Πλαζ Βάρκιζας: Πότε θα λειτουργήσει στη νέα της μορφή

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Άγγελος Κοταρίδης (Marosoulis - Kotaridis Group), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Όλες οι λεπτομέρειες που έδωσε στο NouPou  ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για το έργο αναμόρφωσης της πλαζ Βάρκιζας και την εξέλιξή του.

Σε πλήρη ανακατασκευή στην πλαζ της Βάρκιζας (πρώην Yabanaki/ Varkiza Resort) θα προχωρήσει το νέο επενδυτικό σχήμα του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του επίσης επιχειρηματία Βαγγέλη Κοτταρίδη, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο NouPou ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αναμόρφωση της παραλίας προχωρούν αυτό το διάστημα. Όπως προβλέπεται από το σχετικό χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2024 και θα ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι του 2025. Φέτος το καλοκαίρι, η παραλία θα λειτουργήσει κανονικά σε μεταβατική μορφή και αφού πραγματοποιηθούν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να είναι πιο λειτουργική.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Να θυμίσουμε ότι η πλαζ μισθώθηκε σε εταιρία ειδικού σκοπού συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου, επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ και προέδρου του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 μάλιστα μπήκαν στο δημαρχείο της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, οι τελικές υπογραφές μεταξύ του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου του ομίλου «ΒΙΑΝΕΞ» και του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ουσιαστικά, η πλαζ πέρασε σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα, το οποίο δημιούργησε ο κ. Γιαννακόπουλος μαζί με τον επίσης επιχειρηματία Βαγγέλη Κοτταρίδη. Ο τελευταίος βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της νέας εταιρίας ειδικού σκοπού για τη διαχείριση της πλαζ Βάρκιζας, με την ονομασία «Black Wave Βάρκιζα».

Ασφαλείς πληροφορίες του NouPou ανέφεραν τότε ότι το μίσθωμα ανέρχεται στα επίπεδα των 1,31 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και η διάρκεια της μίσθωσης είναι για τα επόμενα 25 έτη. Στο μεσοδιάστημα ο δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η έκταση από την εταιρεία ακινήτων δημοσίου και διενήργησε τον διαγωνισμό, θα έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, ούτως ώστε αυτό να είναι εύλογο και δίκαιο και να ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του ως μισθωτή.

Η επιχείρηση που αναλαμβάνει την πλαζ, θα έχει την δυνατότητα εκμετάλλευσης για τις ξαπλώστρες, το αναψυκτήριο, ενώ θα εισπράττει και το τίμημα από το εισιτήριο εισόδου των λουόμενων που θα προσέρχονται σε αυτήν.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο αναμόρφωσης της πλαζ Βάρκιζας

Όπως ανέφεραν μάλιστα στο NouPou πηγές του δήμου, θέμα συζήτησης και συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την υπογραφή, ήταν ο στόχος, μέσα από την αναμόρφωση της παραλίας να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας και η παροχή υπηρεσιών στους λουόμενους, χωρίς ωστόσο, να επηρεαστεί η φυσιογνωμία του. Το έργο χαρακτηρίζεται επίσης ως «χαμηλής όχλησης» καθώς αφορά τόσον την ανατολική, όσο και τη δυτική πλευρά, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει το κομμάτι της παραλίας, όπου οι λουόμενοι έχουν ελεύθερη είσοδο.

Σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες αυτή τη στιγμή

Όπως αναφέρει στο NouPou ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών για την αναμόρφωση, αυτή τη στιγμή ήδη καταρτίζεται και συντάσσεται το οριστικό masterplan (η τελική μελέτη διαμόρφωσης), το οποίο στη συνέχεια θα οδεύσει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και, σε επόμενο βήμα, προς τον Μητροπολιτικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (σσ. Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αντιρρήσεων), για τις ανάλογες εγκρίσεις.

«Πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η οριστική μελέτη ορίζει κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής του έργου, κοινώς, μέχρι και τα πλακάκια που θα τοποθετηθούν. Προηγουμένως, είχαμε υλοποιήσει μια προμελέτη διαμόρφωσης, την οποία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο και βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τη μίσθωση της έκτασης. Η οριστική μελέτη που συντάσσεται τώρα δεν πρέπει να αντιβαίνει τις βασικές αρχές της προμελέτης που είχε γίνει και είχε εγκριθεί. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να είναι επίσης σύμφωνα με το ισχύον προεδρικό διάταγμα το οποίο, αναφορικά με όλη την παραλιακή ζώνη, από το Φάληρο, μέχρι το Σούνιο, ορίζει τι ακριβώς μπορεί να κατασκευαστεί σε μια κοινόχρηστη περιοχή. Αυτό είναι το “Ευαγγέλιο” που ακολουθείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος 3Β, το ανοικτό κομμάτι της παραλίας συνδέεται με ένα άλλο έργο, αυτό του ρέματος Κόρμπι. «Αυτό έχει ξεκινήσει ξανά από το τέλος του περασμένου χρόνου και θα είναι έτοιμο περίπου το καλοκαίρι, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2025, από την εκβολή του, μέχρι τα 3,5 χλμ., έως δηλαδή τη λεωφόρο Ευελπίδων. Αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση της αξιολόγησης κάποιων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν και οι διαδικασίες συνεχίζονται.

»Όλα αυτά αναφέρονται διότι ένα μεγάλο κομμάτι της διαμόρφωσης αφορά το ελεύθερο κομμάτι της παραλίας στην ανατολική πλευρά και οι διαμορφώσεις που θα γίνουν εκεί θα ακολουθήσουν την παράδοση του έργου του Ρέματος, καθώς υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες για να γίνουν πρέπει πρώτα αυτό να έχει ολοκληρωθεί και να είναι ασφαλές».

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, το χρονικό πλαίσιο για το έργο αναμόρφωσης είναι το εξής:

«Μέχρι τον Απρίλιο, περίπου, θα έχουμε έτοιμη την οριστική μελέτη διαμόρφωσης για να την εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα στο καλοκαίρι θα δοθούν οι εγκρίσεις από τον Μητροπολιτικό Σχεδιασμό και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και, τέλος, τον Οκτώβριο αναμένουμε να εκδοθούν οι άδειες ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, στο κομμάτι που υπάρχει η κλειστή εγκατάσταση».

Από την άλλη, το ελεύθερο κομμάτι επίσης θα αδειοδοτηθεί, ωστόσο η εκκίνηση των διαδικασιών θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο του 2025 και συνεπώς η ανακατασκευή μέσα στον χειμώνα, διότι, όπως προαναφέραμε, τότε θα έχει ολοκληρωθεί το Ρέμα Κόρμπι. Μιλάμε για δυο έργα «σπονδυλωτά» που ακολουθούν το ένα το άλλο.

Πώς θα λειτουργήσει η παραλία το καλοκαίρι του 2024

Στόχος του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είναι από 15 Μαΐου το οργανωμένο κομμάτι της παραλίας να λειτουργήσει κανονικά, παρότι δεν θα έχει ξεκινήσει το έργο της μεγάλης αναμόρφωσης, με ένα μικρής κλίμακας «lifting», όπως δηλώνει ο κ. Κωνσταντέλλος. «Πρέπει να τονίσουμε ότι η παραλία, μέχρι τότε, δεν θα είναι στην εγκαταλελειμμένη κατάσταση που ήταν το καλοκαίρι του 2023. Αυτό θα γίνει μέσω παρεμβάσεων επισκευών συντήρησης και ανακατασκευών μικρής κλίμακας, για τις οποίες η μελέτη γίνεται αυτή τη στιγμή. Αυτό θα κοστίσει περίπου 600.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν εντός του κλειστού τμήματος, δηλαδή του πρώην Yabanaki/Varkiza Resort, ώστε η παραλία και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της να είναι ασφαλείς και λειτουργικές για τη λειτουργία της παραλίας το επερχόμενο καλοκαίρι. Αν φυσικά αυτό κριθεί απαραίτητο, θα γίνει ακόμη και απομάκρυνση κάποιων εγκαταστάσεων, ώστε να έχουμε τη βέλτιστη εικόνα και λειτουργικότητα. Ήδη μάλιστα έχουν απομακρυνθεί οι παράνομες εγκαταστάσεις που υπήρχαν μέσα πριν από την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΑΔ και μέχρι τα μέσα Μαΐου η παραλία θα είναι έτοιμη να ανοίξει».

-noupou.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.