Tsipas Blog – Ρεπορτάζ : Γιατί η Μύκονος βλέπει πτώση έως 20% – Οι πτήσεις, η Μέση Ανατολή και το νησί που «ξεχείλωσε»

Η εικόνα που φτάνει στο Tsipas Blog από ανθρώπους της αγοράς της Μυκόνου μόνο αδιάφορη δεν είναι. Το φετινό ξεκίνημα της σεζόν φαίνεται να προβληματίζει, με πρόσωπα που γνωρίζουν καλά πρόσωπα, καταστάσεις και αριθμούς στο νησί να περιγράφουν μια αισθητά πιο συγκρατημένη εικόνα σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται στο Tsipas Blog, υπάρχουν εκτιμήσεις στην αγορά που μιλούν ακόμη και για πτώση της τουριστικής κίνησης έως και 20%, εφόσον η εικόνα δεν αναστραφεί τους επόμενους μήνες. Πρόκειται ασφαλώς για εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς και όχι για επίσημα στοιχεία, ωστόσο το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή ανοίγει ήδη από τόσο νωρίς μόνο απαρατήρητο δεν περνά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ένας από τους βασικούς λόγους που αναφέρονται είναι οι λιγότερες αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και η γενικότερη γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή. Η ένταση στην περιοχή και το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται επηρεάζουν αναπόφευκτα ταξιδιωτικές ροές, πτήσεις και προγραμματισμούς, ειδικά όταν μιλάμε για αγορές υψηλής οικονομικής σημασίας για το νησί.

Και εδώ βρίσκεται μια παράμετρος που, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, δεν πρέπει να υποτιμηθεί: η Μύκονος κάθε χρόνο προσελκύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι επισκεπτών από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου — από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι, μέχρι το Άμπου Ντάμπι, τη Σαουδική Αραβία και άλλες αγορές που τα τελευταία χρόνια έδιναν ισχυρή ώθηση στον premium τουρισμό του νησιού.

Όταν λοιπόν υπάρχει αστάθεια στην περιοχή, όταν οι μετακινήσεις γίνονται πιο δύσκολες, όταν κάποιες πτήσεις περιορίζονται ή ο ταξιδιώτης γίνεται πιο επιφυλακτικός, είναι λογικό ένα μέρος της επίδρασης να φτάνει — άμεσα ή έμμεσα — και στη Μύκονο.

Την ίδια ώρα, αρκετοί άνθρωποι της αγοράς βάζουν πάνω στο τραπέζι και μια ακόμη κουβέντα που μέχρι πριν λίγα χρόνια λεγόταν μόνο ψιθυριστά: ότι η Μύκονος ίσως κάπου «ξεχείλωσε». Ότι άνοιξε πολύ, επεκτάθηκε πολύ, ανέβηκε υπερβολικά σε κόστη και σε έναν βαθμό έχασε εκείνο το αίσθημα σπανιότητας και exclusivity που κάποτε την έκανε να μοιάζει μοναδική στα μάτια πολλών επισκεπτών.

Η Μύκονος παραμένει, φυσικά, ένα παγκόσμιο brand name και κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει. Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα αποτελέσει ένα σοβαρό crash test για το κατά πόσο το νησί μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία του και να ξαναβρεί μέρος της δυναμικής που το έκανε σημείο αναφοράς διεθνώς.

Για την ώρα, πάντως, η εικόνα που φτάνει στο Tsipas Blog από την αγορά μόνο αδιάφορη δεν χαρακτηρίζεται. Και οι επόμενες εβδομάδες ίσως αποδειχθούν καθοριστικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ