Ψαροκώσταινα: Γεύσεις, αποστάγματα και μνήμες…όπως παλιά στο Ψυχικό

Έχουν κάτι το ρομαντικό τα γειτονικά μαγαζιά, ειδικά όταν τα φέρνεις στο νου σου σαν να υπήρχαν εκεί πάντα. Κι εν μέρει αυτό συμβαίνει. Είναι χαραγμένα στο μυαλό σου, σε κάθε σου ανάμνηση από τη γειτονιά σου και πάντα τα σκέφτεσαι νοσταλγικά όμορφα. Έτσι σκέφτεται σίγουρα και κάποιος που έχει επισκεφθεί την Ψαροκώσταινα, είτε είναι από το Ψυχικό είτε όχι.

Παλιότερα στη θέση της βρισκόταν ένας κλασσικός καφενές της γειτονιάς και σημείο συνάντησης των καλοσυνάτων παππούδων με την εφημερίδα στο χέρι που πάντα έπιναν ελληνικό. Ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εντυπωσιακή αλλαγή του μέρους, όμως τώρα η Ψαροκώσταινα, είναι σήμα κατατεθέν χαραγμένο στη μνήμη όλων όσων έχουν ανά καιρούς περάσει τις πόρτες της.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο χώρος μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο μεζεδοπωλείο που πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως καφενείο-ουζερί, η Ψαροκώσταινα έχει το δικό της χρώμα, την αύρα της και μια σάλα γεμάτη με μικρούς θησαυρούς από κάθε ελληνική στιγμή που σημαίνει κάτι: στους τοίχους της φιγουράρει ο Καραγκιόζης, παλιές γκραβούρες και διαφημιστικά ένθετα των μέσων του προηγούμενου αιώνα, ένα βίντατζ ραδιόφωνο, μπεγλέρια και καράφες, όλα σε κοινή θέα για να τα αποστηθίσεις και να ρουφήξεις το νόημα τους. 

Οι γεύσεις εδώ είναι αλλιώς, θα έλεγες πως βγήκαν από μία άλλη εποχή για να σε ταξιδέψουν. Τα ορεκτικά μάλιστα της Ψαροκώσταινας είναι κεφάλαιο από μόνα τους: ντολμαδάκια (φυσικά) γιαλαντζί αυγοκομμένα, χειροποίητα κεφτεδάκια σαν «της μαμάς», παστουρμαδορολάκια με ντομάτα, γραβιέρα και chilli sauce, σφακιανές πίτες, καγιανάς για να θυμηθείς τις γεύσεις της παιδικής σου ηλικίας, κολοκυθάκια τηγανητά σε sticks με αέρινο και πανάλαφρο αλλά πάντα τζατζίκι.

Κι αφού μετά τα ορεκτικά ακολουθούν οι μεζέδες εθυμοτυπικά, από το τραπέζι σου δεν μπορεί να λείψει μια ζουμερή τηγανιά για να βουτάς το φρεσκοψημένο σου ψωμάκι, σκιουφιχτά με απάκι για το απόλυτο umami, μπεκρή μεζέ για να τον «σβήσεις» τσίπουρο, μοναδικά ψημένα μπριζολάκια στην τελειότητα, πανσετάκια και κάθε λογής κρεατικό για τη «μέση».

Εξυπακούεται πως αν θέλεις κάτι θαλασσινό, θα βρεις εξαιρετικό ξυδάτο χταποδάκι, γεμιστό θράψαλο με φέτα και ντομάτα, καπνιστή πέστροφα και σκουμπρί, μία από τις καλύτερες γαριδομακαρονάδες που έχεις δοκιμάσει, δώσε την αμέριστη προσοχή σου στον μπακαλιάρο σκορδαλιά και ΦΥΣΙΚΑ στο σαγανάκι γαρίδας, τοματένιο και πεντανόστιμο.

Η κάβα στην Ψαροκώσταινα έχει όλες αυτά τα αρώματα των παλιών αγαπημένων ουζερί του Βόλου και της Ιωνίας και θα βρεις σίγουρα το ιδανικό απόσταγμα για κάθε γεύση στο τραπέζι σου, είτε ούζο, είτε τσιπουράκι,είτε κρασί και μπύρες!

Κάθε μεζές σε αυτή την κλασσική και ανέγγιχτη στο χρόνο, γωνιά του Ψυχικού έχει χαρακτήρα και συνοδεύεται από αρώματα, εικόνες αλλά… κυρίως τα Σάββατα συνοδεύεται και από ζωντανή μουσική για να δέσει όλο το σκηνικό αρμονικά σε μία σπουδαία ανάμνηση…όπως παλιά..

Ψαροκώσταινα 
Άγγελου Σικελιανού 30, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106777878
Facebook | Instagram

-athenshotspots.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.