Πλαστικά ποτήρια με καλαμάκι, πίστα τέλος: Δείτε τα νέα μπουζούκια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Πλαστικά ποτήρια με καλαμάκι, πίστα τέλος: Δείτε τα νέα μπουζούκια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Αλλάζουν όλα…

Περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται η επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας. Μιλάμε για μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες στρέφονται παραδοσιακά στην παραλιακή, ωστόσο φέτος όλα αλλάζουν.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Και όταν λέμε όλα… εννοούμε μέχρι κι αυτό.

Δεν είναι ψέμα πως πολλά από τα νυχτερινά μαγαζιά δεν πρόκειται να ανοίξουν για το κοινό με τις υπάρχουσες συνθήκες. Δικές μας πληροφορίες θέλουν ακόμα και ορισμένα μεγάλα παραλιακή clubs και κάποιες πίστες να μένουν σκοπίμως εκτός παιχνιδιού, καθώς τα μέτρα που πρέπει να παρθούν καθιστούν τη λειτουργία τους αδύνατη.

Ευτυχώς για τους λάτρεις της πίστας, τα μπουζούκια θα ανεβάσουν νέα σχήματα με μικρά και μεγάλα ονόματα, αλλά όσα θα δούμε να λαμβάνουν χώρα στα κέντρα διασκέδασης ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Κάναμε έρευνά και εξασφάλισε πληροφορίες, τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και από επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι μας παρουσίασαν όλες τις αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι προκειμένου να δουλέψουν τα μαγαζιά, αλλά και να εξασφαλιστεί η υγεία εργαζομένων και θαμώνων.

«Θα υπάρξουν αλλαγές που θα στοιχίσουν, αλλά είναι αδύνατο να βάλουμε νερό στο κρασί μας όπως έχουν τα πράγματα. Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας με κάθε κόστος», αναφέρει πηγή της κυβέρνησης.

Όσο για τους επιχειρηματίες; Πασχίζουν να βρουν τη «χρυσή τομή» προκειμένου να δουλέψουν χωρίς να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ. Ήρθε ή ώρα, βλέπεις, να αντιμετωπίσουν δεύτερο μεγάλο πλήγμα μετά τον αντικαπνιστικό νόμο που έτσι κι αλλιώς μείωσε σημαντικά τον τζίρο.

Πλαστικά ποτήρια με καλαμάκι, πίστα τέλος: Δείτε τα νέα μπουζούκια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Οι πρώτες αλλαγές

Τα μπουζούκια έχει ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργήσουν με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε βράδυ τα μαγαζιά θα μπορούν να υποδεχτούν περίπου τους μισούς θαμώνες σε σχέση με το παρελθόν καθώς επιβάλλονται οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων θα επιτρέπεται να περνά την πόρτα της εισόδου, πράγμα που συνεπάγεται… αναμονή αρκετών λεπτών μέχρι να τακτοποιηθούν όλοι στα τραπέζια τους. Στην είσοδο θα βρίσκεται υπάλληλος με απολυμαντικό χεριών προκειμένου να βεβαιωθεί πως όλοι όσοι εισέρχονται στον χώρο έχουν απολυμάνει τα χέρια τους.

Όλα αυτά μέχρι να καταφέρεις να μπεις στον χώρο. Τι γίνεται όμως μετά;

Απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια και… πλαστικά ποτήρια

Μιλάμε για τα μη διαπραγματεύσιμα μέτρα. Εκείνα που είναι ξεκαθαρισμένο πως θα ισχύσουν. Όλο το προσωπικό θα είναι υποχρεωμένο να υποδέχεται τον κόσμο με μάσκα και γάντια, «αξεσουάρ» που επιβάλλεται να φορούν συνεχώς. Εργαζόμενοι στην υποδοχή, τη γκαρνταρόμπα, το μπαρ, το σέρβις, την κουζίνα, τα λουλούδια, τις φωτογραφίες και τις τουαλέτες απαγορεύεται να αποχωριστούν τη μάσκα και τα γάντια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, της προετοιμασίας και της καθαριότητας μετά το φινάλε. Το ίδιο και οι μετρ.

Πλαστικά ποτήρια με καλαμάκι, πίστα τέλος: Δείτε τα νέα μπουζούκια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Φυσικά, μετά από κάποια ώρα, αυτά θα αντικαθίστανται, όχι όμως μπροστά στους πελάτες αλλά σε απόσταση ασφαλείας.

Τα τραπέζια θα απολυμαίνονται σχολαστικά (και όχι με ένα απλό wetex!) και πριν την είσοδο του κοινού και αμέσως μετά την αποχώρηση κάποιας παρέας, προκειμένου οι επόμενοι πελάτες να βρουν το τραπέζι τους καθαρό. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της χρήσης πλαστικών δίσκων λουλουδιών, προκειμένου να συλλέγονται και να πετιούνται και όχι να επαναχρησιμοποιούνται όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Τα ποτά θα σερβίρονται πλέον σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης -σαφώς πιο… κυριλέ από το κλασσικό του εμπορίου- και υποχρεωτικά με καλαμάκι.

Ακόμα, συζητήσεις γίνονται με τις ποτοποιίες, προκειμένου να κλείσουν deals για συσκευασμένους ξηρούς καρπούς και όχι χύμα, οι οποίοι θα δίνονται σφραγισμένοι στο κοινό. Η διαφορά στο κόστος; Σε αυτήν την περίπτωση είναι τεράστια…

«Όχι» στο plexiglass

Πρόκειται για μέτρο που οι επιχειρηματίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποφύγουν. Πέρα από το σχεδόν αβάσταχτο κόστος, είναι κατανοητό πως η παραμονή των θαμώνων μέσα σε plexiglass συνεπάγεται προβλήματα στον ήχο και δυσφορία των ίδιων, κυρίως όταν μιλάμε για κλειστούς χώρους και δεδομένου πως το συγκεκριμένο «πλαστικό κουβί» θα πρέπει να κλείνει στα πλάγια και πιθανόν από πάνω για μέγιστη ασφάλεια.

Τέλος ο συνωστισμός στις τουαλέτες

Δεν είναι ψέμα πως στις γυναικείες κυρίως τουαλέτες γίνεται κάθε βράδυ πατείς με, πατώ σε. Πλέον, θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θαμώνων στον χώρο και μόνο για χρήση της καμπίνας. Τέλος το «φρεσκάρισμα» λοιπόν.
Μουσικοί, καλλιτέχνες και μπαλέτο

Μια αλλιώτικη πίστα

Η ορχήστρα και οι καλλιτέχνες -οι οποίοι σημειωτέον θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν σε σημαντική μείωση των απολαβών τους- «γλιτώνουν» τη χρήση μάσκας επί πίστας, κάτι που όμως πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να αποφύγει το μπαλέτο. Πολλοί καλλιτέχνες στα προγράμματά τους επιλέγουν κάθε σεζόν πολυπληθές μπαλέτο, με τους επιχειρηματίες και τους στυλίστες να εξετάζουν την περίπτωση οι χορευτές να φορούν μάσκες σε στυλ εικαστικής παρέμβασης. Σα να λέμε, δηλαδή, πως αποκλείεται να τους δούμε με χειρουργικές μάσκες.

Πλαστικά ποτήρια με καλαμάκι, πίστα τέλος: Δείτε τα νέα μπουζούκια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν υφασμάτινα προϊόντα προστασίας για κάθε χορευτικό τα οποία φυσικά επιβάλλεται να αντικαθίστανται μετά από κάθε χρήση.

Η απόσταση 1,5 μέτρου θα ισχύσει και για αυτούς που βρίσκονται στην πίστα.

Τέλος και οι χοροί on stage

Όλοι γνωρίζουμε τι επικρατεί πάνω στην πίστα στο δεύτερο κυρίως πρόγραμμα των μεγάλων ονομάτων.

Για την ασφάλεια όλων, η πίστα θα χωρά πλέον μόνο μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές, μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση (και) σε αυτό είναι ανυποχώρητη.

Προβληματισμός για τα καμαρίνια

Όλοι οι εργαζόμενοι στα μπουζούκια -με εξαίρεση τα πρώτα ονόματα- μοιράζονται μικρά καμαρίνια. Πολλές φορές χωρίς εξαερισμό. Δωμάτια ακόμα και 15 τ.μ φιλοξενούν κάθε βράδυ 3-4 καλλιτέχνες μαζί με κομμωτές και μακιγιέρ. Κάτι που απαγορεύεται να συνεχιστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα…

Πλαστικά ποτήρια με καλαμάκι, πίστα τέλος: Δείτε τα νέα μπουζούκια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών θα είναι απαραίτητη και στο backstage.

Κάπως έτσι, πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να μείνουν κλειστές, αφού δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο τη μείωση του τζίρου, μα και το επιπλέον κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού. Όσες τελικά λειτουργήσουν, είναι αναγκασμένες να κινηθούν σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ελπίζουμε μόνο τα μέτρα να τηρηθούν και από τους θαμώνες, οι οποίοι συχνά αποδεικνύονται… επαναστάτες.

-από menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.