Σχολείο πάμε για να γίνουμε σωστοί άνθρωποι!

O Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους.

Γράφει στο patrinorama.com.gr :

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Καλή αρχή και τα σχετικά λέμε πάντα τέτοια εποχή με αφορμή την νέα σχολική χρονιά που είχαμε αυτή την εβδομάδα για μικρούς και μεγάλους. Και πλέον καθώς τα σχολεία γίνονται ολοένα και πιο πολύ επικίνδυνα με το μπούλινγκ και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις(σ.σ εδώ φτάσαμε κάποια να βάζουν και τράπικα “τραγούδια” μάλλον για να μάθουν τα παιδιά ότι πρέπει να βγάλουν γρήγορα χρήμα για να έχουν γκόμενα…),ευχόμαστε πραγματικά να πάει καλά η χρονιά.

Δεν ξέρω πως μπορεί να χαρακτηριστεί το επίπεδο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αλλά είναι αλήθεια ότι έχουμε και καλούς καθηγητές και δασκάλους. Ασφαλώς έχουμε και άλλους που δεν ξέρω με τις απόψεις που δείχνουν να έχουν στην προβεβλημένη κοινωνική τους ζωή τι μηνύματα θα περάσουν στα παιδιά . Γιατί ο δάσκαλος είναι και παιδαγωγός και στην αρχαία Ελλάδα έπαιζε σημαντικό ρόλο το τότε… σχολείο στην διαπαιδαγώγηση. Γενικά όμως υπάρχουν καθηγητές και δάσκαλοι καλοί.

Το ερώτημα είναι τι κλίμα επικρατεί στα σχολεία μας. Στο σχολείο πάμε πρωτίστως για να μην ξεχνιόμαστε, για να γίνουμε πρώτα σωστοί άνθρωποι και άξια μέλη της κοινωνίας με την ενηλικίωσή μας. Αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει που δεν νομίζω πάντως όμως ότι συμβαίνει κιόλας, το σύστημα. Και φυσικά δασκάλους και καθηγητές αλλά και τους διαχειριστές των σχολείων και των συγκροτημάτων. Αλλά και τους γονείς. .

Στο σχολείο όλα τα παιδάκια ειδικά στις μικρές ηλικίες που μπορεί να μην έχουν διαβάσει και πάρει τα σωστά μηνύματα, πρέπει να ξέρουν ότι δεν κοιτάμε το χρώμα, τα κιλά, το οτιδήποτε νομίζουν διαφορετικό. Και αντιστοίχως και όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες και είναι κάτι που σαν μήνυμα πρέπει να στο έχει περάσει η οικογένεια. Πολλά παιδιά δυστυχώς κάνουν μικρό ή μεγάλο μπούλινγκ σε άλλα παιδάκια που μπορεί να είναι πιο συναισθηματικά ή πιο αδύναμα για διάφορους λόγους. Ακόμα και η επίδειξη νεοπλουτισμού από πολλούς σε εφηβική ηλικία μαθητές, είναι ένα είδος μπούλινγκ. Κάτι ακόμα εδώ. Πολλοί καθηγητές απαξιώνουν να ασχοληθούν με τέτοια θέματα για να μην μπλέξουν ή βρουν κανένα μπελά ειδικά αν εμπλέκεται παιδί από πλούσια οικογένεια. Γιατί δυστυχώς συμβαίνει και αυτό μην κρυβόμαστε! Λάθος όμως. Καθώς είναι υποχρέωσή τους.

Το σχολείο πρέπει να φτιάχνει χαρακτήρα. Καθώς ο παιδαγωγός πρέπει να είναι πρώτα παιδαγωγός και να τα έχει σκεφτεί όλα αυτά. Σήμερα έχουν εκλείψει πολλά αρνητικά του παρελθόντος αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι και η απάθεια που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις. Ανάλογα επικίνδυνα είναι τα πράγματα για πολλά νέα κορίτσια στην εφηβική ηλικία που δεν έχουν αίσθηση των κινδύνων και αναφέρομαι ακόμα και στο μείζον θέμα με βιντεάκια σεξ κτλ που μετά γίνονται μέσο εκβίασης και από μικρές σχετικά ηλικίες.

Καλό λοιπόν είναι οι γονείς σε όλες τις ηλικίες και ειδικά προς τις εφηβικές, να έχουν στείλει «διαβασμένα» τα παιδιά τους και να έχουν καθημερινή ενασχόληση μέσω της απαραίτητης επικοινωνίας. Ανάλογα σχολεία και σχολές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές μαζί με τους καθηγητές για να μην διαφύγει τίποτα. Όπως είπαμε και στην αρχή το σχολείο πρέπει να βγάλει ανθρώπους. Καλούς ανθρώπους που μαθαίνουν να μπαίνουν σε μια κοινωνία. Κανονικά το σχολείο είναι ο προπομπός της κοινωνίας. Πρέπει να γαλουχηθούν σταδιακά τα παιδιά στο εμείς και όχι στο εγώ. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να σέβονται τα άλλα παιδιά και να φτιάξουν χαρακτήρες και όχι σώματα και μαγκιά.

Να αποκτήσουν τρόπους πρώτα και μετά μάθηση, ότι δεν πάμε στο σχολείο για να δείξουμε ποιας οικογένειας είμαστε και πόσο λεφτά μπορεί να έχει αυτή. Ούτε ο τρόπος κυριαρχίας μιας οικογένειας πρέπει να μεταφέρεται ειδικά από μεγαλύτερα παιδιά σε μεγαλύτερες τάξεις στο σχολείο. Το σχολείο πρέπει να είναι χαρά και παρέα για όλα τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες και όχι κάτι άλλο. Όχι τσαμπουκάδες και σωματική δύναμη. Η γνώση είναι σημαντική αλλά πρώτα διαμορφώνεις χαρακτήρα σε σχέση με άλλους ανθρώπους όπως θα γίνει και στην κοινωνία με την ενσωμάτωση των παιδιών σήμερα, αργότερα. Το σχολείο πρέπει να είναι το πρώτο μάθημα ισότητας και αρχών-αξιών που πρέπει να διέπουν μια κοινωνία. Καλή χρονιά!

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.