Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο «αόρατος» ολιγάρχης που πούλαγε κούκλες και έγινε ο «ταμίας» του Πούτιν

Το ορφανό που μεγάλωσε στην Σιβηρία, η φιλία με τον Μπερεζόφσκι, οι δουλειές με τις ευχές του Κρεμλίνου, οι γάμοι, τα διαζύγια και η Τσέλσι

Η Σιβηρία φημίζεται για πολλά πράγματα σίγουρα όμως όχι για το καλό της κλίμα, αφού οι θερμοκρασίες ειδικά τον χειμώνα είναι πολικές.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο 4χρονος πιτσιρικάς που κράταγε το χέρι του παππού του σφιχτά κρύωνε παρά τα ζεστά ρούχα που φόραγε, ενώ το χιόνι έπεφτε πυκνό στο Κόμι.

Εκεί που μεγάλωσε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ορφανός από γονείς, έχοντας ξεχάσει το Σάρατοβ, την πόλη της Δυτικής Ρωσίας που γεννήθηκε ο 55χρονος σήμερα ολιγάρχης.

Αυτός που βιώνει την δική του «Σιβηρία» εδώ και λίγα 24ωρα, αφού η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, άλλαξε για τα καλά το ήδη αμφιλεγόμενο status του.

Η απόφαση να μεταβιβάσει τις μετοχές του στην Τσέλσι στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της ομάδας του Λονδίνου έσκασε σαν βόμβα.

Ο Αμπράμοβιτς όντας στο μάτι του κυκλώνα μαζί με άλλους Ρώσους ολιγάρχες «κολλητούς» του Πούτιν που δεν έχουν χαρακτηριστεί αλλά στην ουσία θωρούνται persona non grata πλέον στη Δύση, επέλεξε να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση.

roman_abramovich

Ίσως επειδή πάντοτε ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο αυτός ο «αόρατος» δισεκατομμυριούχος που έχτισε μια αυτοκρατορία 8.500.000.000 ευρώ εκμεταλλευόμενος ευκαιρίες και ισχυρές γνωριμίες, στην περίοδο που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ.

Το έκανε τόσο καλά, που κατάφερε να έχει ένα στόλο από εκπληκτικά σκάφη, ιδιωτικά Boeing, συγκλονιστικές κατοικίες από την Κυανή Ακτή μέχρι το Σεν Μπαρθς, έργα τέχνης και μια από τις πλέον δημοφιλείς αγγλικές ομάδες.

Οι τρεις γάμοι που κατέληξαν σε ισάριθμα διαζύγια και τα εφτά παιδιά συμπληρώνουν εν μέρει την ερώτηση στο πάζλ του ποιος είναι αυτός ο μυστικοπαθής Κροίσος.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, όχι τόσο όσο η αρχή της μυθιστορηματικής διαδρομή του πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.

Δείτε το ντοκιμαντέρ: Πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε εκατομμυριούχος

Ο μικροπωλητής που τα ήθελε όλα

Σήμερα λίγοι θυμούνται ακόμη τον νεαρό Ρόμαν Αμπράμοβιτς ως μικροπωλητή που πούλαγε πλαστικές κούκλες στους δρόμους της Μόσχας, ένας ντροπαλός άντρας με τις γυναίκες τότε.

Ήταν όμως ένα ανήσυχο από τότε μυαλό που έψαχνε να αρπάξει την κατάλληλη ευκαιρία στα χρόνια της Περεστρόικα και όταν γνώρισε την πρώτη του σύζυγο Όλγα, ήξερε ότι ήταν η κόρη υψηλόβαθμου διπλωμάτη.

Για να χορέψει μαζί της επιστράτευσε ένα φίλο του, αφού ο ίδιος ντρεπόταν να της το ζητήσει και λύθηκε σχετικά μετά τον πρώτο χορό.

Κάτι μάλλον αναμενόμενο για έναν 20χρονο που έχοντας μείνει ορφανός από γονείς στη ηλικία των τριών ετών, μεγάλωσε με στερήσεις στο Κόμι και την Ούκτα , αμφότερες δύο «μίζερες» πόλεις στον Ρωσικό Αρκτικό Κύκλο.

Εκεί που δεν έχει πατήσει ξανά το πόδι του αυτός ο δαιμόνιος ολιγάρχης με προσωπική περιουσία δισεκατομμυρίων, τρεις γάμους, τρία διαζύγια και εφτά παιδιά.

Παντρεύτηκε την Όλγα το 1987 και την χώρισε τρία χρόνια μετά, όταν άρχισε την διαδρομή του προς τα πάνω, αναζητώντας ευκαιρίες στην διαλυμένη πλέον Σοβιετική Ένωση.

Το 1992 θα συλληφθεί για κλοπή κρατικής περιουσίας και θα φυλακιστεί αλλά για λίγο, και τον επόμενο χρόνο θα γνωρίσει τον άνθρωπο ο οποίος τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, είδε κάτι στον νεαρό Ρόμαν και μαζί ξεκίνησαν να κυνηγάνε τα μεγάλα ψάρια, αναζητώντας τα πρώτα τους εκατομμύρια.

Η πετρελαϊκή εταιρία Sibneft ήταν το πρώτο και από εκεί και πέρα ο δρόμος για τον φιλόδοξο Ρόμαν, είχε ανοίξει πλέον για τα καλά.

Ακολούθησε η χαλυβουργία Evraz μαζί με την luxury ζωή που αντιστοιχεί σε έναν 40χρονο δισεκατομμυριούχο, που ήταν προσωπικός φίλος του Μπόρις Γιέλτσιν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δουλειές του.

Δείτε το βίντεο: Η παραχώρηση της Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς

Το Λονδίνο, η Ιρίνα και η Τσέλσι

Ο Αμπράμοβιτς μετακομίζει στο Λονδίνο έχοντας παντρευτεί για δεύτερη φορά με την Ιρίνα Μαλαντίνα, μια γοητευτική αεροσυνοδό της Aeroflot η οποία τον σέρβιρε κατά την διάρκεια μιας πτήσης.

Ο γάμος τους είναι ευτυχισμένος, τα παιδιά έρχονται το ένα πίσω από το άλλο και μέχρι το 2003 ο 36χρονος Ρώσος είναι ένας άγνωστος εκατομμυριούχος.

Η αγορά της παραπαίουσας τότε Τσέλσι του προσδίδει μια ασύλληπτη δημοσιότητα για την οποία δεν ήταν σίγουρα προετοιμασμένος.

Όλοι θέλουν να μάθουν τα πάντα για τον νέο ιδιοκτήτη που ανοίγει το σεντούκι και ρίχνει δεκάδες εκατομμύρια για να αναστήσει το ιστορικό κλαμπ του Λονδίνου.

Προσλαμβάνει τον Ζοσέ Μουρίνιο, φέρνει παιχταράδες επιπέδου Ντρογκμπά και οι τίτλοι έρχονται, ενώ πέρυσι έκανε πρώτος την κίνηση ματ με την νέα Λίγκα που απείλησε το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ζυγίζοντας την κατάσταση μετά τον χαμό που έγινε για την ESL και τον γενικό ξεσηκωμό, αποφάσισε να αποσύρει την Τσέλσι από την νέα Λίγκα.

Δείτε το βίντεο: Το αξίας 1,2 εκατομμυρίων γιοτ του Αμπράμπβιτς

Ο Αμπράμοβιτς ζύγισε τα υπέρ και τα κατά πρώτος βλέποντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις για το νέο εγχείρημα να είναι στην πλειοψηφία τους, αρνητικές και πήρε την απόφαση να φύγει πρώτος μαζί με την ομάδα του.

Λίγες ώρες μετά ακολούθησαν σταδιακά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της ESL που πήγε να βάλει φωτιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πλέον, το ένα μετά το άλλο όλα τα μεγάλα κλαμπ έκαναν πίσω ολοταχώς σε μια υπόθεση που θα μείνει αξέχαστη στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Το δικό του στερέωμα αντίθετα, εδώ και δεκαετίες παραμένει ισχυρό και ο Αμπράμοβιτς ένας «σιωπηλός» δισεκατομμυριούχος που δεν δίνει συνεντεύξεις σχεδόν ποτέ.

Το διαζύγιο του με την Ιρίνα ήταν αναίμακτο, σε ότι αφορά την αντιδικία, αφού η πρώην σύζυγος έφυγε με κοντά έξι δις σε αποκτήματα.

Ανάμεσά τους και το περίφημο Chateau de la Croe στην Κυανή ακτή, το οποίο ο Αμπράμοβιτς είχε αγοράσει από τον Φίλιππο και Σπύρο Νιάρχο.

Η Ντάσα, η Πάτμος και το Ισραήλ

Ο πρώην φοιτητής στο Ινστιτούτο Οδικών Μεταφορών της Μόσχας είναι πλέον ιδιοκτήτης 28 ακινήτων τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βίλες στο γαλλικό νησί του Σεν Μπαρθς στην Καραϊβική, ένα ράντσο στο Κολοράντο των ΗΠΑ, δύο ακίνητα στην Ρωσία, μια τεράστια έπαυλη στη Μόσχα και έξι διαμερίσματα στο Λονδίνο.

Είναι ιδιοκτήτης επτά αυτοκινήτων και διαθέτει στόλο από σκάφη, αεροπλάνα και ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του. Το διάσημο γιοτ των 170 μέτρων «Εclipse» αξίας περίπου 800 εκ. ευρώ, και το Βoeing 737 αξίας 120 εκ. ευρώ είναι τα «πετράδια» της συλλογής του.

Δείτε το βίντεο: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Αμπράμοβιτς

Επίσης διαθέτει πανάκριβα έργα τέχνης, μετοχές σε επτά εταιρείες και δεκάδες εκατ. ευρώ σε 22 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εν τούτοις θα μιλήσει μόνο όταν η Τσέλσι του κατακτά τίτλους, ή όταν ο πρώην κολλητός του Μπόρις Μπερεζόφσκι θα πέσει στην δυσμένεια του Βλαντίμιρ Πούτιν και θα του κάνει αγωγή στα Βρετανικά δικαστήρια.

Ο τελευταίος κατέθεσε μήνυση εναντίον του για εκβιασμό και ο Αμπράμοβιτς έπρεπε να εξηγήσει στο δικαστήριο για το πώς έγινε δισεκατομμυριούχος.

Έτσι τον γνώρισε και η Ντάσα Ζούκοβα, η οποία τον έπεισε για το τρίτο στεφάνι στην ζωή του, ενώ μαζί της έγινε λίγο πιο κοινωνικός.

Το καλοκαίρι του 2014, κάνει διακοπές στα ελληνικά νησιά και το Pelorus ρίχνει άγκυρα ανοιχτά μιας οργανωμένης παραλίας του νησιού.

Δείτε το βίντεο: Τα σπίτια του Αμπράμοβιτς σε όλο τον κόσμο

Λίγα λεπτά αργότερα ένα τέντερ, μεταφέρει τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και την Ντάσα του στην παραλία, ενώ σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν τότε στο νησί, οι υπεύθυνοι άδειασαν όλες τις ξαπλώστρες της πρώτης σειράς.

Ευελπιστούσαν ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος θα καθόταν εκεί και έτσι μετέφεραν τους πελάτες πιο πίσω, μόνο που έμειναν με την ελπίδα.

Το ζευγάρι βγήκε από το τέντερ, άπλωσε πετσέτες στην άμμο και όταν ένας σερβιτόρος τους πλησίασε για να ρωτήσει αν θα ήθελαν κάτι ο Αμπράμοβιτς φέρεται να του είπε: «Ξέρω ότι περιμένεις να παραγγείλω κάτι πολύ ακριβό αλλά θέλουμε μόνο δυο καφέδες».

Έκατσαν περίπου δύο ώρες και όταν ζήτησε το λογαριασμό που ήταν έξι ευρώ έδωσε ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ στον νεαρό και του είπε να κρατήσει τα ρέστα.

Οχτώ χρόνια μετά είναι αυτός που παίζει τα ρέστα του τις τελευταίες ημέρες με την κατάσταση στην Ουκρανία και τον φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έχοντας παρασύρει μαζί του τον «αόρατο» ολιγάρχη.

-protothema.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.