Η πυγμαχομάνα Πάτρα και η …άνοιξη στο άθλημα!

Σωτήρης Γεωργίου - Χάρης Μαριόλης

Ο Χάρης Μαριόλης είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΟΠ και μέσα σε λίγους μήνες το ιστορικό άθλημα της Πυγμαχίας, που ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων, βλέπει την δικιά του …άνοιξη να έρχεται παρά την βόμβα προσωρινού αποκλεισμού από την μεθεπόμενη Ολυμπιάδα! Όλα τα σχέδια της νέας διοίκησης και τι έρχεται στην Πάτρα από πλευράς διοργανώσεων! Ανερχόμενη δύναμη η Ελλάδα στις γυναίκες.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου και στο νέο τεύχος, του πανελλαδικού περιοδικού «Πατρινόραμα».

…διά χειρός Hλία Τσίπα

-Πρόεδρε,κ.Μαριόλη,από το Μάιο που πήρατε τα ηνία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας,επιτέλους βλέπουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο αισιόδοξα μηνύματα!

Χ.Μ:”Από τέλη Μάη είμαι στον θώκο του προέδρου και ήδη έχουμε καταφέρει να ακουστούμε.  Όταν ανέλαβα ήταν στον πάτο η πυγμαχία μας. Ανυπόληπτη η Ελλάδα στο εξωτερικό και χωρίς καμία διάκριση. Και ενώ παίρνουμε την μικρότερη επιχορήγηση. Βρήκαμε χρέη 300χιλ και νοικοκυρέψαμε όμως την κατάσταση. Βάλαμε και δικά μας χρήματα,έφερα και εγώ μια χορηγία από το εξωτερικό 100χιλ,αλλά και η πολιτεία είναι δίπλα μας. Η κυβέρνηση και ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και μας έδωσε και μια έκτακτη χορηγία 100.000 ευρώ. Και ελπίζουμε σταδιακά να πάρουμε ακόμα περισσότερα γιατί το αξίζουμε. Ήδη έχουμε γίνει όλοι μια γροθιά όπως λέγαμε προ εκλογών. Καταφέραμε και φέραμε χρυσό στο Πανευρωπαϊκό που δεν είχε έρθει ποτέ,φέραμε αργυρό,χάλκινο και στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά στην Σερβία είχαμε 19 κοπέλες και φέραμε 15 μετάλλια! Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Είμαστε ανερχόμενη δύναμη παγκοσμίως στις γυναίκες.Και μετά από καιρό ασχολήθηκαν και όλα τα ΜΜΕ μαζί μας”

Απόφαση σοκ αποκλεισμού από την Ολυμπιάδα του 2028

-Όμως δεν χαρήκατε τόσο καθώς ήρθε η απόφαση βόμβα τον Φλεβάρη για αποβολή της πυγμαχίας (μαζί και άρσης βαρών και μοντέρνου πεντάθλου)από τους μεθεπόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι ακριβώς έγινε και τι θα κάνετε;

Χ.Μ: “Δυστυχώς είναι μια μεγάλη αδικία. Λέγεται ότι το θέμα δημιουργήθηκε από προηγούμενες διοικήσεις της AIBA αλλά εμείς δεν ευθυνόμαστε. Θα πρέπει να αποδωθούν οι ευθύνες σε όσους δημιούργησαν τα προβλήματα και όχι στο άθλημα. Αυτό το άθλημα είναι αγαπητό στο κόσμο,έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα,είναι από τα πρώτα Ολυμπιακά αθλήματα και δεν θα έπρεπε να βγει ποτέ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λένε ότι υπήρχαν  παρεμβάσεις στην διαιτησία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ότι η διαιτησία ήταν καθοδηγούμενη. Σίγουρα αυτός δεν είναι λόγος να πετάς ένα αγαπητό άθλημα και το πρώτο των Αγώνων εκτός ! Η απόφαση βέβαια δεν είναι τελεσίδικη και σίγουρα μπορεί να ανατραπεί. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της ΕΟΕ κ.Καπράλο και οριστική απόφαση θα έχουμε τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουμε αλλαγές στην  AIBA. Υπάρχει χρόνος να αλλάξει η κατάσταση και αισιοδοξούμε.Ότι περνά από το χέρι μου θα το κάνω. Ότι λάθος υπάρχει πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πρέπει να υπάρχει παρασκήνιο και πρέπει να γίνει εξυγίανση. Μιλάμε και με τον πρόεδρο της AIBA που τον γνωρίζω και προσωπικά και κάνει εδώ και καιρό κινήσεις για την πάταξη των κακώς κειμένων. Ήδη για παράδειγμα έχει βάλει καθηγητές και ειδικούς και γίνονται κινήσεις. Είναι το αρχαιότερο άθλημα . Ο στίβος και η πυγμαχία. Αν βγεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα παίρνεις και την κρατική επιχορήγηση και είναι τεράστιο πρόβλημα για την λειτουργία της ομοσπονδίας και του αθλήματος γενικότερα”

-Ακούμε πυγμαχία αλλά και επαγγελματική πυγμαχία βασικά στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα θα ενταχθεί στην ομοσπονδία και η επαγγελματική πυγμαχία;

Χ.Μ:  “Είμαστε ξεχωριστό κομμάτι από την επαγγελματική πυγμαχία. Αλλά έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε και επαγγελματικούς αγώνες υπό την αιγίδα της AIBA.  Και γίνονται συζητήσεις για να ξεκινήσει και στην Ελλάδα αυτό. Να δούμε διοργάνωση  δηλ υπό την αιγίδα της ΕΟΠ και της AIBA και στην Ελλάδα με αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας”

-Η θέση σας για το στοίχημα στην πυγμαχία;

Χ.Μ: “Δεν είμαι υπέρ του στοιχήματος. Είμαι υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού και δεν θα το ήθελα το στοίχημα γιατί οδηγείσαι σε άλλες καταστάσεις. Όμως η κίνηση του υφυπουργού Αθλητισμού κ.Αυγενάκη να πάρει χρήματα από το στοίχημα για τον ερασιτεχνικό ,είναι σωτήρια για όλες τις ομοσπονδίες και ειδικά τις μικρότερες”!

-Ποιός είναι ο πρώτος απολογισμός σας;

Χ.Μ: “Η πυγμαχία ήταν σε παρακμή από τα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων. Είχε απαξιωθεί τελείως και πολλά παιδιά και σύλλογοι είχαν αποχωρήσει. Από όταν αναλάβαμε εμείς έχουμε κινητικότητα  και πολλοί νέοι σύλλογοι είναι στους κόλπους μας. Σε ένα χρόνο ευελπιστώ να είμαστε διπλάσιοι από τώρα.Λόγω του κόβιντ όλα τα σωματεία είχαν προβλήματα οικονομικά μιας και ήταν κλειστά. Αλλά η πολιτεία στάθηκε δίπλα τους για πρώτη φορά στα χρονικά και όσα σωματεία ήταν στα μητρώα πήραν χρήματα. Εμείς κάναμε ήδη μείωση στην συνδρομή και την μειώσαμε στο μισό. Και το ίδιο και για τους αθλητές, όλα πήγαν κάτω 50%.  Ήδη εξασφαλίσαμε ένα  ποσό γύρω στα 100χιλ ευρώ από χορηγία από το εξωτερικό και ήδη με τις πρώτες επιτυχίες μας ασχολούνται και άλλοι μεγάλοι χορηγοί μαζί μας”

Ανερχόμενη δύναμη στις γυναίκες

-Ποιό ήταν το μυστικό και τι περιμένουμε;

Χ.Μ: “Θέλαμε αξιοκρατία και έτσι επιλέξαμε τους καλύτερους προπονητές που αξιοκρατικά έφτιαξαν και μια καλή Εθνική ομάδα. Τα πράματα είναι απλά ,αρκεί να έχεις όρεξη και θέληση . Ήδη είχαμε επιτυχίες. Η πατρινή αθλήτρια η Αντωνία Γιαννακοπούλου μας έκανε υπερήφανους με το χρυσό της στους Πανευρωπαϊκούς. Η αθλήτρια της Καβάλας του Καρανικολή η Βασιλική Σταυρίδου έφερε το αργυρό και ο αθλητής του Άρη στους παίδες ο Κωνσταντινούδης κατέκτησε το χάλκινο. Έχουμε μια γυναικεία ομάδα που είνα από τις καλύτερες στον κόσμο. Σκεφτείτε ότι στο τελευταίο τουρνουά η αντιπαλός της στον τελικό δεν κατέβηκε καν να παίξει! Ευελπιστώ ότι θα έχουμε και συμμετοχές και μετάλλια στο Παρίσι στην Ολυμπιάδα. Από το 2004 που είχαμε συμμετοχή μόνο για τελευταία φορά. Στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι θα έχουμε συμμετοχές και όχι συμμετοχή και  θα έρθει το πρώτο μετάλλιο. Οι γυναίκες μας είναι στην ελίτ του αθλήματος.”


Η Πάτρα είναι πυγμαχομάνα!

-Τι έχουμε να πούμε για την Πάτρα και την πυγμαχία της;

Χ.Μ: “Η Πάτρα είναι πυγμαχομάνα. Πρέπει να δώσουμε όμως ακόμα μεγαλύτερη βάση. Βγάζει μεγάλους αθλητές και προπονητές η Πάτρα. Είναι ο Νίκος ο Πλέας,ο Συνοδινός,ο Καπερώνης,ο  Χασάπης και πολλοί ακόμα. Έχουμε μιλήσει με την Παναχαική και θα έχουμε το πρωτάθλημα Παίδων στην Πάτρα τον Μάιο και είμαστε έτοιμοι να γίνει επανεκκίνηση στους Βαλκανικούς και θέλουμε  να γίνουν στην Πάτρα. Και γενικά θέλουμε και άλλες διοργανώσεις. Θέλουμε σαν ομοσπονδία να πρωταγωνιστήσουμε,να φέρουμε και άλλα παιδιά στο άθλημα και να φέρουμε επιτυχίες! Πήραμε και το κύπελλο Ακρόπολις που θα γίνει τον Ιούνιο μετά από 20 χρόνια στο Καλλιμάρμαρο και θα έχουμε και  το κύπελλο αφιερωμένο στο αντιπροεδρό  μας που χάσαμε από την πανδημία,τον Ανδρέα  Δημαρέλη .στα Αλεξάνδρεια τον Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη”

-Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά;

Χ.Μ: “Η πυγμαχία είναι ένα ωραίο άθλημα. Που μπορεί να φαίνεται άθλημα αγρίων αλλά δεν είναι! Είναι ευγενές άθλημα και αρχαίο! Και όπως έλεγαν οι προγονοί μας  “νους υγιής εν σώματι υγιεί”! Μαθαίνει τα παιδιά να πειθαρχούν,να ακούν και να σέβονται”!

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.