO του Facebook και συγγραφέα, Sheryl Sandberg.

Βρίσκεται στον κολοσσό των social media από την εποχή που ήταν ακόμα μία startup εταιρεία με ελάχιστο κεφάλαιο, και στάθηκε στο ύψος της, στο σκάνδαλο του 2016. Έχει γράψει δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, τα Lean In και Option B. Μάλιστα, την έμπνευσή της για το δεύτερο, άντλησε από το θάνατο του συζύγου της το 2015.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Sheryl Sandberg γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1969 στην Washington, όμως μετακόμισε στο Miami σε ηλικία 2 ετών. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά  του οφθαλμίατρου και της καθηγήτριας γαλλικών που ίδρυσαν τη Συναγωγή της Νοτίου Florida. Το σπίτι τους, μάλιστα, υπήρξε καταφύγιο για πολλούς Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι πάλευαν να ξεφύγουν από τον αντισημιτισμό.

Ήταν πάντοτε καλή μαθήτρια, κάτι που εκείνη την εποχή θεωρούταν κοινωνική «αυτοκτονία». Δεν πτοήθηκε, όμως, και δεν ενέδωσε στην πίεση των συνομηλίκων της, κάνοντας τα πάντα για να πετύχει τα όνειρά της. Έτσι, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Harvard – κάτι που έκαναν και τα αδέλφια της, δημιουργώντας ένα είδος οικογενειακής παράδοσης – όπου πήρε το πτυχίο της στα Οικονομικά.

Όσο ήταν ακόμη φοιτήτρια, ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο την οργάνωση Women in Economics and Government (Γυναίκες στην Οικονομία και την Κυβέρνηση). Αποφοίτησε το 1991, έχοντας κάνει έρευνα με τον Larry Summers που εκτίμησε τις ικανότητές της και, στη συνέχεια, την προσέλαβε στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Sandberg εργάστηκε εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ταξίδεψε στην Ινδία για να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης της λέπρας.

Όταν επέστρεψε και παραιτήθηκε, επέστρεψε στο Harvard για το MBA της. Ταυτόχρονα, έγινε υπάλληλος της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey&Company.

Οι γονείς της επέμεναν ότι έπρεπε να βρει σύζυγο γρήγορα, πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές της.  «Οι καλοί ΄πιάνονται’ γρήγορα», έλεγαν. Έτσι, στα 24 της παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Brian Kraff. Όπως ήταν επόμενο, ο γάμος τους δεν είχε διάρκεια. Όπως είχε εκμυστηρευτεί η Sheryl στο Cosmopolitan, φοβόταν πως εκείνο το διαζύγιο θα στεκόταν εμπόδιο στην προσωπική της ευτυχία, διότι δε θα μπορούσε να γνωρίσει κανέναν άλλο. Φυσικά, είχε άδικο.

Το 2000, και έχοντας περάσει την προηγούμενη χρονιά στο συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Summers ο οποίος έχασε, μετακόμισε στο Silicon Valley, αποφασισμένη να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Εκείνη την εποχή, η Google ήταν ακόμα μικρή με λιγότερους από 300 υπαλλήλους και τα κέρδη της ήταν μηδαμινά. Παρόλα αυτά, το όραμα της εταιρείας «Να κάνουμε όλες τις πληροφορίες του κόσμου διαθέσιμες δωρεάν», της φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Ο CEO, Eric Schmidt, την έπαιρνε κάθε εβδομάδα τηλέφωνο. «Μην είσαι χαζή… Αυτό είναι ένα διαστημόπλοιο. Ανέβα πάνω», της έλεγε και την έπεισε. Μέχρι το 2001, είχε γίνει υπεύθυνη για τη διαφήμιση και είχε τέσσερις υφισταμένους. Μέχρι το τέλος της θητείας της, η Google είχε γίνει η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και η ίδια έφτασε στη θέση της Αντιπροέδρου στο τμήμα παγκοσμίων πωλήσεων και εργασιών.

Όμως ήθελε κάτι παραπάνω. Σχεδόν 7 χρόνια από την πρώτη της μέρα, παραιτήθηκε και αναζήτησε την επόμενη πρόκληση. Αρνήθηκε τη θέση της οικονομικής διευθύντριας που της προτάθηκε, καθώς ήθελε κάτι πιο υπεύθυνο.

Στο δρόμο της εμφανίστηκε ένας 23χρονος, με μία εταιρεία που μόλις ξεκινούσε. Αναφερόμαστε στο Mark Zuckerberg, ο οποίος της συστήθηκε σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι το 2007 και άρχισε να την προσεγγίζει για να συνεργαστούν.

Οι δυο τους άρχισαν να συναντιούνται δύο φορές την εβδομάδα για φαγητό και, μετά από έξι εβδομάδες, της προσέφερε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Λειτουργιών του Facebook.

«Χειρίζεται αυτά που εγώ δε θέλω», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά για τη Sandberg στο New Yorker. «Δύο είναι οι χαρακτήρες που μπορούν να γίνουν πολύ καλοί διευθυντές, εκείνοι που μπορούν να χειριστούν ένα μεγάλο οργανισμό και εκείνοι που είναι πολύ αναλυτικοί και επικεντρώνονται στη στρατηγικοί. Αυτά τα δύο, συνήθως δεν τα βρίσκεις στον ίδιο άνθρωπο», είπε το 2011.

Η Sheryl Sandberg είναι γνωστή, πέρα από τη σκληρή δουλειά και την επιτυχία της, για την μάχη που δίνει σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο χώρο εργασίας. Έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τους όρους που χρησιμοποιούνται, όπως «αυταρχική», ενώ με το βιβλίο της, Lean In, που εκδόθηκε το 2013, μοιράστηκε με το κοινό τις δικές της εμπειρίες. Έδωσε συμβουλές για το πώς μία γυναίκα θα κατακτήσει υψηλόβαθμες θέσεις και θα διεκδικήσει τα δικαιώματα της στον απαιτητικό κόσμο των επιχειρήσεων, που μόνο φιλόξενος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Ένας πραγματικά ισόνομος κόσμος θα ήταν εκείνος που οι γυναίκες θα διοικούσαν τις μισές χώρες και εταιρείες, ενώ οι άνδρες τα μισά σπίτια», έγραψε.

Η Sheryl θεωρεί πως η σημαντικότερη επιλογή καριέρας που θα κάνει κανείς, αφορά στον άνθρωπο που θα επιλέξει για να περάσει μαζί του μια ζωή. Η ίδια, παντρεύτηκε τον καλύτερό της φίλο, Dave Goldberg, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Τον έχασε μετά από 11 χρόνια γάμου και πάνω από δύο δεκαετίες αγάπης, λόγω καρδιακής αρρυθμίας, σε οικογενειακές διακοπές στο Μεξικό.

«Μου έδειξε το διαδίκτυο για πρώτη φορά, οργάνωνε διασκεδαστικές εξόδους, με πήγε στο ναό για εβραϊκές διακοπές, μου έμαθε την πιο κουλ μουσική που άκουσα ποτέ. Μου έμαθε πώς είναι να σε καταλαβαίνουν βαθιά, να σε στηρίζουν αληθινά και να σε αγαπούν ολοκληρωτικά – και αυτό θα το έχω πάντα μαζί μου», έγραψε στο Facebook μία μέρα μετά το θάνατό του.

Έπειτα, έγραψε ένα δοκίμιο για τη διαχείριση της απώλειας. Για το πώς θα τα καταφέρεις με ένα σχέδιο Β, όταν το σχέδιο Α δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Αυτή της την εμπειρία και αυτή της την προσπάθεια αποτύπωσε με γραπτά, ολοκληρώνοντας τελικά ένα δεύτερο βιβλίο, το 2017.

Σήμερα, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στον κόσμο και αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι με σκληρή δουλειά, κάθε στόχος είναι επιτεύξιμος. Κάθε όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί.

-από portraits.gr


Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.