Πως το είπατε αυτό;

Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία γράφει για το πόσο «αξιοπρεπής» είναι η εργασία στις μέρες μας και για το τι έρχεται…

Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία το Σάββατο που μας πέρασε 7 Οκτωβρίου -https://www.sansimera.gr/worldays/316 ) και αναρωτιέμαι σε ποιους απευθύνονται;

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Εντάξει οι άνθρωποι λένε αυτό που πρέπει. Αλλά….Αλλά! Μήπως να το πάρουμε λίγο αλλιώς; Γιατί πλέον ζούμε σε έναν πλανήτη που ζούμε για να δουλεύουμε και όχι δουλεύουμε για να ζούμε. Γιατί οι περισσότεροι ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες φυτοζωούμε λαϊκιστίν!

Μακάρι να υπήρχε αξιοπρεπής εργασία για όλους. Αν και έτσι μας πιπιλίζουν τα ΜΜΕ! Αν το σύστημα εννοεί για το συνάφι του, ναι καλά τα λέει. Αλλά υπάρχει και ο απλός πολίτης, ο απλός άνθρωπος, αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί αποκαλούν χλευαστικά λαουτζίκος λες και τους εκλέγει άλλος! Το θέμα μας είναι άλλο όμως. Εδώ βλέπουμε ολόκληρα κράτη να αποκλείουν προϊόντα εταιρειών, επειδή προέρχονται από βάναυση ή παράνομη (ανηλίκων πχ) εργατών. Συνθήκες τριτοκοσμικές σε πολλές χώρες. Κανείς δεν μιλάει βέβαια, καθώς τα κέρδη των εταιρειών κολοσσών θα μειώνονταν αν πλήρωναν κανονικά. Κανένα σχεδόν Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δεν μιλάει καθώς “μπουκώνονται” από την διαφήμιση όλων αυτών των προϊόντων!

Πάμε όμως και στα μέρη μας και στην Ευρώπη. Η αξιοπρεπής εργασία στην Ελλάδα έχει γίνει μια δύσκολη υπόθεση ειδικά για τους νέους που άλλο σπουδάζουν και με άλλο ασχολούνταιι εν τέλει, αν φυσικά καταφέρουν να βρουν δουλειά.. Συχνά καταλήγουν να δουλεύουν ως σερβιτόροι – με όλο το σεβασμό στο δύσκολο αυτό επάγγελμα – γιατί δεν υπάρχουν καλές δουλειές. Ο έμπειρος 50άρης δεν βρίσκει δουλειά γιατί κοστίζει, όταν στις ΗΠΑ σου λένε ότι χρειάζεσαι την εμπειρία του για να τη μεταδώσει στους νεότερους.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι εργοδότες λένε πάρε τον νεαρό-ή για να γλιτώνω λεφτά και να πάω μπουζούκια – ή την όμορφη νεαρή μη βρω και γκόμενα! Σιγά μην πληρώσουν τους αξιόλογους! Για …χαζούς τους περνάτε; Συνεπώς ζήσε και με μισθούς πείνας στην Ελλάδα που το 70% των χρημάτων σου πάει στο ενοίκιο! Αν δεν βρήκες έτοιμο σπίτι την έκατσες. Να μιλάμε αληθινά και καθημερινά. έτσι; Να λέμε αυτά που δεν λένε οι πολιτικάντηδες!

Συνεπώς ας αφήσουν και οι παγκόσμιοι οργανισμοί που και καλά κόπτονται για το καλό μας, το παραμύθι και ας κάνουν κάτι, αλλά και τι να κάνουν; Από ποιους χρηματοδοτούνται ουσιαστικά; Και για να τελειώνει το παραμύθι έχει και δράκο που έρχεται. Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει άπειρες θέσεις εργασίας. Θυμάμαι μια έκθεση στο Χάρβαρντ παλιά για μείωση ακόμα και 40% των θέσεων εργασίας! Ε; Έχετε καταλάβει τι έρχεται; Μήπως ζείτε ακόμα στη νιρβάνα να βλέπετε μπαλαδάρους, μπασκετμπολίστες, τραγουδιστές και ινφλουένσερ που έχουν λύσει τα δικά τους θέματαγια 100 ζωές με τις δικές σας ευλογίες; Ε; Κι εδώ γελάω! Με επιδοματάκια σε ένα σμαρτ φον θα την βγάζει ο μισός πλανήτης σε μερικά χρονάκια! Και εσείς πείτε μας για αξιοπρεπή εργασία!

-ecogreennet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.